Umro atletski trener Leo Lang

POSLIJE duge i teške bolesti danas je u Zagrebu u 86. godini preminuo istaknuti hrvatski atletski trener Leo Lang, vjerojatno jedan od najuspješnijih atletskih trenera kojega smo ikada imali u Republici Hrvatskoj.

Leo Lang rođen je 21. listopada 1919. u Zagrebu. Atletikom se počeo baviti 1939. kada kao dugoprugaš nastupa za HAŠK, a nakon rata radi kao trener u Akademičaru i kasnije u Dinamu.

Bio je trener reprezentativaca bivše Jugoslavije i Hrvatske od Vere Nikolić i Joška Murata do Franje Škrinjara i mnogih drugih vrsnih trkača na srednje i duge pruge.

Više godina obnašao je i dužnost izbornika Jugoslavenske atletske reprezentacije, a bio je i savjetnik brojnih kenijskih i etiopskih dugoprugaša i maratonaca od kojih su najpoznatiji olimpijski pobjednici iz Meksika 1968. etiopski maratonac Mamo Wolde i Kenijac Kipchoge Keino, koji se u utrci na 1500 metara okitio zlatnim olimpijskim odličjem.

Leo Lang bio je poliglot, u NK Dinamu u sezoni 1964./65. kod trenera Vlatka Konjovoda bio je kondicijski trener, a od 1973. do 1991. stalni je zaposlenik maksimirskog prvoligaša u kojemu obnaša dužnosti šefa marketinga, komercijalnog direktora i direktora kluba.

Datum pokopa Lea Langa bit će naknadno objavljen.

Pročitajte više