Konopljanka promašio penal za pobjedu, Ševi bod u debiju protiv Islanda

Foto: Getty Images / Guliver Image

UKRAJINA i Island odigrali su neodlučeno 1:1 u 1. kolu skupine I kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. U Kijevu, pred praznim tribinama, dvije momčadi ponovile su remi iz kvalifikacija za Europsko prvenstvo 1999. godine, kada je također bilo 1:1 na istom stadionu.

Izbornik Ukrajine Andrej Ševčenko nije uspio slaviti na debiju, a mogao je. Međutim, Jevgen Konopljanka promašio je penal za pobjedu u 83. minuti.

Island je poveo već u 6. minuti preko Alfreda Finnbogasona. Njemu je sjajno asistirao Birkir Bjarnason sjajno je asistirao za Finnbogasona na lijevoj strani, njegov udarac uspio je obraniti vratar Andrij Pjatov, ali se lopta odbila od kapetana Oleksandra Kučera ponovno do napadača gostiju, koji je iz kuta uspio zabiti za vodstvo 1:0.

Već u 11. minuti Finnbogason imao je sjajnu priliku povisiti na 2:0, ali je, nakon obrane Pjatova, uspio prebaciti gol za pet metara. To je sve ojačalo Ukrajince, koji su krenuli naprijed i izjednačili u 41. minuti. Jaroslav Rakitski sjajno je opalio iz daljine, vratar Hannes Halldorsson odbio njegov udarac, nakon čega se lopta na 12-13 metara odbila do Jarmolenka, koji je uspio sjajno pogoditi i vratiti susret na početak.

U drugom poluvremenu domaćin je napadao, pokušavao zabiti za pobjedu, a idealna prilika stigla je u 83. minuti. Arnor Traustason skrivio je penal nad Bodanom Butkom po desnoj strani, a u nogama Konopljanke bila je ukrajinska pobjeda. Halldorsson je otišao u desnu, zvijezda domaćih šutirala u lijevu stranu, ali je lopta od vratnice otišla van terena i Island je preživio već viđeni poraz.

Na drugoj strani, najbolji strijelac u povijesti Ukrajine Ševčenko ostao je bez pobjede zbog jednog od svojih najboljih igrača, čiji bi promašaj na kraju kvalifikacija mogao skupo koštati njegovu momčad.

UKRAJINA - ISLAND 1:1

Tijek utakmice:

92' Kraj utakmice. Ukrajina i Island odigrali su neodlučeno 1:1. 

83' Konopljanka je promašio penal! Šutirao je u lijevu stranu, Halldorsson je otišao u desnu, ali je jedan od najboljih igrača Ukrajine promašio cijeli gol! 


82' PENAL ZA UKRAJINU! Arnor Traustason skrivio je penal nad Bodanom Butkom!

80' Konopljanka je šutirao s lijeve strane na prvu vratnicu, ali je Halldorsson uspio obraniti njegov udarac.

74' Jarmolenko je uputio centaršut s desne strane, ali je obrana Islanda intervenirala.

62' Ukrajina stvara pritisak pred golom Islanda, koji se brani i čuva svoj gol.

55' Ukrajina ima posjed 63 posto, a Island 37.

48' Krenulo je drugo poluvrijeme. 

47' Kraj prvog poluvremena. Island je od 6. minute vodio s 1:0 golom Alfreda Finnbogasona, ali je Ukrajina preko Andrija Jarmolenka u 41. uspjela izjednačiti.

45' Sudac Turpin produžio je prvo poluvrijeme dvije minute. 

41' GOOOOL za UKRAJINU! Strijelac je ANDRIJ JARMOLENKO! Ponovo je Rakitski sjajno opalio iz daljine, Halldorsson odbio njegov udarac, nakon čega se lopta na 12-13 metara odbila do Jarmolenka, koji je uspio sjajno pogoditi za izjednačenje 1:1!


40' Ari Skulason morao je napustiti travnjak zbog ozlijede, a zamijenio ga je Bjorvin Magnusson.

36' Ponovno Ukrajinci griješe. Ovog puta je Oleksandr Zinčenko poklonio loptu Finnbogasonu, ali je napadač Islanda šutirao preko gol s ruba šesnaesterca.

33' Gylfi Sigurdsson uzvratio je na drugoj strani s 25 metara, ali je lopta otišla preko gola.

31' I Konopljanka je šutirao s lijeve strane, ali je bio neprecizan.

30' Taras Stepanenko pokušao je s ruba šesnaesterca, no njegov udarac završio je preko gola Islanda.

26' Rakitski je napravio prekršaj na sredini terena nad Finnbogasonom.

23' Aron Gunnarsson dobio je žuti karton zbog prekršaja. 

22' Jaroslav Rakitski pokušao je iz slobodnog udarca s 30 metara, ali je njegov pokušaj obranio vratar Islanda Hannes Halldorsson.

18' Jarmolenko je napravio pogrešku i dodao loptu do Finnbogasona, koji je iz velike udaljenosti šutirao, ali je njegov udarac završio preko gola.

13' Sjajna prilika za Ukrajinu! Andrij Jarmolenko odlično je centrirao s desne strane na drugu vratnicu, gdje je igrač Islanda uspio intervenirati ispred Jevgena Konopljanke!

12' Žuti karton za Kučera nakon prekršaja nad Jon Dadi Bodvarssonom.

11' Velika prilika za Island! Ponovno je Finnbogason napravio probleme Ukrajincima po lijevoj strani, nakon čega je njegov udarac obranio Pjatov, a odbijanac je napadač poslao preko gola!

6' GOOOOL za ISLAND! Strijelac je ALFRED FINNBOGASON! Birkir Bjarnason sjajno je asistirao za Finnbogasona na lijevoj strani, njegov udarac uspio je obraniti vratar Andrij Pjatov, ali se lopta odbila od kapetana Oleksandra Kučera ponovno do Finnbogasona, koji je iz kuta uspio zabiti za vodstvo 1:0!

1' Susret je počeo. Sudac je Francuz Clement Turpin.

Uoči utakmice:

Na klupi Ukrajine debitirat će Andrej Ševčenko, legenda i najbolji strijelac Ukrajine u povijesti s 48 golova u 111 utakmica, te nekada jedan od najboljih napadača na svijetu, koji je osvojio Zlatnu loptu 2004. godine.On je naslijedio Mihaila Fomenka, koji je otišao nakon sva tri poraza od Njemačke, Sjeverne Irske i Poljske na Euru u Francuskoj, a Ševa želi odvesti reprezentaciju na drugo Svjetsko prvenstvo, nakon onog 2006. u Njemačkoj.

S druge strane, Island je stigao do polufinala svog prvog Eura i na krilima euforije želi osigurati plasman i u Rusiju, gdje bi također prvi put u povijesti igrao na Svjetskom prvenstvu. 

Dvije momčadi igrale u u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 1999. godine, a Ukrajina je slavila u gostima s 1:0, dok je u Kijevu bilo 1:1, golovima Vladislava Vaščuka u 59. te Larusa Sigurdssona u 66. minuti. 

Pročitajte više