Brige na Old Traffordu

United najviše potrošio, a čeka ga još jedna loša sezona

Foto: Getty Images / Quality Sport Images

DOLAZAK Olea Gunnara Solskjaera na klupu Manchester Uniteda krajem prosinca prošle godine izazvao je pozitivne reakcije među navijačima kluba. Čovjek koji se pamti po onoj kultnoj pobjedi Uniteda nad Bayernom iz Munchena u finalu Lige prvaka 1999. godine, kada je ušao s klupe i donio preokret vrijedan titule, zamišljen je i kao čovjek koji će na sličan način donijeti preokret kao trener.

Filmski početak, a onda košmari

Norvežanin je doista i počeo filmski - započeo je s osam vezanih pobjeda u svim natjecanjima. Točnije, u prvih 17 utakmica kao privremeni trener Uniteda upisao je 14 pobjeda, dva remija i samo jedan poraz pri čemu je spektakularno izbacio Paris Saint-Germain iz Lige prvaka, Chelsea i Arsenal iz FA kupa te vratio United u borbu za prva četiri mjesta na tabeli.

Međutim, nakon što mu je klub ponudio ugovor, a on stavljanjem potpisa na ugovor pobrisao titulu "privremeni trener" čime je postao dugoročno rješenje čiji ugovor istječe na ljeto 2022. godine, mane su isplivale na površinu. Postalo je jasno da su početni rezultati zapravo bili samo pozitivni šok koji je bio potreban nakon toksičnog perioda u eri Josea Mourinha. Tako je Solskjaer u idućih 10 mečeva upisao samo dvije pobjede uz dva remija i čak šest poraza. United je u tom periodu, kao što možete vidjeti i na grafici, zabilježio gol-razliku 7:18 - tim je davao manje od jednog gola po utakmici, a primao skoro dva.

Ipak, kako bi dokazali da stoje iza odluke da se Solskjaeru ponudi dugoročni ugovor, čelnici kluba su odlučili ispuniti trenerove želje vezane za ljetna pojačanja. Uloženih 159 milijuna eura u pojačanja znače da je United drugi na listi klubova Premiershipa s najviše potrošenog novca na pojačanja; prvi je Manchester City sa 167 milijuna eura. 

Solskjaer je tražio pojačanja u obrani, gdje je prvenstveno želio dovesti stopera iz Leicester Cityja Harryja Maguirea. Želja mu je ispunjena, a Maguire je dolaskom na Old Trafford za 87 milijuna eura postao najskuplji stoper svih vremena. Prethodno je doveden i desni bek iz Crystal Palacea Aaron Wan-Bissaka za 55 milijuna eura.

Pored toga, Norvežanin se očigledno želio riješiti Romelua Lukakua, o čemu govori i njegova izjava nakon Lukakuovog odlaska u Inter za iznos od 65 milijuna eura. "Mislim da je ovo bilo pravo vrijeme za Romeluov odlazak. Mislim da su obje strane sretne kako je dogovor završen", kazao je Solskjaer.

Nestašni Pogba i nezadovoljni Sanchez

No upravo u Lukakuovom odlasku možemo pronaći Unitedove probleme u ovom prijelaznom roku. Naime, pošto se od početka ljeta čekalo da Lukaku napusti Old Trafford, United je radio na tome da dovede barem jedno veliko pojačanje u ofenzivi. Krenuli su za Paulom Dybalom pa za Christianom Eriksenom i na kraju za Mariom Mandžukićem. Nijedna od tri mete nije završila na Old Traffordu.

Da stvar bude gora, United i dalje ima problem s Paulom Pogbom, igračem koji se smatra jednim od glavnih krivaca za neraspoloženje koje je vladalo u klubu za vrijeme Josea Mourinha. Nada da će Pogba nakon odlaska Mourinha pokazati najbolje od sebe rasplamsala se tijekom onih odličnih Solskjaerovih rezultata, ali brige su se opet nastanile na Old Trafford nakon što je klub opet upao u rezultatsku krizu. Dokaz da je situacija alarmantna leži u Pogbinim izjavama da želi novi izazov, a njegove želje potvrdio je i njegov agent Mino Raiola koji je također rekao da njegov klijent želi napustiti klub. Pošto je prijelazni rok u Engleskoj okončan, United je sada primoran da svim silama zadrži Pogbu bez obzira na to je li on sretan u klubu ili ne.

Za Solskjaera je problem i to što Pogba nije jedini igrač koji mu svojim ponašanjem može zadati glavobolje. U klubu je i dalje nejasan status Alexisa Sancheza, trećeg najplaćenijeg igrača Premiershipa koji uopće nije opravdao ulaganja prema njemu. Za razliku od Pogbe koji će sigurno biti neizostavan član prve postave, Sanchezu se ponovo smiješi boravak na klupi, a to nije nimalo ugodna situacija za njega, samim tim i za klub, pošto je teško upravljati takvim igračima ako su nezadovoljni.

