REGIJA

Ukrajinci poslali pismo Savezu BiH: Dobro razmislite hoćete li igrati protiv Rusije

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

ODLUKA Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine o odigravanju prijateljske utakmice protiv Rusije u Sankt-Petersburgu u studenom izazvala je oštre kritike u toj zemlji. NS/FS BiH je prihvatio ponudu za odigravanje međunarodne prijateljske utakmice protiv Rusije, objavio je Savez.

Nakon što su najbolji igrači reprezentacije BiH Edin Džeko i Miralem Pjanić rekli da odluka Saveza nije dobra, Ukrajinski nogometni savez požalio se UEFA-i i FIFA-i jer želi da spriječi odigravanje te utakmice. Poslao je ukrajinski Savez pismo Savezu BiH, u kojem traže promjenu odluke.

"Molimo vas da razmislite"

"Podsjećamo vas da zbog agresije na našu zemlju ruska reprezentacija i klubovi ne smiju nastupati na utakmicama koje organiziraju FIFA i UEFA. U takvom ozračju Nogometni savez Bosne i Hercegovine izgleda kao da podupire rusku vladu koja nastavlja ratovati u Ukrajini.

Molimo vas da razmislite o ovoj odluci još jednom jer vam ona može naštetiti imidžu te prijateljstvu između naših dvaju saveza", stoji u priopćenju na stranici ukrajinskog saveza. Utakmica bi se trebala igrati 19. studenog u Sankt-Petersburgu.

Džeko, Pjanić i gradonačelnica Sarajeva iskazali stav

"Protiv sam odigravanja utakmice sve dok nevini ljudi stradavaju. Uvijek sam isključivo za mir i želim da se solidariziramo s ljudima iz Ukrajine u ovim teškim trenucima za njih", rekao je kapetan reprezentacije i napadač milanskog Intera Edin Džeko koji je u dresu BiH upisao rekordna 124 nastupa i postigao rekordna 63 gola.

"To nije dobra odluka. Kada reprezentacija počne ostvarivati dobre rezultate, uvijek nešto nije u redu", istaknuo je Miralem Pjanić koji je za BiH reprezentaciju odigrao 107 utakmica. "Ostao sam bez teksta, Savez zna moj stav", dodao je bivši veznjak Lyona, Rome Juventusa i Barcelone, koji sada igra za Sharjah, u razgovoru za Sportske.ba.

Oglasila se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić zaprijetivši prekidom suradnje s Nogometnim savezom BiH ako ostane pri odluci o odigravanju utakmice protiv Rusije. "Sarajevo, kao grad koji je najduže bio pod opsadom agresora, i ja kao gradonačelnica oštro osuđujemo odluku Nogometnog saveza da igra prijateljsku utakmicu s Rusijom”, navela je Karić.

Pročitajte više