Uspjesi hrvatskih sportaša u 2004. godini

SPORTSKU 2004 . godinu obilježile su 28. Olimpijske igre, koje su od 13. do 29. kolovoza, održane u Ateni.

Na tim, četvrtim igrama na kojima su hrvatski olimpijci nastupili pod svojim obilježjima, osvojeno je rekordnih pet odličja: jedna zlatna, i po dvije dvije srebrene i brončane.

S pet medalja Hrvatska je završila na 44. mjestu od 75 zemalja čiji su sportaši osvajali odličja u Ateni, a kada se broj odličja stavi u odnos s brojem stanovnika u dobi od 15 do 34 godine, Hrvatska je na visokom 16. mjestu sa 0,43 medalje na 100.000 stanovnika.

Donosimo pregled svih značajnijih uspjeha hrvatskih sportaša u 2004. godini:

--S I J E Č A NJ--

18. 1. WENGEN - Treće mjesto u slaloma za Svjetski kup osvojio je Ivica Kostelić sa 1.04 sekunde zaostatka iza Benjamina Raicha i Rainera Schoenfeldera.

18. 1. ZAGREB - Nakon Kratke i teške bolesti u Zagrebu je umro vaterpolski trener Bruno Silić (1958) koji je s hrvatskom reprezentacijom 1996. u Atlanti osvojio srebrnu medalju.

26. 1. RIO DE JANEIRO - Hrvatska vaterpolska reprezentacija izborila je nastup na Olimpijskim igrama u Ateni, nakon što je na kvalifikacijskom turniru u Rio de Janeiru bez poraza osvojila prvo mjesto.

28.1. ZAGREB - Predstavljena monografija "100 godina športa na Sveučilištu u Zagrebu: H.A.Š.K. - Mladost". Zabilježeni riječju i slikom najvažniji sportski događaji od osnutka Akademskog kluba do danas.

-- VELJAČA --

1. 2. LJUBLJANA - U susretu za treće mjesto na Europskom prvenstvu u rukometu reprezentacija Danske je u Ljubljani pobijedila Hrvatsku 31:27 (15:14). Tako je Hrvatska zauzela na kraju četvrto mjesto.

16.2. ZAGREB - Hrvatski reprezentativac i član talijanske Brescie Igor Hinić izabran je za vaterpolista godine u Hrvatskoj koju već 16. godinu zaredom priređuje dnevnik Večernji list.

27. 2. PULA - Na Europskom prvenstvu u boksu, Mario Šivolija u kategoriji do 81 kg osvojio je srebrnu, a Vedran Đipalo u kategoriji do 91 kg brončanu medalju, te su obojica tako izborili vizu za nastup na Olimpijskim igrama u Ateni

-- O Ž U J A K --

7. 3. BUDIMPEŠTA - Atletičarka Blanka Vlašić osvojila je brončano odličje u disciplini skoka uvis na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Budimpešti s preskočenom visinom od 197 centimetara.

20.3. COLLEGE STATION - plivačica Petra Banović postavila nove hrvatske rekorde u disciplinama 400 i 200 metara slobodno u 25-metarskim bazenima na prvenstvu američkih sveučilišta. U disciplini 400 slobodno isplivala je vrijeme 4:12.35 minuta, a u disciplini 4x200 metara vrijeme od 1:59.21 minuta.

-- T R A V A NJ --

2.4. ZAGREB - Održano V. Svjetsko prvenstvo u sinkroniziranom klizanju na kojemu je sudjelovalo 600 klizačica i klizača iz 23 ekipe iz 18 zemalja.

7.4. ZAGREB - Nagradu Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) za životno djelo dobio novinar Vjesnika Zlatko Abramović, za pisano novinarstvo novinar Sportskih novosti Anton Samovojska, za radijsko reporter Hrvatskog radija Stanko Ružić, a za TV-novinarstvo Tomislav Cvitković sa HTV-a. Nagradu za urednika godine dobio je utemeljitelj i urednik sportskog programa Obiteljskog radija Damir Tabaković, a nagradu za snimateljski rad Mario Britvić sa HTV-a.