Kada bismo pretpostavili da će Ole nekako održavati harmoniju u ekipi i da neće imati problema s teškim karakterima kakve United posjeduje, opet mu ostaje borba za složiti ekipu. Sama činjenica da je United neuspješno tragao za pojačanjima u napadu pokazuje da je ekipa ostala nedorečena u tom pogledu. Sada Ole pod rukom ima ozbiljan kadrovski problem u svim dijelovima terena izuzev obrane u koju je uloženo oko 140 milijuna eura. Prijetnja po United je ta što nejasnoće u ostatku kadra mogu utjecati na to da na kraju i sama obrana pati zbog toga. Maguire i Wan-Bissaka jesu sigurno ozbiljna nadogradnja obrani, ali pitanje je kako će kaotično popunjeni ostatak kadra utjecati na njih dvojicu i na cijelu obranu.

Klub bez napadača i desnog krila

Krenimo redom, od centralnih veznih igrača United ima Pogbu, Nemanju Matića, Freda, Scotta McTominayja i Andreasa Pereieru. Ne samo da je upitna kvaliteta ovih igrača, jer osim Pogbe i Matića nijedan od preostalih igrača nije dokazao da posjeduje kvalitetu za najveći nivo, već je vrlo upitno radi li se o premalom broju igrača za ekipu koju čeka nekih 50 utakmica u sezoni. Prošle sezone United je u konkurenciji na toj poziciji imao Marouanea Fellainija koji je prošle zime otišao u Kinu te Andera Herreru koji je po isteku ugovora ovog ljeta prešao u PSG.

Dalje, na pozicijama napadača, krilnim pozicijama i poziciji "desetke", United ima Sancheza, Anthonyja Martiala, Marcusa Rashforda, Jessea Lingarda, Juana Matu, juniora Masona Greenwooda i Daniela Jamesa koji je za 17 milijuna eura stigao iz Swanseaja koji se natječe u Championshipu. United je tako napadu, koji je u posljednjih 10 utakmica sezone postigao samo sedam golova, oduzeo jedinog pravog napadača (Lukaku) - Rashford nije napadač, možda United uspije to napraviti od njega - te dodao igrača koji nije napadač i koji je postigao četiri gola i asistirao devet u prošloj sezoni drugog razreda engleskog nogometa. Usput, United i dalje nema pravo desno krilo za kojim traga već godinama.

Možda i najveći upitnik, kad već govorimo o napadu, taj je što United posjeduje samo jednog ofenzivca koji je znao odigrati sezonu u kojoj održava kontinuitet dobrih predstava i koji zna kako postići minimalno 20 golova u svim natjecanjima tijekom jedne sezone. Nesreća je to što je taj ofenzivac Sanchez za kojeg se pojavila mogućnost da ode u Romu kao posuđeni igrač. On je jedan od pet Unitedovih igrača koji spadaju među 10 najplaćenijih igrača lige, što je na neki način apsurd za ovaj klub.

Više igrača u obrani nego u veznom redu i napadu zajedno

Svi ostali Unitedovi ofenzivci, izuzev 31-godišnjeg Mate, redom su neiskusni igrači čija forma oscilira i koji u svojim karijerama nemaju nijednu sezonu obilježenu brojkama dostojnim za igrača koji treba biti nominiran za najboljeg igrača sezone. Klubu poput Uniteda takvi igrači su neophodni.

Kada već imate takve kadrovske probleme, onda šansu da napravite pravi rezultat tražite u treneru koji ima svoj stil igre i koji se uz taj stil dokazao na najvećem nivou. Solskjaer nije pokazao ni da ima svoj stil niti se kao trener dokazao na najvećem nivou.

On je, ustvari, trener koji tek treba pokazati posjeduje li klasu, a koliko mu javnost vjeruje, najbolje pokazuju kvote na kladionicama koje predviđaju da je on jedan od favorita da prvi dobije otkaz u novoj sezoni Premiershipa. Ipak, on je na konferencije za medije pred okršaj s Chelseajem kazao da vjeruje u napad koji ima i da će na ovaj način ofenzivni igrači koje ima dobivati veće šanse nego u slučaju da su uspjeli dovesti zvučno ime u napadu. Tu se onda postavlja pitanje zašto su tražili Mandžukića, Eriksena i Dybalu.

Najveća ironija je ta što Solskjaer od početka suradnje s Unitedom najavljuje napadački nogomet, a ustvari u rosteru Crvenih đavola nalazi se sedam stopera naspram jednog "napadača" Rashforda i četiri krilna napadača (Martial, James, Lingard i Sanchez), odnosno da klub ima 14 stopera i bekova naspram 12 veznih igrača i ofenzivaca.

Otkad nema Fergusona, ovo je klub koji luta - prije svega poslovno i organizacijski, a onda i na terenu. U sezonu ulaze s nedorečenim kadrom, počevši s 'glavnim' igračem koji cijelo ljeto želi otići (Paul Pogba), bez ijedne prave špice, te uz čitav niz odbijenica od igrača koje su željeli dovesti. Na klupi imaju trenera početnika nad kojim je veliki upitnik te koji je dosad pokazao samo da je sposoban proizvesti 'pozitivan šok'. Sve u svemu, jasno je zašto kladionice smatraju da će Solskjaer biti trener koji će prvi dobiti otkaz i zašto imaju manje od 2 posto šanse da osvoje Premier ligu. 

Na njima je da dokažu suprotno, ali šanse svakako nisu na njihovoj strani!

Pročitajte više