USKOK razbija najmoćniju nogometnu "familiju": Uhićeni Zdravko Mamić i njegov sin

Foto; Hina, Getty Images/Guliver Image, Index

ZDRAVKO MAMIĆ uhićen je zajedno s još četiri osobe! Među njima je i Mamićev sin Mario, inače menadžer niza Dinamovih nogometaša koji je vodio danas ugašenu "Mamić sport agency". U poslijepodnevnim satima privedeni su u USKOK u Gajevoj, a u četvrtak bi istražni sudac Županijskog suca trebao odlučiti o određivanju pritvora.

Tijekom jutra istražitelji su pretražili urede Dinama, HNS-a i Mamićeve sportske agencije te privatne prostore osumnjičenih, a zatim su Mamići, kao i HNS-ov izvršni predsjednik Damir Vrbanović prevezeni u USKOK.
 
Sumnjiče se za zločinačko udruživanje
 
USKOK, kako se neslužbeno doznaje, Mamića i ostale tereti za utaju poreza, primanje i davanje mita te zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. HRT javlja kako se sumnja i na zločinačko udruživanje.
 
Ispitano 20 nogometaša koji su igrali u Dinamu, sumnjivi transferi Eduarda, Mandže, Andersona?
 
Dnevnik Nove TV donosi vijest da je ispitano 20 nogometaša koji su u posljednjih deset godina nosili dres Dinama. Neslužbeno se doznaje da se među nogometašima čiji se transferi istražuju nalaze Mandžukić, Eduardo, Anderson Costa, Chago, Georg Koch... Navodno su Mamiću plaćali 10 posto za posredovanje i proviziju.

> Pogledajte cirkus s dočeka na Plesu - Kulušić o uhićenju Mamića: Politički spektakl na dan Vukovara!

> Evo što je Mamić rekao Indexu na pitanje o menadžerskoj agenciji i poslovima svog sina

> Dinamo - obiteljska udruga za transfere: Mamići okrenuli 170 milijuna eura

Tko su uhićeni Mamićevi suradnici? Istraživala ih Ukrajina, tvrtke im povezuju s Pukanićem i Dodikom
 
Mamić u USKOKU odbacio sve optužbe
 

Oko 13 sati Mamićevi odvjetnici napustili su Maksimir u društvu Zorana Mamića, a u 13:20 iz Dinama je stiglo priopćenje:
 
"Obavještavamo javnost i navijače da je nakon izvršene pretrage uredskih prostorija koje u Dinamu koristi Zdravko Mamić u pratnji službenika PN USKOK-a i svojih odvjetnika izvršni predsjednik kluba prevezen u službene prostorije PN USKOK".

 

Oko 17.30 u civilnom kombiju prebačen je u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici, od fotoreportera se skrivao tako što je ležao na zadnjem sjedištu vozila. Iza 18.30 sati USKOK je završio s ispitivanjem Mamića, koji će noć provesti u PNUSKOK-u na Oranicama, a njegova odvjetnica je novinarima kratko kazala kako je Mamić porekao sve optužbe.

I Vrbanović odbacio optužbe, ispitan i Mario Mamić

Pola sata iza Mamića u sjedište Uskoka doveden je i Vrbanović, koji je poput Zdravka odbacio optužbe, a nakon njega su istražitelji ispitali i Marija Mamića. Uhićeni istarski poduzetnici bit će ispitani u četvrtak.
 
 
 
Terete se za utaju poreza, primanje i davanje mita?
 
Neslužbeno, Mamića i ostale USKOK tereti za utaju poreza, primanje i davanje mita te zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. HRT javlja da se sumnja i na zločinačko udruživanje.
 
Osim Zdravka i Marija Mamića, uhićeni su i kontroverzni poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić, koje se sumnjiči da su sudjelovali u nezakonitim transferima novca preko off shore tvrtki u inozemstvu.    

Vrbanović priveden na Plesu

 
Hrvatska nogometna reprezentacija sletjela je jutros na Pleso, a tamo je policija dočekala izvršnog predsjednika HNS-a Damira Vrbanovića, koji je također priveden.  >> OPŠIRNIJE S PLESA
    
Vrbanovićev odvjetnik Mate Matić smatra da Vrbanović ne mora biti uhićen jer je nakon prvog pokretanja istrage u srpnju položio jamčevinu koja podrazumijeva da će se odazvati svakom pozivu istražitelja. 

