ULEB Cup: Real uvjerljiv protiv Zagreba

KOŠARKAŠI Zagreba nastavili su crni niz i u utakmici 7. kola ULEB kupa. Na gostovanju kod Reala u Madridu poraženi su rezultatom 98:64 (21:13, 22:14, 25:23, 30:14) i ubilježili sedmi uzastopni poraz…

Istini za volju, nakon brojnih problema u zadnjih mjesec dana, nitko od Mrava u glavnom gradu Španjolske nije ni očekivao senzaciju. Real je tražio pobjedu koja bi ga vratila u borbu za mjesto koje vodi u drugi krug natjecanja, pogotovo nakon poslijepodnevne pobjede Skylinersa u Sofiji. Najtrofejniji europski klub nije dugo lutao u potrazi za očekivanim bodovima. Već nakon prve četvrtine bilo je jasno da Mravi nemaju šanse ozbiljnije ugroziti domaće košarkaše.

Nakon uvodnih sedam izjednačenih minuta, u kojima su košarkaši Zagreba čak i vodili (9:10), razgoropadio se Kaspars Kambala i serijom od 12 poena odveo svoju momčad do uvjerljivih 21:13 na isteku 10. minute. Kambala je u prvoj četvrtini ubacio poen više od svih Mrava zajedno, a u suradnji sa suigračima ostvario 12 skokova, duplo više od gostiju. Mravi su bezuspješno pokušavali tricama održavati korak, ali pogodili su tek jednu od osam pokušaja. Uz seriju promašenih slobodnih bacanja Ivana Tomasa, sve su to bili signali da ova utakmica ide tragom subotnjeg dvoboja protiv ljubljanskih Zmajčeka.

U drugoj četvrtini domaća je momčad nastavila iz minute u minutu podizati svoju prednost. U 18. je već bilo zabrinjavajućih –20 (40:20). Potop se naslućivao sredinom treće četvrtine kad je Real svoju prednost podigao na velikih +33 (62:29). Ipak, Mravi su se nakratko trgnuli iz zimskog sna i serijom od 14 poena vratili se u okvire pristojnijeg poraza (62:43). Nažalost, s istekom treće četvrtine, Mravi su totalno stali, a Real je ubacio u još višu brzinu i do kraja utakmice podebljao svoju pobjedu na uvjerljivih +34.

Prvo ime utakmice, bez dileme, bio je zastrašujući Kambala koji je dominirao pod oba obruča, prolazio kroz obranu Zagreba poput duha. Ubacio je 29 poena, uvelike je zaslužan i za čak 14 skokova viška domaće momčadi (41:27). Mravi obrambeno nemoćni da zaustave stasitog centra španjolske momčadi, ni u napadu se nisu iskazali. Ruka je drhtala sa svih pozicija.

Za dvicu su Mravi gađali mizernih 38% (13 od 34), za tricu zadovoljavajućih 33% (8 od 24), a slobodna bacanja također skromnih 56% (14 od 25). Za komparaciju, košarkaši Reala za dvicu su gađali pristojnih 58% (22 od 38), tricu odličnih 50% (10 od 20), a slobodna bacanja uobičajenih 80% (24 od 30). U ovim brojkama leži tajna razlike u kvaliteti košarkaša Zagreba u odnosu na kolege iz Madrida.

Priča o ULEB kupu nažalost, nadalje će imati samo revijalni karakter. Zagreb se u potpunosti mora okrenuti Goodyear ligi i pripremama za domaća natjecanja, vratiti izgubljenu formu i samopouzdanje i pokušati u dvobojima sa sebi ravnopravnijim suparnicima dokazati momčadsku i pojedinačnu kvalitetu koju neosporno posjeduje. Za Europu smo još uvijek mali, još uvijek nismo dovoljno narasli…

Pročitajte više