UFC velikan brutalno nokautiran pred svojim navijačima

Foto: UFC

DO POSLJEDNJE dvije borbe UFC Fight Night 119 sve je izgledalo sjajno za Brazilce, no onda su Derek Brunson i Colby Covington šokirali Sao Paolo pobjedama nad brazilskim legendama.
 
Brunson je u prvoj rundi nokautirao Lyota Machidu, dok je Covington uvukao Demiana Maiu u 15-minutni stand up rat. Do četvrte pobjede u nizu došao je Pedro Munhoz, Francisco Trinaldo je ponovno trijumfirao u Brazilu, a brazilsku publiku su također razveselili Thiago Santos, John Lineker i Vicente Luque.
 
Derek Brunson nije dozvolio Lyotu Machidi niti da se opusti i počne uživati u povratku u kavez nakon gotovo dvije i pol godine odsustva iz istog. Inače vrlo agresivni i snažni Amerikanac je znao da mora početi koristiti svoje kvalitete od samog otvaranja borbe, ali i da mora pripaziti na Machidinu munjevitu kontru, njegovo najjače oružje. Tako je Brunson u početku pokušavao fintirati korak naprijed, da vidi kako će Machida reagirati, tj. posjeduje li i dalje onu brzinu koja ga je svojevremeno dovela do titule prvaka. Osjetivši situaciju, Brunson se sve više počeo približavati, spreman i primiti pokoji udarac, s ciljem da skrati distancu. Ipak, onaj koji ju je skratio bio je Machida. Sredinom prve runde je on odlučio biti onaj kojem je isteklo strpljenje. Krenuo je naprijed, čak i pogodio Brunsona, no kontra je bila nevjerojatna. Lijevi kroše američkog borca bila je zapravo bomba koja je pogodila Brazil i publiku u dvorani ostavila u apsolutnoj tišini. Machida je bio gotov, a Brunson je samo trebao dovršiti posao dok se sudac ne pojavi i prekine borbe. Nevjerojatna brzina, eksplozivnost i snaga za američkog borca, koji potvrđuje kako je legitimni kandidat za vrh srednje kategorije.
 
Sunaslovna borba ovog eventa bila je sve suprotno onome što se očekivalo. Colby Covington odlučio je boksati protiv Demiana Maie, a brazilski majstor partera je to u startu prihvatio. I kroz 15 minuta su držali publiku na nogama. No, jedan dojam je postojao cijelo vrijeme kroz borbu, a to je taj da je Covington bolji i konkretniji stand up borac. Ovaj fenomenalni hrvač uopće nije imao ambiciju ići na rušenja, ali zato je obranio čak 12 pokušaja Brazilca, koji je primijetio da čistim stand upom neće uspjeti dobiti ovu borbu na bodove. Maia u prvoj rundi ipak uspijeva raskrvariti lice svog protivnika, no time ga je zapravo samo razljutio te Colby podiže tempo u drugoj i trećoj dionici. Maia nije navikao boriti se u ovom ritmu, a Covington mu to još više otežava stalnim pritiskom i forsiranjem visokog ritma. Sredinom druge runde se vidi kako se Maia nalazi u situaciji u kakvoj ne želi, no svjestan da neće rušiti svog protivnika, a da ovaj odbija otići dolje dok je on na leđima, prihvaća situaciju i daje apsolutno sve od sebe. Treća runda donosi pravi rat na nogama, nešto što je rijetko tko mogao očekivati od ove borbe, no i tu se Amerikanac bolje snalazi te uz konstantnu akciju privodi borbu kraju, posebno dominirajući posljednju minutu borbe. 111 značajnih udaraca Covingtona je najviše što je Maia primio u karijeri, ali je i njegovih 88 najviše što je u istoj udijelio. Sjajna i uzbudljiva borba na kraju je zasluženo jednoglasnom odlukom pripala Covingtonu, koji dolazi do pete pobjede u nizu.
 
Sjajnu borbu, doduše podosta kratku, vidjeli smo i između dva nadolazeća agresivca iz bantam kategorije. Rob Font i Pedro Munhoz najavljivali su pregršt akcije, a to su u svoje četiri minute i donijeli publici u Sao Paolu. Font je bio borac koji je bolje otvorio, sjajno je radio prednjim direktom, no bez inicijative da nešto na njega nadogradi, dok je Munhoz pokušavao kontrirati, više ili manje uspješno. Sredinom runde počinju se događati bitne stvari. Munhoz radi prvu konkretniju štetu udarcima u tijelo te automatski nakon toga on postaje onaj koji kontrolira ritam. Početkom posljednje minute runde, Munhoz fintira udarac desnom te povlači lijevi kroše koji sjeda na Fontovu bradu. Brazilac nije čekao niti trenutka nego je odmah krenuo na vrat svog protivnika. Uhvatio ga je, spustio u parter, a onda se okrenuo, tako došavši do čvrstog zahvata koji je Fonta instantno prisilio na tapkanje. Sjajna izvedba Munhoza za njegovu četvrtu pobjedu u nizu.
 
