ULEB: Mravi desetkovani u Amsterdamu

ŽESTOKI ritam jakih utakmica u kojem košarkaši Zagreba odrađuju natjecanja u ULEB kupu i Goodyear ligi, polako je počeo uzimati danak.

Nakon velike pobjede nad podgoričkom Budućnosti u 11. kolu Goodyear lige, Mravi su u Amsterdam na utakmicu protiv Demon Astronautsa otputovali u reduciranom sastavu, sa samo devet igrača. Utakmica se igra u utorak, 02. prosinca s početkom u 19.30 sati.

Posljedica je to spleta negativnih okolnosti koje su se ispreplele oko momčadi Zagreba. Krenimo redom – Kruno Simon je već duže vrijeme izvan stroja zbog problema s leđima i tek će po povratku momčadi iz Nizozemske početi s laganim treninzima. Sa 30. studenim, istekao je ugovoreni "probni rok" Bradu Bridgewateru, a budući je njegov učinak bio ispod očekivanoga, stručni je štab Amerikancu zahvalio na daljnjoj suradnji. Ivan Tomas već desetak dana muku muči s upalom tetive na peti i nakon naporne subotnje utakmice, trener Jakša Vulić je odlučio da Tomi ne putuje u Nizozemsku, već da mirovanjem tijekom slijedećih par dana sanira tu ozljedu.

Na put u Amsterdam dakle, trebala su krenuti slijedeća desetorica igrača: Šaronja, Miljković, Piplović, Pehar, Jelavić, Radoš, Krunić, Marko Tomas, te Joško i Nikola Garma. Kažemo trebali, jer je Zoran Pehar u ponedjeljak rano ujutro, pri dolasku u Trnsko, doživio saobraćajnu nesreću i zbog toga ostao u Zagrebu. Sreća je u nesreći da Peho nije ozlijeđen i nakon obavljanja policijskih formalnosti, trebao bi u utorak ujutro uloviti avion za Amsterdam i priključiti se suigračima do početka utakmice.

Što možemo očekivati od Mrava u Amsterdamu? Budući su obje momčadi još uvijek bez pobjede u A skupini ULEB kupa, teško je procijeniti koja je momčad u ovoj utakmici u ulozi favorita. Činjenice govore da su Mravi imali puno teži raspored, da su u dvije utakmice bili nadomak pobjedi i da su obje nesretno izgubili. Za razliku od Zagreba, Astronauti su uvjerljivo poraženi u sve tri utakmice, od kojih su dvije igrali na svom parketu. Skylinersi su ih zamrznuli na –15 (57:72), Milanezi na –27 (56:83), a bugarski Akademičari na –14 (76:90).

Za razliku od ULEB kupa, u domaćem prvenstvu dobro napreduju (10-2 omjer pobjeda i poraza), a već su izborili i sudjelovanje u poluzavršnici nizozemskog kupa. Ono što bi Mravima trebalo odgovarati je činjenica da Astronauti igraju utakmice na šezdeset do osamdeset poena. U petnaest utakmica domaćeg prvenstva i ULEB kupa tijekom sezone, samo su dva puta ubacili više od 80 poena.

Poput Zagreba riječ je o vrlo mladoj momčadi, u kojoj sve veću minutažu dobivaju 20-godišnji Dobojlija, krilo Nenad Cvjetković, 19-godišnjaci Mick Burger (krilo) i Jeremy Ormskerk (bek), te 17-godišnji centar Robe Krabbendam (210 cm). Ipak, riječ je o igračima koji vrebaju svoju minutažu s klupe. Udarne snage su iskusni Astronauti, prije svih 31-godišnje krilo Joe Spinks, uz njega vrijedna radilica, 39-godišnji Mario Bennes, bek koji odlično skače, asistira, krade lopte i naravno zabija.

Ostali članovi petorke, branič Gipson, krila Meijer, van Voerkom, te centar Rouwhorst ipak su pomoćna radna snaga, igrači koji korektno odrađuju svoj dio posla, ali ne bi trebali predstavljati ubojito oružje trenera Ariea Shiveka. "Plutajuća mina" koja bi mogla iznenaditi Mrave mogao bi možda biti novi Amerikanac u redovima Nizozemaca, branič Nelson Richards, koji je prije desetak dana stigao kao zamjena za Adama Fellersa, s kojim očito trener Astronauta nije bio zadovoljan.

Ukoliko uspiju izolirati Spinksa i Richardsa, košarkaši Zagreba odradit će veći dio posla. Kontrola skoka u obrani, trebala bi otvoriti put ka lakim poenima iz kontri i polukontri. Uz redukciju izgubljenih lopti i pristojan postotak šuta izvana, Mravi mogu do pobjede u Amsterdamu, što bi ih zadržalo u natjecateljskom ritmu u ULEB kupu. Poraz bi, naprotiv, bilo kakve ambicije Zagreba vezane uz prolazak u slijedeći krug natjecanja, već nakon četvrtog kola učinio posve nerealnim.

Na Mravima je da dokažu svoju pravu vrijednost i otvore si put da kroz niz domaćih utakmica koje će uslijediti, pokušaju nadoknaditi propušteno u prethodna tri kola i dostignu barem treću poziciju, koja bi ih mogla u Europi zadržati barem do konca zime.

www.kk-zagreb.hr

Pročitajte više