PSG

Urušava se PSG, predsjednik pod istragom zbog Pastoreova agenta

Foto: Getty Images / Guliver Image

NASSER AL-KHELAIFI, predsjednik Paris Saint-Germaina, vjerojatno je zatražio isplatu agentu, pa je moguće da je prekršio propise koji reguliraju nogometne transfere, te je dao netočne informacije francuskom sudu, pokazuju dokumenti koji su upravo izašli u javnost. Čini se da je Khelaifi potpisao dopis šefu kabineta budućeg katarskog emira, tražeći da se agentu Javiera Pastorea isplati dva milijuna eura, nakon što je argentinski veznjak za 40 milijuna eura i bonuse 2011. prešao iz Palerma u PSG. Još 200.000 dolara "troškova" tražio je za privatnu katarsku kompaniju Oryx QSI koju vodi njegov brat, piše britanski The Guardian.

Agenta smije plaćati samo njegov klijent

Klupskim je predsjednicima zabranjeno osobno plaćati agente. Prema članku sedmom FIFA-inih propisa za posrednike "bilo kakvo plaćanje usluga posrednika obavlja isključivo njegov klijent". Francuski nogometni savez (FFF) potvrdio je Guardianu i francuskoj web stranici Mediapart da takve isplate krše njihove propise. Francuska profesionalna nogometna liga (LFP) je rekla kako se također radi o kršenju odredbe L. 222-17 Sportskog kodeksa, koja propisuje da je samo igračima i klubovima dopušteno plaćati agente. "Klupski predsjednik stoga ne može osobno i izravno plaćati proviziju agentu", stoji u izjavi LFP-a.

Povjerljivo pismo, napisano na arapskom, također upućuje da je Khelaifi dao netočne informacije Renaudu Van Ruymbekeu, francuskom istražnom sucu, kad mu je rekao kako nije bio ovlašten potpisivati dokumente. Sucu je rekao: "Nisam imao pravo potpisa, nisam mogao naručiti bilo kakav trošak". Pritom je mislio na isplatu Oryx QSI-ju 2011. godine. Međutim, pismo je napisano na službenom dokumentu Oryx QSI-ja i potpisao ga je Nasser.

Pismo je priloženo u pdf formatu u e-mailu koji je sadržavao veliku količinu dokumenata. Vidjeli su ih Guardian i Mediapart. Informacije iz pisma dopunjene su dokumentima iz Football Leaksa koje je dobio njemački magazin Der Spiegel. Čini se da opisuje operaciju koju je naredio sadašnji katarski emir, s namjerom da se preko Khelaifija i kompanije Oryx QSI plati neutvrđeni iznos agentu.

Khelaifijevo pismo naslovljeno je na "Njegovu Ekselenciju šeika Khalida bin Khalifu Al Thanija, šefa osoblja Njegovog Visočanstva krunskog princa", a u rubrici za vrstu naloga stoji: "Provizija agenta zaduženog za igrača Javiera Pastorea i troškovi kompanije Oryx QSI".

U Khelaifijevu pismu stoji kako je "utemeljeno na usmenim uputama Njegova Visočanstva šeika Tamima bin Hamada Al Thanija, nasljednika prijestolja, neka ga Bog štiti i čuva, u vezi plaćanja provizije za agenta zaduženog za igrača Javiera Pastorea u iznosu od dva milijuna eura u zamjenu za njegov transfer iz talijanskog kluba Palerma u Paris Saint Germain, te vezano za troškove Oryxa QSI-ja, u iznosu od 200.000 dolara".

Pogrešne informacije i izmišljene dokumentacije?

Navode se i detalji o tome gdje treba izvršiti uplate, a potom Khelaifi dodaje: "Zahvaljujemo Vam na pomoći i suradnji s nama. Vaša Ekselencijo, molim Vas prihvatite izraze moga poštovanja". Šeik Tamim bin Hamad Al Thani naslijedio je svoga oca kao emir Katara 2013. godine.