8.4.BRISBANE - Jedriličar Aron Lolić osvojio srebrnu medalju na svjetskom prvenstvu klase "laser radial", a Daniel Mihelić brončano odličje na Svjetskom juniorskom prvenstvu klase "laser radial" koje se održavalo u Australiji.

18.4. LJUBLJANA - Gimnastičar Filip Ude osvojio srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u vježbi na tlu u konkurenciji juniora.

22.4. KIJEV - Dizač utega Nikolaj Pešalov osvojio dvije srebrne medalje u kategoriji do 69 kilograma na Europskom prvenstvu. Prvu u izbačaju sa podignuta 182.5 kilograma, te u biatlonu podignuvši ukupno 330 kilograma (147.5 u trzaju i 182.5 u izbačaju).

24.4.BEČ- Plivačica Sanja Jovanović postavila dva nova rekorda, na 50 i 200 metara leđno, s vremenom 29.44 sekunde, te s vremenom 2:15.84 minuta, popravivši vlastiti rekord (2:19.82) za gotovo četiri sekunde.

-- S V I B A NJ --

5.5. ZAGREB - 53-godišnjeg riječki ultramaratonac Stipe Leko Čip izveo pothvat neprekidnog 24-satnog trčanja po županijskim cestama od Slavonskog Broda do Zagreba. Leko je nanizao između 220 i 223 kilometra, odnosno prevalio udaljenost veću od pet maratonskih staza.

8.5. LILLEHAMMER - Taekwondaš Matija Šantić osvojio srebrno odličje u kategoriji do 67 kilograma na Europskom seniorskom prvenstvu u Norveškoj.

9.5. POZNAN - Braća Siniša i Nikša Skelin u dvojcu bez kormilara pobijedili na prvoj regati Svjetskog veslačkog kupa u Poljskoj.

9.5. DORTMUND - Boksač Stipe Drviš obranio naslov europskog profesionalnog prvaka u poluteškoj kategoriji, svladavši na bodove nakon 12 rundi izazivača Ukrajinca Konstantina Šveca.

10.5. LILLEHAMMER - Na Europskom prvenstvu u taekwondou u Norveškoj Nataša Vezmar i Mijet Filipović osvojile zlatnu, a Mići Kuzmanović brončanu medalju. Time je reprezentacija osvojila ukupno četvrto mjesto.

11.5. - MADRID - Plivačica Sanja Jovanović osvojila na Europskom prvenstvu prvu medalju za hrvatsko žensko plivanje od neovisnosti. U finalu utrke na 200 metara leđno Sanja je osvojila treće mjesto s novim rekordom 2:13.95.

13.5. SPLIT - Predstavljena knjiga "Veslanje s braćom Skelin" veslača Splitskog Gusara Siniše i Nikše Skelin. Knjiga je jedinstvena kombinacija priručnika za početnike i zbirke veslačkih fotografija, kojih je većine autor Nikša Skelin uz Ivu Pervana i druge.

15.5. ZAGREB - Nogometaši Hajduka pobjedom od 2-0 (1-0) u posljednjem kolu prvenstva protiv Varteksa osvojili peti naslov prvaka Hrvatske. Drugo mjesto zauzeo je Dinamo koji je u posljednjem kolu svladao Osijek sa 4-1. Iz lige je ispala Marsonia koja je zauzela posljednje mjesto, dok će pretposljednja Cibalia igrati kvalifikacije za ostanak u ligi.

16.5. DUBROVNIK - Vaterpolisti dubrovačkog Juga CO osvojili naslov prvaka Hrvatske nakon što su u finalu doigravanja svladali riječko Primorje EB sa 3-0 u pobjedama.

19.5. ZAGREB - Nogometaši Dinama osvajači su Kupa Hrvatske za sezonu 2003/04. U uzvratnom dvoboju finala u Maksimiru Dinamo i Varteks odigrali su 0-0, te su Zagrepčani osvojili pokal zahvaljujući pogotku u gostima u prvom dvoboju u Varaždinu 1-1.

23.5. GARMISCH-PARTENKIRCHEN - Tomislav Hohnjec osvojio naslov svjetskog prvaka u klasičnoj utrci kanua jednosjeda na Svjetskom prvenstvu divljevodaša. Hohnjec je petokilometarsku dugačku stazu prošao za 16:07.33 minute. Reprezentacija osvojila zlatnu medalju u ekipnoj konkurenciji. Kajakaši Tomislav Hohnjec, Tomislav Lepan i Igor Gojić slavili su na rijeci Loisach s vremenom 16:51.85.

