UEFA upozorila Švicarsku i Austriju

EUROPSKI nogometni savez (UEFA) uputio je ozbiljno upozorenje Švicarskoj i Austriji, zajedničkim organizatorima Europskoga prvenstva 2008, koji bi čak mogli izgubiti domaćinstvo ukoliko ne riješe trenutno velike organizacijske probleme.

Predsjednik UEFA-e Lennart Johansson uputio je oštro pismo predsjendicima Švicarskog i Austrijskog nogometnog saveza Ralphu Zloczoweru i Friedrichu Stickleru, a izvadke iz pisama objavio je švicarski list Sonntags Zeitung.

UEFU je ozbiljno naljutila švicarska odluka da novi ciriški stadion Hardturm neće biti izgrađen do početka prvenstva, koje bi se tako održalo na sedam, a ne osam predviđenih stadiona - tri švicarska i četiri austrijska.

Švicarci i Austrijanci su dobili domaćinstvo u prosincu 2002 u konkurenciji zajedničkih kandidatura Grčke i Turske, Škotske i Irske, te samostalne kandidature Mađarske. Johansson je u pismu napomenuo da su Škoti i Irci imali i bolju ponudu, koja nije uvažena upravo iz razloga što su nudili sedam, a ne osam stadiona. U Švicarskoj raste protivljenje domaćinstvu EURA zbog ogromnih troškova za sigurnost, te straha od huligana.

Prema Sonntags Zeitungu, Johansson je dao rok do 30. studenoga da se potpišu ugovori za gradnju ili renoviranje stadiona jer nijedan dosad nije potpisan.

Radovi na ciriškom stadionu kapaciteta 30.000 mjesta već su započeli, a gradnja je izgleda zauvijek stala zbog protivljenja čak sedam švicarskih skupina i stranaka, od kojih su najglasniji bili Zeleni.

Novi Wankdorf stadion se trenutno gradi u Bernu, dok je predviđeno renoviranje baselskog St Jakob Parka i ženevskog Stade de Geneve. Austrija je ponudila četiri stadiona - Ernst-Happel u Beču, Tovoli u Innsbrucku, te dva potpuno nova stadiona u Salzburgu i Klagenfurtu.

Zadnje Europsko prvenstvo u Portugalu odigralo se na čak 10 stadiona, dok ih je osam bilo na prvenstvu 2000. u Nizozemskoj i Belgiji.

Pročitajte više