UFC

UFC sada ima samo jedan mogući potez. Mora ga platiti koliko god košta

Foto: Guliver Image

DUSTIN Poirier nokautirao je u drugoj rundi glavne borbe večeri priredbe UFC 257 Conora McGregora i šokirao svijet. 

I dok dobar dio fanova borilačkih sportova slavi pobjedu Poiriera protiv irskog borca prema kojem nema ravnodušnih, ovakav epilog mogao bi uvelike promijeniti povijest čitave organizacije. McGregorov poraz u ovoj borbi je najbolniji koji je UFC doživio u svojoj modernoj povijesti. 

Laka kategorija UFC-a je najtalentiranija i najuzbudljivija u cijelom svijetu mješovitih borilačkih borbi, ali Poirierova pobjeda dovela ih je do točke s koje nema očiglednog pomaka. Jedini čovjek koji ju može spasiti je Khabib Nurmagomedov.

U čemu je problem?

Khabib je odlaskom u mirovinu šokirao borilački svijet. Karte su se morale ponovno promiješati

Mnogi stručnjaci i fanatici borilačkih sportova smatrali su da je Justin Gaethje borac koji može pobijediti Khabiba, oduzeti mu pojas i pokvariti mu savršen skor u karijeri u kojoj nema poraza. U listopadu je organizirana priredba UFC 254 u Abu Dhabiju, a glavna borba večeri bila je ona za pojas lake kategorije između Khabiba i Gaethjea. Fanovi diljem svijeta htjeli su vidjeti promjenu na vrhu divizije, ali nisu ju dočekali.

Dagestanski borac, koji je izgubio samo jednu rundu u karijeri (treću u borbi protiv Conora), izdominirao je Gaethjea i dokrajčio ga u drugoj rundi te došao do skora od 29 pobjeda bez poraza. Ono što je uslijedilo mnoge je šokiralo.

"Hvala Bogu. Bog mi je dao sve. Hvala ovim momcima koji su bili sa mnom i mojim ocem. Volim ih sve. Ovo je bila moja posljednja borba. Znao sam da ću doći ovdje bez oca. To je bio prvi put, nakon toga što se desilo s mojim ocem. Kada me UFC pozvao vezano za Justina pričao sam s majkom tri dana o tome hoću li ići na borbu bez oca i obećao sam joj da će ovo biti moja posljednja borba. Ako sam dao riječ, onda je trebam ispuniti. Ovo je bila moja posljednja borba", rekao je u kavezu odmah nakon borbe.

Khabibu je nekoliko mjeseci prije toga od posljedica koronavirusa preminuo otac, njegov životni idol i trener. Dana White je na konferenciji poslije borbe izjavio kako je razgovarao s Khabibom i rekao mu da uzme godišnji odmor i bude s obitelji, a onda će razgovarati o budućnosti. Prošla su već tri mjeseca od te borbe, a UFC i dalje vodi Khabiba kao službenog prvaka. I tada su mnogi sumnjali u trajnost njegove odluke o umirovljenju, a UFC je morao ponovno promiješati karte. Međutim, njegovo umirovljenje postala je savršena početna točka za izgradnju nove borbe, najveće u povijesti slobodne borbe.

Trebali smo ponovno gledati "sveti rat". Poirier je pokvario planove

"Majka je nešto najvrjednije što imam i ne možete me natjerati da napravim nešto kako bih ju razočarao. Nemam želje ni volje prolaziti kroz borbe. Gledao sam kod svog rođaka Umara što je morao prolaziti prije borbe, hvala Bogu da sam to ostavio iza sebe", rekao je Khabib za ruske medije prošli tjedan.

Iako su njegove riječi bile nedvosmislene, njegovo ponašanje to nije bilo. Khabib i predsjednik UFC-a White susreli su se u Abu Dhabiju prošlog tjedna, a u epizodi UFC-ove emisije White je snimljen kako nagovara Khabiba da se vrati. "Ova borba između Dustina i Conora, ona po prodanim prijenosima ubija onu između tebe i Conora. Zamisli što bi napravio vaš revanš. Jebote, zamisli koliko bi to love donijelo", rekao je White dok se Khabib samo zagonetno smješkao.