23.5. HELSINKI - Mladi nogometaši Dinama osvojili drugo mjesto na Europskoj završnici Nike Premier Kupa. U finalnom dvoboju "modri" su izgubili od praške Slavije 1:2.

28.5. BORMIO - Biciklist Vladimir Miholjević (Alessio-Bianchi) u 18. etapi utrke "Giro dItalia" u dužini od 118 kilometara, prvi stigao do najviše točke na ovogodišnjem "Giru", Passo di Gavia (2618 metara nadmorske visine), te za to ostvarenje osvojio posebnu nagradu "Cima Coppi".

29.5. BUDIMPEŠTA - Vaterpolisti riječkog Primorja EB osvojili treće mjesto na "Final Fouru" Eurolige. Primorje je u dvoboju za 3. mjesto svladalo ruski Šturm sa 9-7 nakon produžetaka.

29.5. BOVEC - Kanuist na divljim vodama Tomislav Hohnjec pobjednik je utrke spusta za Svjetski kup na rijeci Soči u Sloveniji. U istoj utrci Tomislav Lepan zauzeo je treću poziciju. posada u kanuu dvosjedu Rauš-Peček zauzela je treću poziciju na ovom natjecanju.

-- L I P A NJ --

1.6. LJUBLJANA - Reprezentativac Ivano Balić i Mađarica Bojana Radulović proglašeni su najboljim rukometašem, odnosno rukometašicom 2003. godine, u izboru časopisa World Handball Magazine i Međunarodnog rukometnog saveza (IHF).

1.6. PALO ALTO - Rekorder u bacanju kladiva Andras Haklits pobijedio je na atletskom Grand Prix II mitingu u kalifornijskom Palo Altu. Haklits je kladivo bacio 74,79 metara, čime je potvrdio B olimpijsku normu.

5.6. KARLOVY VARY - Kanuist Tomislav Hohnjec pobijedio u sprinterskoj utrci spusta na divljim vodama na natjecanju Svjetskog kupa u Karlovym Varyma. Hohnjec je u klasičnoj utrci bio drugi. Tomislav Leapan je osvojio treće mjesto. Mario Peček i Robert Rauš, nakon petog mjesta u klasičnoj utrci, u sprintu kanua dvosjeda bili su treći.

6.6. VARAŽDIN - Na finalu Kupa Hrvatske u atletici ženska štafeta zagrebačke Mladosti istrčala državni rekord na 4x100 sa 45.61 sekundi. Skakačica s motkom Ivona Jerković popravila rekord za jedan centimatar koji sada iznosi 3,71m. Tihana Ribić (11:48.35) je postavila rekord u utrci na 3.000 metara sa zaprekama?

6.6. WARNEMUNDE - U četvrtom plovu na Europskom prvenstvu "klase 470", koje se održava u njemačkom Warnemundeu, olimpijci Tomislav Bašić i Petar Cupač ostvarili svoj najbolji rezultat stigavši četvrti na cilj.

6.6. ZEMPLINSKA ŠIRAVA - Mlada šahovska reprezentacija Hrvatske pobjednik Mitropa kupa, tradicionalog momčadskog natjecanja srednjoeuropskih zemalja.

8.6. ZADAR - Košarkaši Cibone VIP novi su prvaci Hrvatske: u četvrtom susretu finala doigravanja pobijedili Zadar 82:81 i finalnu seriju dobili sa 3:1.

9.6. METKOVIĆ - Rukometaši Zagreba su u finalu završnice Kupa Hrvatske pobijedili Metković 34-26 (15-12)i osvojili svoj jedanaesti naslov pobjednika Kupa.

11.6. BERGEN - Skakačica uvis Blanka Vlašić osvojila treće mjesto na atletskom mitingu Zlatne lige u Norveškoj s preskočenih 196 cm.

15.6. SUNCHEON - Taekwondašica Martina Zubčić osvojila brončanu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Južnoj Koreji.

