UFC

UFC nije želio da Ngannou pobijedi. Sad mu je ostao samo Miočić

Foto: Profimedia

FRANCIS NGANNOU obranio je titulu teškaškog prvaka UFC-a nakon što je jednoglasnom sudačkom odlukom na eventu UFC 270 pobijedio Cyrila Ganea koji je bio favorit na kladionicama. Kamerunac poznat po brutalnim nokautima Francuza je pobijedio uglavnom hrvačkom tehnikom, što apsolutno nitko nije očekivao.

Kao i nakon svake borbe za prvaka, borilački fanovi počeli su pričati o mogućim scenarijima u kategoriji. Nitko ne zna što je iduće za kamerunsko-francuskog nokautera koji je u vrlo lošim odnosima s UFC-om. Poslije meča je čak priznao da je razočaran. Ipak, postoji jedan čovjek koji može biti itekako zadovoljan njegovim trijumfom. To je Stipe Miočić.

Miočić je korak bliži onome što mu pripada

Javna je tajna da je UFC priželjkivao kako će Gane slaviti i uzeti titulu prvaka. Ngannou je u zadnje vrijeme jako kritičan prema UFC-u i načinu na koji se odnose s njim. I po pitanju love, ali i poštovanja prema njemu kao borcu. Prvak već neko vrijeme govori kako se želi okušati u boksu. 

Da je kojim slučajem izgubio borbu, UFC-u bi laknulo. Sva pozornost svijeta bila bi na Ganeu koji je prototip nove, moderne generacije brzih teškaša. Ipak, to se nije dogodilo i najveća svjetska MMA organizacija je pred velikim pitanjem što je idući korak za Ngannoua. 

On je u više navrata izjavio da želi novi, poboljšani ugovor. Izvori iz američkih medija kažu kako je pobjedom nad Ganeom aktivirao klauzulu u ugovoru prema kojoj je dužan u UFC-u odraditi bar još jednu borbu. Njegov tim tvrdi da je ugovor produžen za tri borbe, ali žele nove, bolje uvjete.

Jedno se rješenje ističe kao logičnije i bolje od svih ostalih. UFC-u nije preostalo ništa drugo nego da Miočiću, možda i za oproštaj od karijere u organizaciji, da revanš protiv Ngannoua. Američki borac hrvatskih korijena je taj revanš i otprije zaslužio, a sad UFC nema drugih opcija.

Ngannou je potaracao čitavu diviziju. Nitko nije dovoljno zanimljiv za prvaka

Pogledamo li vrh teškaške divizije, vidjet ćemo da gotovo nitko ne može i ne bi trebao dobiti borbu protiv Ngannoua. Podsjećamo, UFC je prvaku zamjerao što nije dovoljno aktivan i što češće ne dogovara borbe. Sigurno se neće još jednom dovesti u situaciju da im divizija bude u blokadi gotovo godinu dana.

Cyril Gane je naivno izgubio borbu i revanš odmah nakon poraza nema smisla. Borba je bila dosadna široj publici i dojam je da UFC nema ni marketinški interes u toj borbi. Lewis je izgubio od Ganea u borbi za doprvaka i udaljio se od napada na pojas. Onaj glavni argument u njegovu korist, činjenica da je pobijedio Ngannoua, i nije najbolji. Po mnogima se radilo o najgoroj borbi u povijesti UFC-a.

Četvrtoplasirani Curtis Blaydes je dvaput izgubio od prvaka nokautom, a jednom i od Lewisa. Petoplasirani Volkov djeluje kao idealan borac za to da se preko njega traži ulazak u elitu, ali ruski udarač nije netko tko privlači publiku. 

Miočić je jedini tip iz vrha divizije koji ima sa sportskog aspekta pravo tražiti revanš. Izgubio je od Ngannoua, ali međusobni omjer je 1-1, a između te dvije borbe je potvrdio svoj status najvećeg teškaša u povijesti. Ta borba, posebno kada bi se promovirala kao labuđi pjev najvećeg šampiona u povijesti, mogla bi biti nešto što fanovi uistinu žele vidjeti. 

Jones je pretjerao s ucjenjivanjem

Naravno, tu je i Jon Jones koji je uvijek atraktivna opcija. Međutim, on je prije godinu i pol dana objavio da  prelazi u tešku kategoriju. Otad nije dogovorio nijedan meč, a Dana White je u nekoliko navrata rekao da se na njega više ne računa ozbiljno.

U teoriji, superfight između Jonesa i Ngannoua bi bio nešto što publika najviše želi, ali to bi iz UFC-ove perspektive bilo prilično zlobno prema konkurenciji s obzirom na to da se Jones u zadnje dvije i pol godine borio dvaput. Oba puta u poluteškoj kategoriji i oba puta vrlo tijesno.

Teško je očekivati i da će UFC pristati na borbu dvojice tipova koji ih ucjenjuju. Miočić se povukao iz medija, čak se i špekulira o njegovom odlasku u neku drugu organizaciju. Ali ako je ikada imao realnu šansu vratiti pojas u svoje vlasništvo, to je sada.

Pročitajte više