Upoznajte jednog od najvećih lažova u povijesti nogometa

Foto: Screenshot

NEVJEROJATNA priča stiže nam iz daleke Indije. Gourav Mukhu, napadač Jamshedpura, 7. listopada zabio je gol za svoju momčad u 81. minuti kod Bengalurua u 2. kolu Superlige, a meč je završio 2:2. Time je Mukhu sa 16 godina postao najmlađi strijelac u povijesti tamošnjeg prvenstva, a za to mu je trebalo samo 10 minuta pa je prozvan čudom od djeteta. Mediji su se zainteresirali za njega, postao je popularan, ali to mu je donijelo probleme.

Pitate se u čemu je kvaka? Pa, naravno, u godinama. Mukhu zapravo nema 16 nego - 28 godina!

Zbog toga je suspendiran na šest mjeseci, a cijela priča otkrivena je nakon njegovog razgovora s jednim novinarem kojem je priznao da je čak 12 godina stariji nego što se mislilo. 

Zanimljivo, 2015. godine Nogometni savez Indije kaznio je njegov klub Jamshedpur jer su četiri igrača igrala s lažnim identitetom na turniru do 15 godina, a među njima je bio i Mukhu. Nedavno je dao intervju zajedno s legendarnim australskim igračem Timom Cahillom, koji ima 38 godina. 

Ovo nije prvi, a ni posljednji takav slučaj u nogometu. Svi se sjećaju kada je Chievo bio prava senzacija Serie A, ali su novinari otkrili da je Eriberto zapravo Luciano te da je četiri godine stariji nego što je pisalo u njegovoj osobnoj iskaznici.

Također, bio je tu i Omafemi Martins, za kojeg su njegovi Nigerijci Celestine Babayaro (40) i Joseph Yobo (38) govorili da je igrao s njima u mlađim kategorijama, iako je bivši napadač Intera prema službenim dokumentima bio mlađi od njih šest godina. No nikada nije dokazano koliko nezaboravni Oba Oba doista ima godina. Danas mu je navodno 34, a debitirao je za Inter još 2001. godine.

Posljednji primjer prije nekoliko godina također je vezan za Italiju. Kamerunac Joseph Minala u Laziju je bio predstavljen kao velik potencijal. On danas ima 22 godine, a izgleda kao da ima barem 30. Pokušavali su Talijani otkriti koliko veznjak doista ima godina, ali nisu uspjeli. 

Pročitajte više