20.6. LUZERN - Braća Siniša i Nikša Skelin osvojili drugo mjesto u finalnoj utrci Svjetskog veslačkog kupa u dvojcu bez kormilara na Crvenom jezeru. Tim su rezultatom braća zauzeli i drugo mjesto u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa.

23.6. MILLAU - Reprezentativac Ljubomir Tomašković (48), aktualni prvak u letenju slobodnim zmajem, na 14. europskom prvenstvu u u Francuskoj smrtno stradao, jer je prilikom slijetanja udario u stablo.

23.6. RIJEKA - Na 11. ljetnim igrama mladeži Alpe-Jadran atletičari osvojili osam medalja, od toga tri zlatne, tri srebrne i dvije brončane, a plivači jednu zlatnu i jednu srebrnu, te tri brončane. Najvredniji rezultat od naših atletičara postigla je Arna Erega u utrci na sto metara prepone, koja je s rezultatom 13.63 osvojila zlatno odličje, ali i postavila novi juniorski rekord.

27.6. KIEL - Olimpijac Karlo Kuret osvojio treće mjesto u klasi "finn" na jedriličarskoj regati prve kategorije u Njemačkoj.

28.6. ZAGREB - Davor Marcelić iz Zadra najbolji je košarkaš Hrvatske za sezonu 2003/2004. u tradicionalnom 36. izboru dnevnika Sportske novosti. Marcelić je u protekloj sezoni imao najbolji prosjek ocjena - 4.3 od mogućih 5.0.

-- S R P A NJ - -

2.7. ZAGREB - Sportski novinari Hrvatske obilježili su 2. srpnja, Svjetski dan sportskih novinara, godišnjim Saborom na kojem su Žarku Susiću i Vilku Lunceru uručena priznanja za 70, odnosno 50, godina rada u sportskom novinarstvu.

7.7. LAUSANNE - Hrvatska rekorderka u skoku u vis Blanka Vlašić osvojila drugo mjesto na atletskom Super Grand Prix mitingu, preskočivši 198 cm.


9.7. PLITVICE - Juniorska ekipa Hrvatske osvojila srebro na 4. svjetskom prvenstvu u field streličarstvu. Prvi put je na SP-u održano i ekipno natjecanje juniora.

11.7. RIJEKA - Trećeg dana Otvorenog općeg i juniorskog prvenstva Hrvatske u plivanju oprostio se jedan od najboljih hrvatskih plivača Miloš Milošević, koji je u svojoj karijeri bio svjetski rekorder na 50m leptir u malim bazenima, te svjetski prvak na 100m leptir.

Ženska štafeta Mladosti isplivala je rekord na 4x100 slobodno (3:57.99), a muška štafeta 4x100 mješovito u sastavu Gordan Kožulj, Vanja Rogulj, Aleksej Puninski i Mario Delač plivala je rekordnih 3:44.95 minuta. Nenad Buljan na 1500 metara slobodno bio četvrti sa 15:40.67, što za devet sekundi bolje od njegova državnog rekorda.

12.7. SAO PAULO - Hrvatska ženska teniska vrsta ostala je u Svjetskoj skupini II Fed Cupa nakon što je u Sao Paolu svladala Brazil sa 4:1.

13.7. ZAGREB - Zlatko Kranjčar novi je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, dok je Martin Novoselac imenovan za prvoga trenera reprezentacije.

17.7. LISABON - Plivač Bruno Barbić osvojio brončanu medalju na 50 m slobodno na Europskom juniorskom prvenstvu u Lisabonu. Barbić je do brončane medalje stigao s vremenom 22.87 sekundi.

18.7. BASTAAD - Atletičarka Blanka Vlašić postavila novi rekord Htvatske na tradicionalnom skakačkom mitingu u švedskom gradu Bastaadu, preskočivši 202 centimetra, i osvojivši prvo mjesto.

18.7. LISABON - Plivač Saša Imprić osvojio zlatnu medalju u disciplini 200 mješovito na juniorskom Europskom plivačkom prvenstvu u Lisabonu s rezultatom 2:03.49.

21.7. ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao je redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara španjolskog tenisača Carlosa Moyu za izniman doprinos i postignute rezultate u sportu, sudjelovanje na teniskom turniru u Umagu i promicanje ugleda Republike Hrvatske.

