ULEB Cup: Zagreb - Opel Skyliners 81-86

U 5. KOLU ULEB kupa košarkaši Zagreba poraženi su na svom parketu u Trnskom od njemačkog predstavnika OPEL SKYLINERSA rezultatom 81:86 (23:23, 17:13, 19:28, 22:22). Ovim porazom Mravi su se praktično već na polovici natjecanja u skupini, oprostili od ambicija za prolazak u drugi krug.

Umor, ozljede, nedostatak vremena za odmor i jači trening, uvjetovali su evidentan pad do kojega dolazi sve češće u igri Zagreba. Nakon odlično odigranih dionica, Mravi upadaju u 'crnu rupu' u kojoj suparnici, poput Splita u subotu, ili Skylinersa večeras, vrebaju svoju prigodu.

Nažalost, u prethodnom razdoblju, koliko god to nerealno zvuči, Zagreb je definitivno propustio nekoliko vrlo izglednih prigoda. Provlačili su nam se redom od Cibone, preko Lukoila, Reala, do Splita, suparnici protiv kojih bi eventualni uspjeh bio dodatni motivirajući faktor, koji bi vjerojatno 'pokrio' probleme s kojima se naš klub ove sezone vrlo intenzivno suočava.

A ti su se problemi transparentno pokazali upravo u utakmici s gostima iz Frankfurta. Nakon dobrog prvog poluvremena, loše otvaranje u drugom odvelo je Zagreb put poraza. Sva kasnija nastojanja pokazala su se uzaludnima, ne ponavlja se svaku večer četvrtina poput one zadnje protiv Budućnosti. Momčad koja je prije sedam dana pobijedila Milano, koja je do zadnje lopte držala u neizvjesnosti Real u Madridu, a nes(p)retno poražena u produžetku s Lukoilom, puno je kvalitetnija i dovoljno iskusna da si ne dozvoli takav luksuz.

U prvoj četvrtini gledali smo izjednačenu utakmicu, prednost na jednu ili drugu stranu, unatoč velikom broju poena, nije prelazila dva poena. Prvih par minuta u drugoj četvrtini dalo je nagovjestiti probleme u obrani Mrava. Gosti su postigli devet uzastopnih poena i prvi se uspjeli odlijepiti. Zagreb je odgovorio tricama Tomasa i Radoša i ekspresno se vratio u igru. Dapače, do poluvremena su se i Mravi uspjeli odlijepiti na četiri poena prednosti (40:36).

Nažalost, u trećoj četvrtini kola su krenula nizbrdo. Do 27. minute nadu je podgrijavao Darko Krunić. Međutim na njegovu seriju uzvratio je Garrett, koji je, za razliku od Krunića, imao i potporu u koševima Badianea, što je bilo dovoljno da na isteku 30. minute gosti vode (59:64) i preuzmu kontrolu nad rezultatom. Mravi su sve teže dolazili do pozicije za šut, dok su Skylinersi lakoćom probijali žutu obranu. Pet minuta prije kraja njihova je prednost narasla na +11 (65:76).

Uzalud su košarkaši Zagreba pokušavali, sve što su uspjeli napraviti bilo je približavanje na –2 (81:83) pola minute prije kraja. Dvije nove greške odvele su ih u drugi ovosezonski poraz u Trnskom, ukupno četvrti u ULEB kupu. Evidentni padovi koncentracije, ispadanje pojedinaca u određenim fazama iz igre, prazni hodovi kompletne petorke, pokazali su se 'dobrim' preduvjetima za gubitak bodova.

U momčadi gostiju ključni su bili 'rezervisti', igrači s klupe. Williams i Badiane nisu dobili adekvatnu pozornost, tako da je odlična obrana na Rolleru ostala u drugom planu. Ellis i Garrett, povukli su svaki u svojoj fazi igre, a naši dečki, Robert Maras i Mario Kasun također su solidno odigrali. I u redovima Zagreba, dečki s klupe su bili na visini zadatka, prije svih Radoš, Krunić i Nikola Garma. Ali za pobjedu je nedostajao pravi doprinos udarne petorke, koji je nažalost, izostao.

Vremena za plakanje nema. Ivan Sunara je osobno s tribina snimao 'rupe' u igri Zagreba – Slovan dolazi već u subotu u Trnsko s ambicijama da pokuša iskoristiti makar i najmanju slabost Mrava. Slovan i Banjalučka pivara su za košarkaše Zagreba u ovom trenutku, momčadi poput Reala ili Milana. Jer, ne dobiju li Mravi ta dva susreta, vrlo je upitno da li će u slijedećoj sezoni uopće dobiti prigodu ugostiti ne samo momčadi kalibra Talijana ili Španjolaca. U pitanje će doći i nastup u Goodyear ligi, a to može kompromitirati perspektivu kluba u cjelini, ali i svakog od igrača pojedinačno.

www.kk-zagreb.hr

Pročitajte više