regija

Umro je legendarni Moca Vukotić

Foto: FK Partizan

MOMČILO VUKOTIĆ zvani Moca, legendarna desetka Partizana, umro je u 72. godini nakon duge i teške borbe s rakom grla.

Simbol Partizana

Možda najomiljeniji igrač u povijesti beogradskog velikana za Partizan je odigrao ukupno 791 utakmicu, po čemu je do prije pet godina bio rekorder. Za klub svog života postigao je 339 golova, u što su uračunati i zgodici na prijateljskim mečevima. Partizan je vodio do tri naslova prvaka Jugoslavije: 1976., 1978. i 1983.

U taj klub je došao s 12 godina te u njemu kao profesionalac proveo ukupno 15 godina. Za Partizan je igrao u dva navrata, od 1968. do 1978. te od 1979. do 1984. godine. Između tih perioda jednu sezonu je igrao za Bordeaux. 

Zanimljivo, premda je Vukotić bio velikan nogometa bivše države, za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je samo 14 utakmica. Međutim, čak i u tako malo nastupa uspio je ostvariti pothvate za povijest. 

Nevjerojatno malo nastupa za Jugoslaviju i povijesni pothvati

Za Jugoslaviju je debitirao 1972. u prijateljskoj utakmici s Italijom kao zamjena. Po ulasku u igru postigao je gol kojim je prekinuo niz Dina Zoffa od 1010 minuta bez primljenog gola. Četiri godine kasnije protiv Walesa je postigao najbrži gol u povijesti reprezentacije, nakon samo 20 sekundi igre. 

Po završetku karijere radio je kao trener u Grčkoj, Rumunjskoj i Cipru. Od 2012. do 2017. vodio je Partizanovu akademiju, a zadnjih godina radio je kao skaut Nogometnog saveza Srbije.

Pročitajte više