Uvjerljivi Portugal lako protiv hrabrih Turaka

U DRUGOJ utakmici skupine A na Europskom prvenstvu, Portugal je uvjerljivo svladao Tursku i opravdao naziv jednog od favorita natjecanja. Više od samog rezultata impresionirala je odlična igra europskih Brazilaca koji su dominirali čitavih 90 minuta, a pobjeda je mogla biti i uvjerljivija da odlični Demirel i čak tri puta vratnica nisu spašavali Terimovu momčad.

> Iz minute u minutu: Portugal - Turska 2:0

Iako su nogometno bili slabiji, Turcima se mora priznati velika želja i hrabrost jer su  okršaj ušli potpuno otvoreno, a čak i u trenucima najveće portugalske dominacije nisu pomišljali na povlačenje i bunker nego su ravnopravno jurišali prema Ricardovim vratima.

Čak tri vratnice Portugalaca

Portugal je od prve minute krenuo silovito i dominantno, ali je prva prava prilika došla tek u 17. minuti. Pepe je postigao gol glavom, ali ga je pomoćni sudac nepravedno poništio zbog navodnog zaleđa. Do kraja poluvremena Portugalci su napadali iz svih oružja, a najbolju priliku imao je Cristiano Ronaldo u 37. minuti čiji je dalekometni top s 35. metara vršcima prstiju u vratnicu čudesno skrenuo turski vratar Demirel.

Na poluvrijeme se otišlo bez pogodaka, a nastavak je ponudio nastavak portugalske dominacije. Nova vratnica, ovaj put Nuna Gomeza, uslijedila je u 50. minuti da bi Scolarijeva momčad apsolutnu nadmoć napokon kapitalizirala u 62. Strijelac je kao i kod poništenog gola iz prvog dijela bio branič Pepe koji je u maniri najboljih svjetskih veznjaka u tri poteza, nakon duplog pasa sa Nunom Gomezom, izigrao tursku obranu i majstorski spremio loptu iza Demirela.

Samo dvije minute kasnije asistent Gomez još je jednom zatresao okvir Demirelovih vrata, a kada smo mislili da će dvoboj završiti s minimalnih 1:0, Scolarijev džoker Raul Meireles u trećoj minuti sudačke nadoknade zabija za konačnih 2:0. I ovaj  pogodak bio je plod atraktivne akcije u režiji Cristiana Ronalda i Moutinha, pa Meirelesu nije bilo previše teško zabiti svoj treći gol u crvenom dresu.

S pobjedom na otvaranju i tri boda u džepu Portugal se priključio Češkoj na čelnoj poziciji Skupine A. Domaćin Švicarska i Turci za sada su bez bodova.

M.P.
Foto: AFP

Pročitajte više