Snimka njihovog razgovora počinje od 14:53.

Njihov susret pokrenuo je glasine o Khabibovom povratku, posebno jer je Dagestanac u nekoliko navrata tijekom emisije govorio da mu je borba u krvi, a to su primijetili i ostali sudionici. I ranije je u nekoliko intervjua dao naznačiti da je njegov odlazak samo privremen, ali je bilo jasno da će za njegov povratak biti potrebno nešto veliko. A u MMA-u ne postoji ništa veće od njegovog revanša protiv McGregora.

Scenarij i narativ za najskuplji blockbuster u povijesti UFC-a bio je spreman i viđen je već nekoliko puta u povijesti organizacije. McGregor pobjeđuje Poiriera i potvrđuje da se definitivno vratio borbama nakon par godina eksperimentiranja s boksom, viskijem i udaranjem staraca u pubovima. Khabib nakon borbe potvrđuje kako je u mirovini i ne pokazuje interes za revanš. U tom trenutku UFC nema drugog izbora nego predati Khabibov pojas Conoru, a to je potez na koji Khabib mora reagirati.

Khabib ne može i neće svom najvećem rivalu prepustiti pojas bez borbe i potvrđuje kako se vraća po zadnju, tridesetu borbu u svojoj karijeri kako bi ispunio davnu želju preminulog oca da se oprosti s omjerom 30-0 i vrati pojas tamo gdje mu je mjesto. UFC ruši rekorde po prodajama PPV-ova i zaradi od borbe, a svijet dobiva najveću borbu u povijesti slobodne borbe.

Poirier je sve pokvario. Pobijedio je Conora njegovim oružjem i razbio ga u stojci. Khabib nema sportskog, financijskog ni osobnog motiva da se vrati kako bi se borio s Poirierom, što je potvrdio nakon borbe. Zarada od te borbe je stostruko manja od eventualne borbe s Conorom, a bitnije od svega toga - Khabib Poiriera ne mrzi. 

Samo istinska mržnja prema Conoru i svemu zapadnom i moralno degradiranom što predstavlja može ga slomiti i gurnuti natrag u kavez. Borba između njih dvojice već je i u prvom nastavku imala fantastičan narativ. Khabib i njegovu sklonost prema islamskom radikalizmu dok citira ajete iz Kurana nadmašivala je samo Conorova sklonost da to ismijava.

Koliko je to ozbiljno pogodilo Khabiba i njegovu ekipu vidjelo se ne samo po izjavama, poput one u kojoj je Khabib poručio Ircu da nije siguran u muslimanskom svijetu, nego i po onom što se događalo iza njihove borbe.

Nekoliko sekundi nakon što je zadavio Conora, Khabib se popeo preko ograde kaveza i započeo najpoznatiju masovnu tučnjavu u povijesti MMA-a. Sam splet okolnosti koji je doveo do slike u kojoj se u kavezu i oko njega mlati trideset Iraca i Muslimana nije izgledao kao obična kafanska tučnjava kakvu viđamo u Peaky Blindersima. Nakon desetaka uhićenih i deportiranih, nekoliko kaznenih prijava i puno drugih manjih tučnjavi diljem Las Vegasa između njihovih navijača, činilo se kao da je borba u ringu bila povod za sveti rat izvan njega. Imati takav čin nekoliko godina kasnije, s Khabibom koji ispunjava želju pokojnog oca kojeg je McGregor vrijeđao i Conorom koji pobjedom lovi titulu najvećeg u povijesti, bilo bi ostvarenje snova svih fanova borilačkog sporta. 

Koliko Khabib ne podnosi Conora pokazao je i nakon njegovog poraza od Poiriera. Nije propustio šansu još jednom prozvati i popljuvati svog najvećeg rivala.

Ali prokleti Dustin Poirier je još jednom bio puno bolji nego je većina mislila. Pobjedom je usrećio samo sebe. Dana White i vrhuška UFC-a već se love za glavu zbrajajući milijune dolara oportunitetnog troška. Ono što je najgore, ne postoji dobar plan što dalje mogu napraviti s divizijom.

