RAT U UKRAJINI

Ukrajinski olimpijac: Nemam ratnog iskustva, ali mogu tražiti špijune

Foto: Profimedia

VLADISLAV HERASKEVIČ prije dva tjedna na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu pokazao je natpis na kojemu je stajalo: "Ne ratu u Ukrajini." Ukrajinski natjecatelj u skeletonu sada je u svojoj zemlji, koja proživljava rusku agresiju. U intervjuu za 1News rekao je da se u Kijev vratio 15. veljače, a sada se nalazi u blizini glavnoga grada, u domu svojeg oca.

"Vidio sam eksplozije prvoga dana kada je počelo. Strašno, razumiješ i istovremeno ne razumiješ što se događa. Ne želiš vjerovati", rekao je Heraskevič, koji je u Kijevu imao i nekolicinu prijatelja, pa je dodao: "Spreman sam s oružjem u ruci braniti svoj grad."

"Tražimo priliku kako bismo otišli. Teško je jer su brojni mostovi uništeni, a nemamo ni puno benzina. Mislim da će biti moguće otići sutra ili preksutra", misli Heraskevič, inače student fizike, dodajući kako nije siguran kakvu će ulogu imati kada dođe u Kijev, no naglašava da ga nije strah biti na prvim linijama.

Nije stvar u slavi

"Nemam vojnog iskustva, ali spreman sam na bilo što. Mi Ukrajinci nikada nećemo odustati. Volimo svoju zemlju, spremni smo je braniti", izjavio je svjestan kako vojska oružje daje samo onima koji njime znaju rukovati. Ali to ga ne sprječava da pomogne. "Nemaš li iskustva, može se pomoći i na druge načine. Postoje špijuni unutar države koji rade iznutra. Možemo ih pronaći."

"Život se jako brzo mijenja. U jednome trenutku bio sam olimpijac koji pokušava ostvariti najbolji rezultat. Sada mi se to čini toliko dalekim. Važno je braniti svoju zemlju i obitelj. Time se mijenjaš", siguran je i naglasio je kako nije stvar u traženju slave na bojnome polju. "Spremni smo braniti svoju zemlju, ali nismo spremni umrijeti", zaključio je Heraskevič.

Pročitajte više