HNS trenutno ne želi komentirati uhićenja. Tek je član IO-a Ante Kulušić na Plesu poručio: "Ovo je politički cirkus"
 
 
Tata, sin i suradnici oštetili Dinamo za 80 milijuna kuna?

Djelatnici PNUSKOK-a su cijelog jutra, zajedno sa Zoranom Mamićem bili u klupskim prostorijama Dinama, a iza 11 sati dio djelatnika PNUSKOK-a napustio je Maksimir.

Nagađa se kako su predmet istrage transferi Dinamovih nogometaša preko nekadašnje Mamićeve menadžerske agencije u kojoj su igrače zastupali upravo Mamićev sin i menadžer Nikky Vuksan, koji unatoč prvotnim informacijama ipak nije među uhićenima.
 
N1 javlja da se uhićene tereti za udruživanje u zločinačku organizaciju putem koje su od 2004. do 2015. godine iz Dinama izvukli oko 80 milijuna kuna kroz  transfere igrača.  
 
Podsjetimo, Zdravko Mamić je prije pet mjeseci uhićen zajedno s bratom Zoranom i Damirom Vrbanovićem zbog sumnje na primanje i davanje mita, utaju poreza te da su oštetili Dinamo za više od 120 milijuna kuna.

 
Mamićevi odvjetnici nisu dostupni za komentar, a odvjetnica Jadranka Sloković nije željela razgovarati s novinarima ni ispred Mamićeve kuće na zagrebačkom Tuškancu koju je pretraživala policija. Kasnije su Sloković i Čedo Prodanović stigli na Maksimir i u prostorije Dinama gdje je također bio u tijeku pretres.
 


Oko 13 sati Maksimir su napustili Jadranka Sloković i Čedo Prodanović zajedno sa Zoranom Mamićem.
 
PNUSKOK u Dinamu, stigli Blažičko i Stojko Mamić

Index je bio pred Maksimirom gdje su djelatnici PNUSKOK-a jutros napravili  "prsten" oko ulaza u klub.

Novinari nisu mogli ući na Maksimir, ali istovremeno je unutra pušten Ivica Blažičko. U Dinamo su stigli i Stojko Mamić, brat Zdravka i Zorana, te direktor kluba Tomislav Svetina, a nešto kasnije i Tomislav Marčinko, kojeg je dovezao njegov sin, inače zaposlenik NK Lokomotive.


 

Nakon što su se okupili brojni novinari ispred stadiona, pod zapadnu tribinu dovezen je kamion koji je zaklonio pogled prema Dinamovim uredima i ulazu u prostorije kluba. 

Zoran Mamić je oko podneva izašao iz klupskih prostorija pa je otišao prema svlačionicama. Najavljeno je kako će propustiti sutrašnju pressicu uoči prvenstvene utakmice.

Na trening nisu puštali ni djecu ni roditelje, a sa istražiteljima je cijelo vrijeme bio Zoran Mamić, koji je u srpnju također bio uhićen i trenutno čeka suđenje za malverzacije kojom je Dinamo oštećen za više od 100 milijuna kuna.

"Obavještavamo javnost i navijače da su u srijedu, 18.11., u ranim jutarnjim satima u prostorije GNK Dinamo ušli djelatnici PN USKOK-a. O svim daljnjim informacijama i klupskim odlukama pravovremeno ćemo obavijestiti javnost putem službene stranice", stoji u priopćenju Dinama.
 
Djelatnici kluba novinare su počastili kavom.
 
Braća Mamić i Vrbanović već imaju optužnicu tešku 130 milijuna kuna
 
Mamić je od ranije pod Uskokovom istragom zbog sumnje da je nizom nedjela zajedno sa svojim bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.
 
Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna.
 
Braća Mamić i Vrbanović pušteni su iz istražnog zatvora 15. srpnja nakon uplaćene jamčevine.
Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo Mamića je krajem srpnja optužilo i zbog prijetnji menadžeru nogometaša Roberta Murića.
 

Pročitajte više