ULEB Cup: Mravi prizemljili Astronaute

U SVOM četvrtom nastupu košarkaši Zagreba napokon su upisali prvu pobjedu. Iako su na put krenuli s reduciranim sastavom, većim dijelom utakmice kontrolirali su rezultat i na kraju zasluženo pobijedili domaći Demon Astronauts je s tijesnih 64:66 (18:17, 15:26, 14:7, 17:16).

Iako su nastupili bez dva playmakera, Ivana Tomasa i Krune Simona, bez otpuštenog Amerikanca Brada Bridgewatera, Mravi su na kladionicama kotirali kao favoriti ovog dvoboja. Za Zagreb je ovo bila praktično odlučujuća utakmica – samo pobjeda ih je ostavljala u lovu na barem treće mjesto u A skupini ULEB kupa, koje nudi šansu za nastavak natjecanja. Stoga je put u Amsterdam ozbiljno shvaćen, unatoć nabrojenim problemima, kojima se pridodala i "saobraćajka" Zorana Pehara pri polasku na aerodrom.

Astronauti su brza, haklerska momčad, koja puno puca, puno skače i – na sreću – puno promašuje. Pokazala se ispravnom konstatacija da Mravi svoju šansu trebaju tražiti u igri na što manje poena. Domaći su svoju šansu tražili u "igri na prepad". Krenuli su žestoko, brzo je na semaforu svijetlilo 8:0 u njihovu korist. Mravi su odgovorili sa tri vezane trice i na polovici prve četvrtine "lampice su svijetlile" ugodnijih 8:9.

Slijedećih desetak minuta utakmica se razvijala bez konkretnijih iskoraka bilo koje momčadi. A onda je, od 15. do 20. minute, Zagreb napravio veliku seriju, petorka Šaronja - Miljković - Nikola Garma - Marko Tomas – Radoš, uspjela je otići s minimalnih +1 (26:27) do, u ovoj utakmici, najveće prednosti, +11 (32:43). U tim trenucima vjerojatno nitko nije očekivao da će u drugom dijelu utakmice Mravi "bunkerom" braniti ovu prednost.

Ali, ispalo je doslovno tako. Sve dobro što su napadački napravili, Mravi su odigrali u prvih 20 minuta. Miljković i Šaronja su ubacili po tri trice, Marko Tomas je dodao još jednu i uz prevlast pod koševima sve je naslućivalo puno lakši posao u nastavku. Što naravno, nije bio ispravan zaključak. Astronauti su zaigrali "rudarsku" košarku, mukotrpno su radili za svaki poen.

Poražavajuće zvuči za skakače Zagreba podatak da su im domaći košarkaši u drugom poluvremenu pokupili čak 30 lopti, ukupno u napadu čak 24. Višak od 5 skokova u prvom poluvremenu, na kraju se pretvorio u manjak od 9 skokova (45 Astronauta prema 36 Mrava). U trećoj četvrtini košarkaši Zagreba uspjeli su ubaciti tek jednu loptu iz igre (trica Marka Tomasa), što je Astronautima omogućilo da dođu na samo poen zaostatka (45:46). Na sreću u završnici trećine, Miljković je uspio ubaciti tri bacanja i zadržati svoju momčad u prednosti.

Koševima Gipsona i Cvjetkovića momčad iz Amsterdama čak je uspjela i povesti (51:50), ali potom je Nikola Garma ubacio tricu, precizan je bio i Marko Tomas iz igre, a Joško Garma s linije slobodnih bacanja i Zagreb je ponovo ušao u mirnije vode. Sedam koševa prednosti u predzadnjoj minuti (56:63) pokušali su anulirati svojim tricama Gipson i Spinks. Miljković je ponovo bio precizan s linije slobodnih bacanja, Gipson također, potom Marko Tomas ubacuje samo jednog "slobodnjaka". Rezultat je 64:66, a ključna lopta u rukama Joe Spinksa, najboljeg igrača domaćih. Pri pokušaju trice, Marko Tomas radi petu osobnu, a Spinks propušta prigodu "nokautirati" Mrave – promašuje sva tri bacanja i bodovi odlaze u Trnsko!

Gledajući statistiku Zagreb je na krilima dobrih vila došao do prve pobjede u ULEB kupu – domaći su imali čak devet skokova više, od čega čak 21 više u napadu. Nadalje osvojili su 11 lopti više, a izgubili 10 lopti manje od Mrava. Sve to omogućilo im je čak 74 napada. I prava je sreća da su bili vrlo "nemirne" ruke, ubacili su tek 23 lopte iz igre i – izgubili utakmicu.

Sreća se tako počela smiješiti i našim košarkašima. Nakon velike pobjede nad Budućnosti proteklog vikenda u Goodyear ligi, stigao je evo i premijerni trijumf u ULEB kupu. U subotu Mravi gostuju u Splitu, eventualni nastavak pobjedonosne serije otvorio bi sasvim nove, pred početak sezone, nerealno visoke perspektive. Ali o tome za par dana...

Pročitajte više