HRVATI U NBA

Uloga Ivice Zupca jedan je od najvećih misterija NBA lige

Foto: Getty Images

KOLIKO minuta očekujete da će Ivica Zubac igrati večeras?

To je pitanje koje se na društvenim mrežama postavlja prije skoro svake utakmice LA Clippersa. Nakon utakmice zamijeni ga drugo pitanje.

"Zašto Zubac nije igrao više?"

Navijači Clippersa i općenito fanovi NBA lige inzistiraju od novinara koji prate daleko manje glamurozni, ali ništa manje atraktivan klub iz Los Angelesa, da nakon svake utakmice Docu Riversu postavljaju isto pitanje, uz nadu da će se trener prije ili kasnije slomiti i odgovoriti.

Igra 11 i pol minuta manje od svoje pričuve

Minutaža Ivice Zupca jedan je od najvećih misterija NBA lige ove sezone. Hrvatski reprezentativac igra izuzetno dobro u vrlo limitiranom vremenu na parketu. Iako je član startne petorke, u prosjeku igra 17 i pol minuta. Montrezl Harrell, čovjek koji ga mijenja, igra 29 minuta po utakmici.

S obzirom na statistiku, jasno je zašto se košarkaški fanovi bune. Unatoč osjetno manjoj minutaži, Zubac ima skoro jednak skakački i blokerski učinak kao Harrell. Najveća je razlika u napadačkom učinku jer Harrell postiže skoro 11 koševa više od svojeg suigrača iz Čitluka.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Kad bismo upotrijebili naprednu "per 36" metriku, odnosno prilagodili njihove brojke scenariju prema kojem igraju 36 minuta po utakmici, Zubac bi bio u velikoj prednosti.
U tom bi slučaju imao prosjeke od 17,1 poen, 14,2 skoka, 2,1 blokadu i 1,9 asistencija u odnosu na Harrellovih 23,8 koševa, 9,1 skok, 1,4 blokade i 2,3 asistencije. Naravno, to ne znači da bi njih dvojica zaista imali takvu statistiku da igraju po 36 minuta, ona je tu samo da bi se usporedio učinak koji imaju u svojoj stvarnoj minutaži. 

Uza sve to Zubac je učinkovitiji. Iako je Harrell 11. u NBA ligi po postotku šuta (57,3%), Zubac je još bolji (60,4%), samo što jednostavno u tako kratkom vremenu u igri ne stigne uputiti dovoljno lopti prema košu da bi ispunio minimalnu kvotu za ulazak na tu listu, na kojoj bi inače držao osmo mjesto u cijeloj ligi.

Kad Zubac igra manje od 15 minuta, Clippersi češće gube

Vrijedi pogledati i kako Zupčeva minutaža utječe na rezultate Clippersa. Od 41 dosadašnje utakmice naš je centar 12 puta igrao 20 ili više minuta, a njegova je momčad pobijedila 10 puta ili u 83% utakmica. Ako igra između 16 i 19 minuta, Clippersi pobjeđuju u 72% slučajeva (13-5), a ako je na parketu 15 minuta ili kraće, imaju negativan omjer 5-6 (45,5%).

I dok se omjer 10-2 može pripisati činjenici da je Zubac više od 20 minuta igrao najčešće u utakmicama koje su riješene puno prije kraja, omjer 5-6 u susretima u kojima igra najmanje pokazuje da nije pametno predugo ga ostavljati na klupi.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ipak, sve su to samo brojke koje mogu zavarati. Raspodjela minutaže između Zupca i Harrella najčešće ovisi o protivnicima, odnosno o karakteristikama njihova centra jer su njih dvojica potpuno različiti tipovi igrača.

Zubac se bolje nosi s teškašima, Harrell s brzancima

Zubac je "old school" centar, visok i snažan, odličan u obrani jedan na jedan protiv centara sličnog profila, mekane je ruke blizu obruča, s izvrsnim osjećajem za skok i blokadu. Harrell ima samo dva metra, odnosno 13 cm manje od Ivice, nije ni izbliza tako dobar skakač i bloker, ali je puno pokretljiviji i brži, što je posebno važno u današnjoj košarci kad se i mnogi visoki igrači izvlače na šut i kad se od centara očekuje da u obrani preuzimaju vanjske igrače. To znači da će se Zubac bolje nositi s, na primjer, teškašem poput Nikole Jokića, a Harrell s atletičnim brzancima poput Houstonova Clinta Capele ili Bama Adebaya iz Miamija.

Ipak, baš je nedavna utakmica protiv Jokićeva Denvera pokazala kako trener Riversa Zupca drži na kratkoj uzici. U prvom je poluvremenu Zu odlično čuvao Jokera, zatvarao mu prilaz košu, tjerao ga na šuteve s poludistance i sakupljao skokove. U nastavku su Nuggetsi izvukli Jokića izvan linije za tricu, a time i Zupca udaljili od koša, na poziciju na kojoj se ne snalazi tako dobro. Jokić je u kratkom razdoblju pogodio tri trice, pa iako je samo jedna od njih bila izravna Zupčeva pogreška, iako bi i Clippersi radije vidjeli Jokića dalje od koša, trener Rivers izvadio ga je iz igre nakon samo pet minuta nastavka i više ga nije vraćao na parket. Opći je dojam da je, unatoč jednom kašnjenju u izlasku na Jokića i jednom nesmotrenom prekršaju na Jeramiju Grantu, Zubac do konačnog izlaska bio bolji od dvojice centara Clippersa.