Poirier će postati prvak. Samo ga jedan borac ima pravo izazvati, ali to djeluje kao utješna nagrada

Uzmimo u obzir da se Khabib ne vraća i da pojas lake kategorije napokon postane slobodan. Jedina logična stvar od strane UFC-a bila bi da ga dodijeli Poirieru koji je u posljednjih sedam dvoboja jednom izgubio od Khabiba i šest puta pobijedio najbolje borce divizije, pa i one iz drugih kategorija. 

Problem je što nema legitimnog izazivača. Conor bi nakon međusobnog poraza morao uzeti barem jednu veliku pobjedu da opet uđe u razgovor za titulu.

Gaethje je nedavno izgubio od Khabiba i otad se nije borio. Osim toga, tek se treba osjetiti kumulacija štete na njegovom tijelu nakon desetaka nevjerojatno teških borbi koje je imao.

Tonyju Fergusonu jednostavno nije suđeno. Pet puta se zbog ozljeda, kilaže i korone odgađao njegov meč protiv Khabiba. A kad su obojica bili spremni, Ferguson je upisao prvi poraz u osam godina. Nakon toga je odmah upisao još jedan što je možda dovoljan znak da je s njim, barem što se borbe za titulu tiče, gotovo.

Dan Hooker je kao šestorangirani borac na svijetu izgubio posljednje dvije borbe. Chandler, koji ga je pobijedio u posljednjoj, tek je stigao u UFC i tek treba izgraditi svoju reputaciju. S obzirom na to da je izazvao Conora nakon borbe, očito je kako želi zaraditi lovu i ime prije nego uđe u borbu za sam vrh.

Jedini borac koji ima realnu šansu dobiti napad na Poiriera i njegov pojas je sjajni Brazilac Charles Oliveira. Nalazi se u nizu od osam pobjeda (iako su samo dvije stigle protiv top 10 boraca divizije) i ima određenu dozu mističnosti u svojoj karizmi koja može prodati veliki meč. Ali postoji krucijalna razlika između onog što UFC trenutno može i onog što bi UFC htio. Borba između Poiriera i Oliveire bila bi velika borba za UFC. Borba između Conora i Khabiba bila bi velika borba za cijeli svijet. Bilo koja borba osim te zvuči kao utješna nagrada. Toga je svjestan i Dana White.

Dana White mora ići all-in i ponuditi Khabibu što god želi

Prije samo godinu dana UFC je imao najbolju diviziju u povijesti. Nikad se nije dogodilo da jedna divizija ima tri zvijezde poput Fergusona, McGregora i Khabiba u isto vrijeme i u naponu snage. UFC nije poznat po tome da propušta naplatiti svoje najveće borbe i zvijezde, a realizirao je samo jednu borbu između ta tri borca.

U međuvremenu su se pojavili i Gaethje i Oliveira, a Poirier je dokazao da je čovjek za najveće domete. Divizija ima još više talenta, ali je kvaliteta u samom vrhu razvodnjena između više boraca koji su već odradili dosta međusobnih borbi. I nijedna, koliko god sjajna bila, nije ni blizu onoj između Conora i Khabiba po potencijalnoj zaradi, dizanju brenda cijele organizacije, ali i povećanju popularnosti i pojavnosti sporta na globalnoj razini. Volimo vidjeti puno dobrih boraca, ali u borbi za vrh želimo vidjeti dvojicu za koju vjerujemo da se ne tuku samo zbog love ili pojasa. A od McGregora i Khabiba nitko nema bolju priču. Niti ju je ikad imao.

Dana White nema previše izbora. Conor je nakon poraza od Poiriera rekao kako se želi nastaviti boriti što češće, ali je pitanje koliko će motivacije imati s obzirom na novac koji mu generiraju stotine drugih aktivnosti. Prije nego se divizija u potpunosti presloži i njene dojučerašnje tri najveće zvijezde - Conor, Ferguson i Khabib, ispadnu iz vrha, svijet želi još jednu epsku borbu.

Da bi do nje došlo, Khabib se mora vratiti. Vrijeme je da UFC povuče potez stoljeća i vrati ga u kavez. Koliko košta da košta. 

Pročitajte više