HAJDUK U EUROPI

Utakmica kakvu Hajduk nije odigrao godinama

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

HAJDUK je pobijedio Vitoriju Guimaraes 3:1 u prvoj utakmici trećeg pretkola Konferencijske lige. Golove za Hajduk zabili su Emir Sahiti, Dario Melnjak i Filip Krovinović, a za Portugalce je strijelac bio Miguel. Uzvratna utakmica igra se sljedeće srijede u Portugalu, a klub koji prođe u doigravanje čeka španjolski Villarreal.

Uoči susreta bilo je puno upitnika za navijače Bijelih. Hajduk je loše izgledao u pripremnim utakmicama, izgubio je u Superkupu od Dinama, a proteklog vikenda ga je Varaždin uvjerljivo nadigrao. Hajduk je u svim tim utakmicama pokazao probleme, posebno u fazi obrane i fizičkoj spremi jer mu je u drugim poluvremenima navedenih utakmica osjetno pao intenzitet igre.

No Dambrauskas i njegova momčad u ovoj su utakmici našli odgovore za gotovo sve svoje probleme. Bijeli su odigrali odličnu i europski zrelu utakmicu. Imali su jasan plan igre kojeg su se držali, iako je suparnik poveo šokantnim golom, te su zasluženo su pobijedili.

Dvoboj je daleko od riješenog, a navijači se dobro sjećaju da su dva posljednja europska ispadanja, protiv Tobola i Gzire, stigla nakon prednosti od dva gola u prvoj utakmici. Ipak, ako je sinoćnja predstava ikakav indikator, onda je Hajdukova prednost velika.

Presing kakav još nismo vidjeli

Hajduk je u ovoj utakmici bio najbolji u fazi obrane. Točnije presinga, koji je bio na razini tijekom cijelog susreta i zadavao velike probleme portugalskoj momčadi, koja nije uspjela povezati napade.

Gosti su u fazi izgradnje napada stajali s linijama koje su međusobno bile jako daleko. Time su htjeli razvući Hajduk i uspostaviti kontrolu nad posjedom, ali odgovor Hajduka bio je sjajan i pokazao je kako bi i inače trebao izgledati kad protivnik ima loptu.

Prednja trojka, pa čak i Livaja koji se rijetko troši u obrani, bila je disciplinirana. Nisu dozvoljavali Vitoriji da iznese loptu preko bokova, već su tjerali stopere da okomicama traže rješenja u sredini terena.

Pokazatelj za iduće utakmice

Ondje su Krovinović, Grgić i Vuković agresivnim izlascima stalno "rezali" suparničke linije te osvojili hrpu lopti u situacijama u kojima su odmah mogli uposliti Livaju ili nekog od krila. Hajduk nije time samo anulirao suparnika nego mu nije dozvoljavao da uđe u ritam, koji je od iznimne važnosti za momčad koja želi igrati poput Vitorije.

Osim perioda od desetak minuta početkom drugog dijela, Hajduk je apsolutno kontrolirao utakmicu i nametao svoj tempo. Česti gubici lopte Portugalaca nisu samo izazivali frustraciju nego i veliku fizičku potrošnju jer su se stalno morali vraćati poslije brzo izgubljenog posjeda.

Jednostavna rješenja u napadu

Hajduk nije imao spektakularna rješenja u napadu, ali imao je ona najjednostavnija, koja su dovoljno dobro funkcionirala te mu omogućavala da često ulazi u zadnju trećinu terena i dođe do četiri ili pet vrlo dobrih šansi.

Ključni čovjek u protoku lopte bio je Filip Krovinović. Portugalci su vrlo često markirali Lukasa Grgića na poziciji šestice. Time se narušavala Vitorijina obrambena formacija 4-1-4-1 i Krovinović je uvijek pronalazio dovoljno prostora iza leđa suparničke vezne linije. A s Krovinovićem koji prima na suparničkoj polovici, Hajduk je odradio pola posla u napadu.

Kad to nije funkcioniralo, Bijeli se nisu libili dugim loptama tražiti Livaju. On je odrađivao dosta prljavog posla za ekipu, stalno je trpio udvajanja i otvarao suigračima prostor pred suparničkim golom.

Velik potencijal imali su i stalni dolasci Vukovića visoko pred suparnički gol. Time je Hajduk uvijek ulazio u završnicu s dovoljnim brojem igrača. I prvi i treći gol pali su dobrim dijelom i zbog toga što je Hajduk visoko u polju stalno opterećivao Portugalce i nije im dao mira.

Livaja nije zabio gol. Ali to nije razlog za brigu, nego ohrabrenje

Koliko Livaja znači Hajduku, vidjelo se kod prvog gola. Iz gotovo nemoguće situacije okrenuo se oko čuvara i uspio iz vrlo teškog kuta izvući udarac koji je odsjeo na stativi, a Sahiti ga je pretvorio u pogodak.

Uoči utakmice bilo je raznih prognoza, ali vjerojatno nitko nije ni slutio da će Hajduk dati tri gola na europskoj utakmici, a da se Livaja neće upisati u strijelce. Ipak, to nije razlog za brigu, nego ohrabrenje.

Biuk je odigrao odličnu utakmicu i pokazao da mu se mora dati povjerenje. Ima poseban talent za dribling i osjećaj za igru koji se rijetko viđa. Ponovno je jedan od ključnih igrača u napadu bio Melnjak. Samo je jednom ušao u završnicu, ali i to mu je bilo dovoljno da zabije. Ima nevjerojatnu konverziju šansi, posebno s obzirom na to da je bek po vokaciji.

Zreli Hajduk tek sad može žaliti za ždrijebom

Najviše impresionira to što je klub u kojem većina igrača nema skoro nikakvo iskustvo igranja u Europi i kojem su brodolomi u pretkolima jedina realnost u zadnjih deset godina odigrao tako zrelu utakmicu.

Igrači nisu izgorjeli u želji da pred prepunim tribinama Poljuda srljaju naprijed, strpljivo i odgovorno su izvršavali svoje zadatke i nisu klonuli kad je suparnik poveo pola sata prije kraja utakmice. Činjenica da je Krovinović dao gol nakon visoko oduzete lopte u 87. minuti govori koliko su igrači bili spremni.

Iz te perspektive Hajduk sad može dodatno žaliti za ždrijebom. Ako uspije obraniti prednost u Portugalu, čeka ga Villarreal, koji je jedan od glavnih favorita natjecanja i gotovo neprelazna prepreka. Letvica nije bila postavljena visoko, ali Hajduk jako dugo nije odigrao ovako dobru utakmicu u Europi.

Pročitajte više