25.7. BEOGRAD - Muška juniorska reprezentacija osvojila prvo mjesto u skupini C Svjetskog prvenstva u rukometu za mlađe juniore. U dvoboju posljednjeg. kola je upisala i treću pobjedu, 29-28, protiv Francuske.

31.7. ZADAR - Jedriličari Matija Longin i Pavle Kostov novi su europski prvaci u klasi 420, nakon napornih 17 plovova tijekom šest dana natjecanja u Zadarskome kanalu. Njihov trener je Ivan Bulaja, a konkurirale su 83 posade.

-- K O L O V O Z --

1.8. BEOGRAD - Rukometaši do 18 godina starosti osvojili srebrnu medalju na Europskom kadetskom prvenstvu izgubivši u finalnoj utakmici od vršnjaka iz Srbije i Crne Gore 27:20 (11:9).

2.8. ZAGREB - U 73. godini preminuo dugogodišnji odbojkaški djelatnik, trener, sudac i nekadašnji glavni tajnik Hrvatskog odbojkaškog saveza Zvonimir Šemper.

8.8. POZNAN - Četverac bez kormilara osvojio zlatnu medalju na SP-u za veslače do 23 godine koje je održano u Poljskoj. Zadarsko-zagrebačka posada, u sastavu Mario Vekić, Frane Niseteo, Hrvoje Marić i Petar Lovrić u finalu je uvjerljivo pobijedila ispred Australije i Španjolske.

10.8. VINKOVCI - Nakon prijeđenih gotovo 1300 kilometara na središnji vinkovački Trg Bana Josipa Šokčevića stigla je skupina od 31 biciklista - sudionika biciklističkog pohoda od njemačkog grada Kenzingena iz okruga Emmendingen do Vinkovaca. Njemačkim biciklistima, predvođenim gradonačelnikom Kenzingena, Mathiasom Guderjanom, za vožnju od Kenzingena do Vinkovaca trebalo je 11 dana.

11.8. LJUBLJANA - Atletičarka Blanka Vlašić na međunarodnom EAA mitingu u Ljubljani postavila novi hrvatski rekord preskočivši letvicu na visini od 2.03 metara.

11.8. PULA - U pulsku Arenu ujahali sudionici 8. konjaničkog maratona arapskih konja, posvećen 119. brigadi Hrvatske vojske, utemeljenoj 19. rujna 1991. u Puli, kroz koju je prošlo šest i pol tisuća branitelja iz južne Istre.

18.8. ATENA - Reprezentativac u dizanju utega Nikolaj Pešalov osvojio prvo odličje za Hrvatsku na XXVIII. Olimpijskim igrama u Ateni. U kategoriji do 69 kg Pešalov je s podignutih 337.5 kg osvojio brončanu medalju.

20.8. ATENA - Duje Draganja osvojio srebrnu olimpijsku medalju na 50 metara slobodno sa 21.94 sekunde, što je novi državni rekord. U finalu na 100 metara leptir, gdje je osvojio sedmo mjesto i postavio novi hrvatski rekord sa 52.46 sekundi.

21.8. ATENA - Veslači braća Siniša i Nikša Skelin osvojili srebrnu medalju u dvojcu bez kormilara na Olimpijadi.

21.8. ATENA - Teniski par Mario Ančić/Ivan Ljubičić osvojio brončanu medalju na Olimpijskim igrama svladavši Indijce Mahesha Bhupatija i Leandera Paesa sa 7-6 (5), 4-6, 16-14.

29.8. ATENA - Muška rukometna reprezentacija osvojila naslov olimpijskog pobjednika nakon što je u finalu svladala Njemačku sa 26-24 (12-13).

29.8. ATENA - Olimpijske igre u Ateni bile su najuspješnije Ljetne igre za Hrvatsku od osamostaljenja. Hrvatski sportaši su osvojili pet zlatnih medalja, jednu zlatnu (rukometaši), dvije srebrne (Duje Draganja na 50 metara slobodno i braća Skelin u dvojcu), te dvije brončane (Nikolaj Pešalov u dizanju utega i teniski par Ančić/Ljubičić).

