MMA

Umirovio se čovjek od kojeg je učio McGregor, a Cro Cop ga htio razbiti

Foto: Guliver Image/Getty Images

NAKON teškog poraza nokautom od Lyota Machide u Bellatoru, od MMA-a se oprostio 42-godišnji Chael Sonnen. Američki Gangster je na vrhuncu svoje popularnosti bio jedno od najpoznatijih lica u svijetu sporta. Odličan grappler bio je opasan u ringu, ali puno poznatiji po verbalnom repertoaru izvan ringa kojim je častio i provocirao svoje suparnike.

Mnogi ga smatraju pretečom Connora McGregora - rijetko tko je prije njega u povijesti UFC-a na tako sustavan, promišljen i marketinški genijalan način prodavao svoje borbe. Sonnen je gradio atmosferu u kojoj su ga protivnici mrzili do te mjere da su mu zaista htjeli nauditi, a vi ste to željeli vidjeti. Tako se sprdao s Minotaurom Nogueirom, kultnim brazilskim borcem, za kojeg je prilikom njegova prvog posjeta SAD-u rekao da je pokušao autobus nahraniti mrkvom, čime je aludirao na nerazvijenost te zemlje.

U jednom od intervjua prozvao je legende Pridea, a između njih i Cro Copa, da su konstantno bili pod steroidima i da je njihova karijera tek priča za japansku publiku koja se rasplinula kad su stigli u SAD. Cro Cop, koji se rijetko kada upuštao u verbalne ratove sa svojim kolegama, tom je prilikom poručio kako mu je žao što nisu ista težinska kategorija, pa da "diplomiranog idiota nabije nogom u guzicu". Ipak, nakon nekoliko godina dvojac je iznenadio javnost zajedničkom fotografijom koja je poslužila kao dokaz da se radilo samo o performansu.

Sonnen se oprostio sa skorom od 37 pobjeda, 11 poraza i jednim remijem. Najveći trenutak njegove karijere stigao je 2010. godine kada je dobio šansu za titulu protiv Andersona Silve, koji se s 12 pobjeda u nizu i devet obrana pojasa srednje kategorije potvrdio kao jedan od najboljih boraca svih vremena. Sonnen je Silvu sustavno tukao i uništavao četiri i pol runde, da bi tri minute prije sudačke odluke i sigurne pobjede neoprezno ušao u Silvin gard i polugu iz koje se nije izvukao. 

Naveo je kako je njegovo umirovljenje neplanirano: "Nadao sam se pobijediti Machidu i prozvati prvaka Badera. Ipak, za ovaj sport moraš biti opak, a ja to više nisam. Izdominirao me u područjima gdje sam nekad ja bio bolji i situacijama iz kojih bih nekad našao izlaz. Tada sam shvatio da nemam više ono što je potrebno. Odlazim, ispalio sam svoj zadnji metak", poručio je nedugo nakon borbe. 

Pročitajte više