UEFA uvodi velike promjene u transfer zbog Chelseajevog ludog trošenja

Foto: EPA-EFE

KUPNJOM Mihajla Mudrika iz Šahtara za 70 milijuna eura plus 30 milijuna eura bonusa Chelsea je ove sezone na nove igrače potrošio nevjerojatnih 460 milijuna eura. To bi moglo narasti i na 580 ako do kraja siječanjskog roka kupi Enza Fernandeza iz Benfice, o čemu se ponovo počelo pričati.

Chelsea je Mudriku dao ugovor na čak osam i pol godina, što mu je omogućilo da rate za isplatu njegovog transfera rastegne na cijelo trajanje ugovora. Tako će Chelsea u financijskim izvještajima Mudrikov transfer prikazati kao trošak od desetak milijuna eura godišnje, što će mu pomoći da zadovolji financijski fair play.

No UEFA je odlučila promijeniti tu praksu pa engleski mediji pišu da će krovna europska nogometna organizacija uvesti limit od najviše pet godina, koliko će moći trajati isplate odštete za transfere. Klubovi će moći i dalje davati igračima dugogodišnje ugovore, ali će se transfer morati isplatiti unutar pet godina.

Pravilo neće vrijediti retroaktivno

UEFA će ovo pravilo uvesti na ljeto i ono neće biti retroaktivno, što znači da se neće odnositi na ranije dogovorene transfere pa će Chelsea Mudrika i dalje smjeti isplaćivati kroz svih osam i pol godina.

Chelsea je istu praksu uveo i za ostale transfere ove sezone. Benoit Badiashile i David Datro Fofana potpisali su ugovore na šest i pol godina, Noni Madueke na sedam i pol, Wesley Fofana na sedam, Marc Cucurella na šest, a Raheem Sterling na pet godina. Njihovi transferi također će se isplaćivati kroz taj period.

Chelsea je na taj način želio napraviti balans u financijskim izvješćima kako bi zadovoljio financijski fair play prema kojemu klubovi ne smiju u periodu od tri godine potrošiti više od pet milijuna eura od onoga što su zaradili. Taj limit može narasti na 30 milijuna, ali samo ako ga vlasnik kluba u cijelosti pokrije.

Pročitajte više