31.8. ZAGREB - Glavni grad Hrvatske još jednom je dočekao olimpijske sportaše. Pobjednike u rukometu je na Trgu bana Jelačića dočekalo oko sto tisuća ljudi. Riječani su svečano dočekali plivača Duju Draganju te rukometaše Valtera Matoševića i Mirzu Džombu.

-- R U J A N --

19.9. GZIRA - Juniorska vaterpolska reprezentacija osvojila srebrnu medalju na Europskom prvenstvu na Malti. U finalnom dvoboju bolji od naših juniora bili su vaterpolisti iz SCG sa 8-7.

22.9. ATENA - Plivač Mihovil Španja na Paraolimpijskim igrama u Ateni osvojio treće mjesto u utrci na 100 metara leđno u kategoriji S8, zatim na 200 mješovito u kategoriji SM8, isplivavši pritom osobni rekord - 2:39.62, te na 400 m mješovito u kategoriji S8, isplivavši rezultat 4:48.88, što je za skoro dvije sekunde brže od njegova dosadašnjeg rekorda. S tri brončana odličja Španja je bio naš najuspješniji sudionik Paraolimpijskih igara.

25.9. ATENA - Atletičarka Jelena Vuković osvojila brončanu medalju u bacanju diska u kategoriji F42-46 sa 23.94 metra, što joj je donijelo 1.201 bod.

26.9. VUKOVAR - Pet od devet maratonaca istrčalo je super maraton od 351 km (prvi Dražen Flajs iz Zagreba, drugi Elvir Rakipović iz Osijeka, a treći Ivan Jelavić iz Vrgorca) do mjesta masovne grobnice na Ovčari na III. memorijalnom ultramaratonu Zagreb-Vukovar "Putevima dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata".

-- L I S T O P A D --

4.10. LONDON - Tenisač Mario Ančić pobjednik je teniske ekshibicije Superset u londonskoj Wembley Areni nakon što je u finalu svladao Britanca Grega Rusedskog 11:9.

9.10. CHIVASSO - Boćari osvojili na Svjetskom prvenstvuu u Italiji četiri medalje (tri srebrne i jednu brončanu). Sandro Gulja osvojio srebrnu medalju u preciznom izbijanju, u paru s Jurom Maglićem izgubio je finalni dvoboj od Talijana, dok su Ante Papak i Joško Mardešić u finalnom dvoboju štafetnog izbijanja izgubili od Francuza Graila i Pingeona sa 47-49. Brončano odličje osvojio je Ante Papak u brzinskom izbijanju.

11.10. INDIANAPOLIS - Plivač Duje Draganja osvojio brončanu medalju u disciplini 50 m leptir na Svjetskom prvenstvu u malim bazenima. Za dvije stotinke je popravio svoj državni rekord.

20.10. LAUSANNE - Stolnotenisačica Tamara Boroš primila nagradu televizijske postaje Eurosport kao najbolja europska stolnotenisačica 2004. godine.

22.10. ZAGREB - Zlatko Mateša na Općoj i izbornoj skupštini HOO-a ponovo izabran za predsjednika.

-- S T U D E N I --

14.11. ZAGREB - Klizačica Idora Hegel pobjednica 37. "Zlatne piruete".

14.11. ZAGREB - Ivano Balić i Maida Arslanagić najbolji su rukometaš i rukometašica Hrvatske u 2004. godini, dok je trener godine Lino Červar po izboru sportskih novinara i rukometnih čelnika.

21.11. ZAGREB - Na 32. plivačkom mitingu Mladosti plivači Smiljana Marinović, Vanja Rogulj i Aleksej Puninski isplivali nove hrvatske rekorde.

22.11. BRECKENRIDGE - Skijašica Janica Kostelić osvojila drugo mjesto na FIS slalomu u američkom Coloradu. Ana Jelušić zauzela je 11. mjesto, dok je Nika Fleiss bila tri pozicije slabija.

22.11. BUDIMPEŠTA - U međunarodnom natjecanju u brzom klizanju na kratke staze (short track) Panonia Mapie Open 2004. u konkurenciji 189 klizača iz 11 zemalja nastupilo je i pet naših klizača, a Maja Lipovšćak je na stazi od 500 m postavila i novi državni rekord s vremenom 56.534 sekunde.