"Mislim da je Zu bio dobar u prvom poluvremenu, ali u drugom nije bio baš sjajan. Ali on nam je večeras bio najmanji problem", rekao je Rivers nakon utakmice, ponovno ne ponudivši konkretno objašnjenje.

Nadalje, tri najbolja igrača Clippersa ove sezone već su zbog ozljeda i zloglasnog "load managementa" propustila ukupno 27 utakmica - Paul George 14, Kawhi Leonard 10, Lou Williams tri. U tim utakmicama momčadi je bila potrebnija Trezzova napadačka raznovrsnost kako bi nadoknadila izostanak zvijezda.

Rivers je eksperimentirao i s obojicom u postavi istovremeno, no Zubac i Harrell nisu dobar tandem jer niti jedan od njih nije posebno opasan s više od 4-5 metara udaljenosti od koša, a u današnjoj je košarci nedopustivo imati dva takva igrača u petorci.

Završava utakmice samo ako je Harrell užasan

"Bit će utakmica na kojima će više igrati Zu i utakmica na kojima će više igrati Trezz. Većinom će ih završavati Trezz, a Zubac samo neke", najavio je Rivers još sredinom studenog, no te "neke" su toliko rijetke da je susret sa Sacramentom, u kojem je Zubac igrao završnicu, djelovao kao potpuna anomalija. Sve je bilo jasnije nakon susreta, kad trener nije hvalio Zupca nego kritizirao njegovu pričuvu. Dakle, Harrell je i dalje u hijerarhiji toliko ispred bivšeg centra Cibone da minutažu može izgubiti samo ako određene večeri odigra katastrofalno ili ako upadne u ozbiljne probleme s prekršajima.

Možda je dodatni razlog za forsiranje Harrella i situacija s ugovorima dvojice konkurenata. Dok je Zubac prošlog ljeta potpisao četverogodišnji ugovor vrijedan (za NBA standarde) jeftinih 28,5 milijuna dolara, Trezzov istječe predstojećeg ljeta i Clippersi mu žele pokazati koliko im je važan iako ga uvode s klupe. Očekuje se da će Harrell tražiti između 20 i 25 milijuna dolara godišnje, a u klubu se nadaju da će ga visokom minutažom odobrovoljiti da pristane na popust.

Teorija ima "mali milijun", ali nitko ne zna pravu istinu osim Doca Riversa i njegovih suradnika. Ne treba bježati od činjenice da je Harrell raznovrsniji, pa i bolji igrač od Zupca, no često je zaista nejasno zašto je razlika u minutaži između njih dvojice tako velika. 

Ako novinari koji prate Clipperse prihvate apele s društvenih mreža i nastave uporno gnjaviti Riversa da objasni svoju logiku, možda i dobijemo objašnjenje. 

Mentor mu je najveći radnik u NBA ligi

Ako ne, Zupcu ostaje utjeha da je već potpisao ugovor o kakvom bi u Europi mogao samo sanjati, da je član početne petorke jedne od najboljih momčadi lige, te prije svega da NBA košarka polako pokazuje tendenciju povratka važnosti pravih centara. Nikola Jokić, Joel Embiid i Karl-Anthony Towns samo su neke od "petica" koje su glavne zvijezde svojih momčadi. A dok god takvi igrači budu na parketu, protivnici će imati potrebu za igračima Zupčeva tipa. 

Iako brojke i uloga u momčadi to ne pokazuju, Zubac je prilično napredovao u svim segmentima igre prošlih godina. U boljoj je kondiciji, čvršći je, pokretljiviji i napadački raznovrsniji nego prije, recimo, dvije godine. Čak na treningu redovito pogađa trice, samo što još nema dopuštenje da ih šutira i na utakmicama. Prije svega, potpuno je fokusiran na rad i napredak, za što je uvelike zaslužan Patrick Beverley, jedan od najboljih obrambenih bekova lige, poznat po beskompromisnosti. Njih su dvojica susjedi u svlačionici.

"Fenomenalan je cijele sezone, ali čak i kad igra dobro, pazim da se ne opusti. Sjajno koristi minutažu i neprestano radi na sebi, kako na igri, tako i na tijelu. Pravi je igrač", rekao je Beverley.

A tko god dobije takvo priznanje od čovjeka koji je sve u životu postigao manijakalnim radom, može biti siguran da je na dobrom putu. Iako se čini da već u ovim trenucima zaslužuje puno više, za Zupčevu NBA budućnost ne treba brinuti.

Pročitajte više