Kad ga je Guardian kontaktirao s detaljnim pitanjima, Khelaifijevi su odvjetnici isprva rekli kako države koje blokiraju Katara, među kojima su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i njihovi saveznici, šire "ogromnu količinu pogrešnih informacija i izmišljene dokumentacije koja se navodno odnosi na Katar i aktivnosti njegovih građana". Dodali su i ovo: "U takvim okolnostima... naš klijent ne može priznati ni autentičnost opisanih i predočenih dokumenata... ili različitih zaključaka koji se iz toga žele izvući".

Guardian i Mediapart ponudili su precizne informacije koje su omogućile Khelaifiju da e-mail oko Pastorea pronađe u svojoj elektroničkoj pošti, kao i engleski prijevod pisma u privitku. U ponedjeljak navečer, nakon objave ove priče, Khelaifijevi su odvjetnici rekli kako je dokument krivotvoren: "Naš klijent podnijet će kaznenu prijavu zbog krivotvorenja i korištenja lažnih dokumenata u Francuskoj".

Korupcija i zbog atletike

Khelaifi je primio preliminarnu optužnicu za "aktivnu korupciju" tijekom istrage o natječaju za domaćinstvo Svjetskih atletskih prvenstava 2017. i 2019. Tijekom natječaja, Oryx je isplatio 3,5 milijuna dolara marketinškom direktoru Papi Massata Diacku, a francuske vlasti sumnjaju da se radi o mitu.

Pastoreov agent Marcelo Simonian kaže kako "nije znao" za tvrtku Oryx QSI te da Pastoreov transfer nije dogovarao s Khelaifijem. "S Nasserom sam razgovarao i rukovao se, ali pregovore sam vodio telefonom sa sportskim direktorom PSG-a Leonardom".

Simonian je držao 50 posto igračevih ekonomskih prava prema trećim osobama i zbog toga je imao pravo na polovicu od 40 milijuna eura odštete, ne računajući bonuse, iako je zbog isplate još uvijek u sporu s Palermom. Argentinac je zastupao i Palermo, iako je prema francuskim i međunarodnim propisima agentima zabranjeno da u istoj operaciji zastupaju više strana. Zbog toga mu PSG nije smio platiti za realizaciju transfera.

Međutim, čini se da povjerljivi dokumenti iz Football Leaksa pokazuju da je 15. rujna 2011. godine, mjesec dana nakon transfera, Simonianov kolega kontaktirao francuskog odvjetnika Emmanuela Moulina oko Pastoreovog transfera i zatražio od njega da stupi u kontakt sa PSG-om kako bi klub isplatio Simonianu ono što mu duguje. Dokumenti Football Leaksa također ukazuju da je Simonian znao za ovaj zahtjev.

Agent se, dakako, ničeg ne sjeća

Prema tim dokumentima, zaposlenik Moulinove odvjetničke tvrtke kontaktirao je Simoniana i njegova kolegu sljedećeg dana i rekao im kako je Moulin u kontaktu s PSG-om i da je klub potvrdio kako je plaćanje izvršeno. Nije bilo naznaka o kojem je iznosu radi.

Nakon što je upoznat s ovim informacijama, Simonian je negirao da je učinio išta kažnjivo: "Možda ste pogrešno protumačili ili loše preveli". Rekao je kako se "ne sjeća" takve transakcije, dodajući kako "nikad nije od PSG-a zatražio da ga plati" u vezi s Pastoreovim transferom.

"Niti ja, ni Emmanuel Moulin nismo dobili proviziju za Pastoreov transfer. Nula! Nisam mogao dobiti proviziju zato što sam bio suvlasnik igrača", rekao je Simonian.

Moulin je odbio komentirati zahtjev za isplatu od PSG-a, ali je negirao da je u Pastoreovom transferu bilo ikakvih kaznenih djela na način kako je to prijavljeno francuskim nogometnim vlastima. 

Pročitajte više