23.11. ZAGREB - Proslavljena 130. obljetnica klizanja u Hrvatskoj i 65-obljetnica Hrvatskog klizačkog saveza.

27.11. VINA DEL MAR - Boćari osvojili dvije zlatne i dvije brončane medalje na Svjetskom juniorskom prvenstvu za boćare do 18 godina u Čileu. Zlatnim odličjem okitili su se Goran Percan, te u paru s Kristajanom Vlahom, a brončanim Roberto Iskra (pojedinačno) i Marko Jerčić i Robert Vivoda (štafetno).

27.11. OPATIJA - Tomislav Prusina, novinar Slobodne Dalmacije, najbolji je strijelac među novinarima koji su u sklopu Dana hrvatskog novinarstva sudjelovali na prvom natjecanju novinara u gađanju laserskim pištoljem. Drugo mjesto je osvojio Zvonko Šeb s Hrvatskog radija, a treće Vesna Kocon, djelatnica Hrvatskog novinarskog društva.

U natjecanju novinara laser pištoljem bilo je 58 sudionika, a natjecanje za najboljeg strijelca - novinara, organizirano je radi promocije Svjetskog prvenstva u streljaštvu koje će se održati u Zagrebu 2006.

28.11. ASPEN - Skijašica Janica Kostelić pobjednica je prvoga slaloma sezone Svjetskog kupa nakon 630 dana stanke zbog bolesti i ozljeda. Ana Jelušić je zauzela 18. mjesto sa 3.94 sekundi zaostatka za Janicom, dok je Samoborka Fleiss osvojila 24. mjesto sa zaostatkom od 4.25 sekundi.

28.11. ASPEN - Mlada Riječanka Ana Jelušić ostvarila je najbolji rezultat u karijeri osvojivši peto mjesto. Ana je nakon prve vožnje bila 11, no sjajnim drugim nastupom popravila je plasman za šest pozicija. Plasman među deset upisala je i Nika Fleiss. Samoborka je u prvoj vožnji bila 11, a na koncu je osvojila deveto mjesto.

-- P R O S I N A C --

1.12. LAUSENNE - Međunarodni odbojkaški savez (FIVB) odlučio dodijeliti domaćinstvo jednog turnira iz svjetske serije odbojke na pijesku 2005. Hrvatskoj, odnosno Zagrebu.

2.12. ZAGREB - U rukometnom savezu Hrvatske predstavljena knjiga izbornika rukometne reprezentacije Line Červara "Od Učke do Olimpa". Červar opisuje put hrvatske rukometne reprezentacije do naslova svjetskog i olimpijskog pobjednika.

2.12. ZAGREB - U sklopu Svjetskog dana osoba s invaliditetom osnovan atletski klub za osobe s invaliditetom "Agram". Za predsjednika prvog takvoga kluba izabran glumac Tarik Filipović.

3.12. DUBROVNIK - Na 33. Općoj skupštini Europskih olimpijskih odbora (EOO) predstavili se gradovi-kandidati za domaćina OI 2012: Pariz, Moskva, New York, London i Pariz.

10.12. BEČ - Plivačica Smiljana Marinović osvojila četvrto mjesto na 200 metara prsno na Europskom prvenstvu u malim bazenima, isplivavši novi rekord - 2.24.67.

12.12. ALTENMARKT - U slalomu Svjetskog kupa hrvatske skijašice Janica Kostelić i Nika Fleiss zauzele su treće i deveto mjesto. Nika Fleiss je time ponovila svoj najbolji slalomski plasman u Svjetskom kupu.

15.12. ZAGREB - Vaterpolski trener i izbornik Ratko Rudić potpisao ugovor s Vaterpolskim savezom do završetka Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

15.12. ZAGREB - Predstavljen Nogometni leksikon, koji su na 720 stranica uredili leksikograf Mladen Klemenčić i novinar Fredi Kramer.

Obrađeni su svi najznačajniji klubovi, igrači, treneri, dužnosnici, suci, liječnici, savezi, gradovi i stadioni važni za povijest nogometa, opći pojmovi, novinari i tiskovine, dok su u završnom dijelu objavljeni najvažniji rezultati reprezentativnih i klupskih međunarodnih i nacionalnih natjecanja.

Pročitajte više