LIGE PETICE

UNITED - LIVERPOOL 1:1 Jedva skrpani United ispustio pobjedu protiv lošeg lidera

Foto: Gulliver / Getty Images

MANCHESTER UNITED - LIVERPOOL 1:1 u devetom kolu Premier League. Domaćin najvećeg engleskog derbija poveo je u 36. minuti golom Marcusa Rashforda, a u 85. minuti izjednačio je Adam Lallana.

United odigrao za City

Ovakvim ishodom i prekinutim Liverpoolovim nizom od 17 pobjeda, najsretniji je Unitedov najveći rival Manchester City. Jer Liverpool, koji je ove sezone do danas imao savršeni učinak, prvom utakmicom na kojoj nije pobijedio smanjio je prednost ispred Cityja na prvom mjestu s osam na šest bodova. 

Rezultati by SofaScore

Bila je to možda najgora utakmica Liverpoola otkako ga je prije četiri godine preuzeo Jürgen Klopp. Manchester United je igrama i bodovnim učinkom ove sezone te jedva skrpanom postavom za ovaj meč učinio da superderbi engleskog i jedan od najvećih derbija svjetskog nogometa to bude samo na papiru.

Sastav Uniteda koji je igrao ovaj derbi treba zapamtiti. Nakon objave momčadi dodatno je oslabljen

Jer domaćin Manchester United derbi je dočekao samo jedan bod udaljen od zone ispadanja, a gostujući Liverpool pobijedio je u svih osam utakmica od početka sezone. Redsi su imali čak 15 bodova više od Red Devilsa, koji imaju i velikih problema s ozljedama. To je razlog zbog kojeg Paul Pogba, Jesse Lingard i Luke Shaw nisu bili u konkurenciji za momčad te zašto je Anthony Martial bio na klupi. I David de Gea je ozlijeđen, ali ipak je bio na golu. Aaron Wan-Bissaka također zbog ozljede nije igrao gotovo mjesec dana i sada se vratio. Zbog svega toga sastav Manchester Uniteda izgledao je, kao što i jest, skrpan:

I kao da United i njegov menadžer nisu imali dovoljno kadrovskih briga, na zagrijavanju prije meča zadesila ih je još jedna. Tuanzebe se ozlijedio pripremajući se za meč pa je napustio teren. U sastavu ga je u posljednji tren zamijenio Rojo. Jones, koji nije bio ni u zapisniku, zauzeo je mjesto među rezervama. 

Najgori Liverpool Kloppove ere

Ali po tko zna koji put pokazalo se da u derbijima ne igra trenutna ili čak forma prikazana kroz dulje vrijeme, nego želja i inspiracija na najvećoj utakmici. Desetkovani United ni u punom sastavu nema kvalitete za upustiti se u borbu s najjačim momčadima, ali danas mu nije manjkalo volje i nadahnuća kojima je nadoknadio očite limite. S druge strane, Liverpool je bio neprepoznatljivo bezidejan, spor, jalov. Kada se, dakle, spoje United s kvalitetom momčadi za sredinu tablice i ovako užasno izdanje Liverpoola, jasno je da smo gledali loš najveći derbi engleskog nogometa. United koji se prije svega grčevito branio, u drugom poluvremenu čak igrajući 5-4-1, te Liverpool nemoćan probiti se kroz jednu od te dvije linije, nisu ni mogli pružiti bolji meč.

United je poveo nakon očitog prekršaja

U prvom poluvremenu jedine dvije akcije vrijedne spomena su ona iz 25. minute, kada je Rashford u sprintu prošao čak četiri suparnika i onda s ruba igrališta poslao povratnu loptu, koju kupi Alisson, te ona od deset minuta kasnije, kada je United poveo. Lindelof je uzeo loptu Origiju nakon čega James probija desnu stranu i sjajno centrira za Rashforda, koji bježi Matipu na prvu stativu, gdje usamljen lako zabija. Ali slijedi VAR provjera je li Lindelof prilikom uzimanje lopte Origiju napravio faul. VAR kaže da nije i gol je priznat.  

Klopp i igrači Liverpoola žestoko su prosvjedovali kod suca Martina Atkinsona, tražeći da se on osobno uvjeri kako je bio prekršaj u začetku akcije Uniteda koja je završila golom. Usporena snimka pokazuje da su bili u pravu, ali od toga nisu imali nikakve koristi. 

U drugom poluvremenu 40 minuta nije bilo ničega

Drugi dio nije donio baš ništa sve do pet minuta prije kraja. Tada Robertsonov ubačaj s lijeve strane dolazi na drugu stativu do Lallane, koji lako poentira za izjednačenje nakon što ga Ashley Young nije pratio. Do kraja regularnog dijela i sudačke nadoknade prilike za gol propuštaju Alexander-Arnold, Firmino i Oxlade-Chamberlain.

MANCHESTER UNITED - LIVERPOOL 1:1

Tijek utakmice:

Kraj.

90+4' Druga zamjena kod Uniteda. Brandon Williams debitira u Premier League ulaskom umjesto Pereire. 

90+2' Velika prilika za Liverpool! Oxlade-Chamberlain je snažno opalio desnicom, lopta prolazi jako blizu gola. 

90+1' Alexandar-Arnold centrira, a Firmino puca glavom. Nastavlja se pritisak gostiju.

90' Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.  

89' Velika prilika za Liverpool! Van Dijk na rubu kaznenog prostora odigrava na desno za Alexander-Arnolda, koji silovito puca i lopta leti malo iznad gola. 

85. minuta: GOOOL za LIVERPOOL! 1:1, strijelac ADAM LALLANA! Robertsonov ubačaj s lijeve strane dolazi na drugu stativu do Lallane, koji lako poentira za izjednačenje nakon što ga Ashley Young nije pratio.

84' Prva zamjena kod Uniteda. 

82' Posljednja zamjena kod Liverpoola. Keita ulazi umjesto Wijnalduma. 

73' Nova opasnost pred golom Liverpoola. Young šalje loptu u kazneni prostor, Pereira prolazi Matipa, ali Fred iz teške pozicije puca u vanjski dio mreže. 

72' Druga zamjena kod Liverpoola. Lallana ulazi umjesto Hendersona. 

70' Prvi žuti karton na utakmici. Dobio ga je Liverpoolov Fabinho zato što je preoštro zaustavio Jamesov pokušaj prodora u kontri. 

67' Prilika za United. Preslika akcije koja je završila golom. Lindelof se izborio za loptu, nakon čega James probija stranu i šalje u sredinu za Rashforda, koji puca. Ovaj put je to napravio s ruba kaznenog prostora, ali sada lopta prolazi pokraj vratnice. 

65' Liverpool gotovo stalno ima loptu, ali taj posjed i inicijativa su jalovi, bez ikakve opasnosti po United, čiji svi igrači stoje iza lopte. 

60' Prva zamjena na utakmici i to kod Liverpoola. Oxlade-Chamberlain ulazi umjesto Origija. 

55' Kao posljedicu lova na rezultat i taktičkog preustroja (prelaska s taktike 4-3-3 na 4-2-3-1) Liverpool ima loptu i inicijativu od početka drugog dijela. Ali bez prilika.

48' Opasna situacija u kaznenom prostoru Uniteda. Alexander-Arnold sjajno proigrava Manea, koji lijepo smiruje loptu, ali je onda dosuđen faul u napadu zbog njegove opasne igre protiv Maguirea. 

46' Počeo je drugi dio.

Kraj poluvremena.

43' Mane zabija kroz noge De Gei, ali nakon što je rukom odnio loptu ispred Lindelofa. Gol koji je opravdano poništen zbog igranja rukom. 

37' Klopp i igrači Liverpoola žestoko prosvjeduju kod suca Martina Atkinsona, tražeći da se on osobno uvjeri kako je bio prekršaj u začetku akcije Uniteda koja je završila golom. Usporena snimka pokazuje da su u pravu, ali sudac ih ne sluša. 

36. minuta: GOOOL za UNITED! 1:0, strijelac MARCUS RASHFORD! Lindelof je uzeo loptu Origiju nakon čega James probija desnu stranu i sjajno centrira za Rashforda, koji bježi Matipu na prvu stativu, gdje usamljen lako zabija. Ali slijedi VAR provjera je li Lindelof prilikom uzimanje lopte Origiju napravio faul? VAR kaže da nije i gol je priznat. 

34' U zadnjih deset minuta dva najveća uzbuđenja bila su kada su napadi Uniteda okončani dosuđenim ofsajdima. 

25' Najbolja akcija na utakmici, izveo ju je Rashford! Mladi napadač Uniteda u sprintu je prošao čak četiri suparnika i onda s ruba igrališta poslao povratnu loptu, koju kupi Alisson.

22' Opasnost pred golom Liverpoola. Rashford je prošao na desnoj strani Van Dijka tako što mu se čuvar poskliznuo. Slijedi ubačaj u sredinu, gdje Pereira puca, ali lopta se od bloka odbija u korner. Alisson čisti nakon ubačaja iz kuta. 

20' Ovacije Old Trafforda za neočekivanog igrača u superderbiju. Sane je primio loptu na desnoj strani, nakon čega je pokušao predriblati, pretrčati Roja, te pored njega poslati loptu pred gol. Svi pokušaji bili su mu neuspješni, nakon čega se s loptom morao udaljiti od opasne zone, a Rojo je nagrađen pljeskom i klicanjem. 

14' Prva dobra prilika za Liverpool, odlična akcija Wijnalduma. Predriblao je McTominaya, u prazno poslao Freda i onda iz daljine snažno opalio, ali u De Geu. 

12' United uzvraća istom mjerom i istom kvalitetom udarca. Ali Pereirin šut se barem dokotrljao do Alissona. 

11' Prvi pokušaj Liverpoola, ali jako loš. Firmino s lijeve strane neprecizno i daleko od gola.

8' United nastavlja žestoko. Pereira nasrće na Van Dijka koji jedva uspijeva izbiti loptu pod visokim pritiskom. 

5' S obzirom na to kako im je i kada sastavljena momčad, United za sada skroz dobro izgleda. Štoviše, od početka je napao Liverpool i nastoji se nametnuti. 

3' Fabinho je presjekao loptu i poslao je na lijevu stranu za zahuktalog Origija, kojem u sprintu parira Lindelof. Činilo se da će Liverpoolov brzanac pobijediti i krenuti prema golu, ali Unitedov branič sjajno mu uzima loptu

1' Počeo je superderbi Premiershipa!

Pročitajte više