Novi UFC-ov rekorder, Jim Miller, nije svoj rekord mogao proslaviti na način kakav bi želio. Umjesto toga, nalazi se u teškoj situaciji jer je doživio treći poraz u nizu. Francisco Trinaldo bio je bolji i konkretniji borac u ovom duelu veterana. 39-godišnji Brazilac je bio konkretan u svojim napadima, dok je taktički jako dobro pripremio odgovor za ono što pokuša Amerikanac. Na svaki Millerov dobar udarac ili ozbiljniji korak naprijed, radila je Trinaldova lijeva ruka, koja je pronašla konstantni prolaz do Millerovog lica, odnosno Trinaldo je uspješno prepoznao gdje je njegov protivnik najčešće otvoren te u kojim trenucima. Napravio je Miller dobrih stvari u ovoj borbi, dobio je jednu rundu, no Trinaldo je svoje dvije uzeo potpuno čisto i zasluženo. Trinaldu je ovo bila čak 13. UFC borba u Brazilu, u pet godina koliko je dio promocije. Ova pobjeda mu dolazi nakon poraza od Kevina Leea, kojim je prekinuo seriju od čak sedam pobjeda u nizu. Massaranduba više nije mlad i zaslužuje priliku protiv nekoga iz Top 10 poretka.
 
U duelu dva nokautera kao što su Thiago Santos i Jack Hermansson nije se ni očekivalo ništa drugo osim prekida. Obojica su stigli u Sao Paolu s dobrim rezultatima iza sebe i prilikom za skok naprijed. I od početka smo vidjeli vrlo visok tempo, gdje je Norvežanin promjenama smjera pokušavao izbaciti Brazilca iz ritma. Santos je taktički pametno radio, čekajući da se Hermansson umori te je pad ritma dočekao u drugoj polovici prve runde. Kreće s eksplozivnim napadima u kombinaciji s kickovima, koji su trebali njegovog protivnika izbaciti iz balansa, dok Hermansson i dalje traži priliku da on bude taj koji kontrolira ritam. Izmijenili su borci podosta udaraca prije nego se čuo znak da je ostalo još deset sekundi do kraja runde. Hermansson se tada opušta i već je mislima na stolici u kutu, no to ga je koštalo. Upravo u tom trenutku, Santos žestoko kreće, pogađa prvi udarac, nakon čega samo nastavlja nevjerojatnom brzinom bacati na svog protivnika sve što je imao. Jack pada na pod, Santos tamo nastavlja s brutalnim udarcima, a sudac prekida doslovno sa znakom za kraj runde. No, i da nije, bilo bi gotovo, Hermansson je bio u teškom nokautu.
 
Glavni program otvorila je odlična borba bantam kategorije, između Johna Linekera, koji se vratio nakon deset mjeseci pauze uzrokovane lomom vilice i Marlona “Chita” Vere, hrabrog 24-godišnjeg Ekvadorca, koji je bez razmišljanja prihvatio težak ispit na vrućem terenu. Borci su odradili odlične tri runde, gdje je u prvoj dominirao Lineker, Vera u drugoj izgleda bolje, a posebno dobro koristi svoju visinu za udarce s distance, odnosno udarce koljenima kada se ista smanji, dok je Lineker ponovno preuzeo ritam i kontrolu u trećoj rundi. Jedan sudac dao je sve tri runde Linekeru, dok su mu dvojica dali dvije, što izgleda kao puno realniji rezultat, budući da je Vera zaslužio drugu rundu. Bitna pobjeda za Linekera, ali i odličan dojam mladog Vere, koji je odradio hrabru i većinu vremena izjednačenu borbu protiv petoplasiranog borca s ljestvice bantam kategorije.
 
U glavnoj borbi uvodnog programa, Vicente Luque je prekidom u drugoj rundi savladao Nika Pricea, što je njegova peta UFC pobjeda u sedam nastupa, a sve su došle prekidom. Antonio Carlos Junior je još jednom prezentirao svoj briljantan BJJ, a nova žrtva pobjednika brazilskog TUF-a bio je Jack Marshman. Jared Gordon u potpunosti je nadvladao Hacrana Diasa za pobjedu odluku, a najbolju borbu večeri, prepuno preokreta, odradili su Eliseu Zaleski Dos Santos i Max Griffin, no i tu je odluka otišla na stranu Brazilca. Teškaški debitant Marcelo Golm se lako obračunao s Christianom Colombom, borcem koji nema što raditi u UFC-u, dok su još jednom u prvi plan morali doći brazilski suci, koji su apsolutno nezasluženo pokloniti pobjedu Deivesonu Figueiredu nad Jarredom Brooksom.
 
UFC Fight Night 119 – Rezultati
 
Derek Brunson def. Lyoto Machida – KO (R1 2:30)
Colby Covington def. Demian Maia – jednoglasna sudačka odluka
Pedro Munhoz def. Rob Font – SUB (R1 4:03)
Francisco Trinaldo def. Jim Miller – jednoglasna sudačka odluka
Thiago Santos def. Jack Hermansson TKO (R1 4:59)
John Lineker def. Marlon Vera – jednoglasna sudačka odluka
 
Vicente Luque def. Niko Price – SUB (R2 4:08)
Antônio Carlos Júnior def. Jack Marshman – SUB (R1 4:30)
Jared Gordon def. Hacran Dias – jednoglasna sudačka odluka
Elizeu Zaleski dos Santos def. Max Griffin – jednoglasna sudačka odluka
 
Deiveson Figueiredo def. Jarred Brooks – podijeljena sudačka odluka
Marcelo Golm def. Christian Colombo – SUB (R1 2:08)
 
 
  
 

Pročitajte više