Červar najavio odlazak i objavio program za spas hrvatskog rukometa

Foto: Index

"OVO nije neuspjeh, ali ja nisam ostvario ono što sam želio", rekao je Lino Červar, jutro nakon poraza od Francuske.

Doživio ih je mnogo, ali ovaj je posebno težak. Pred domaćim gledateljima, na svom oproštaju, u borbi za polufinale. Hrvatska je ostala u borbi za peto mjesto, s izbornikom i kapetanom Igorom Vorijem na odlasku. 

Červar je kazao da Hrvatska mora napraviti plan za razvoj rukometa do Olimpijskih Igara u Tokiju 2020. godine. Iznio je svoj plan za spas hrvatskog rukometa, po točkama, i najavio da on neće biti dio njega, barem ne na čelu. Ponovio je ono što govori od početka turnira: igrače treba taktički opismeniti prije odlaska u inozemstvo te treba prepoznati igrače koji nam nedostaju u reprezentaciji. "Moramo odgajati kompetentne igrače. Ne može se samo igrati na snagu i volju", rekao je Červar.

 

"Klubovi su nositelji kvalitete, pod hitno nam treba strategija koja to jamči kako bi danas-sutra stvarali nove igrače. Moramo im osigurati razvoj u klubovima", istaknuo je i najavio svoj odlazak.

"Trebamo vjerovati u čovjeka kojeg želimo. Nisam pristalica kratkog rada, nema čuda i magije. Došao sam dati najbolje od sebe, nisam naučen na alibi i da bježim od toga. Nisam uspio..."

 

"Ali ovo nije neuspjeh reprezentacije, to je zločesto... Francuska je bolja od nas. Možemo ih dobiti, ali to nije jednostavno. Mogli smo bolje, ali nije neuspjeh. Kad dođe novi izbornik, ja ću biti uz njega. I za to treba imati hrabrosti."

"Govorim o stvarima za budućnost i treba dati podršku novim ljudima. Ja ne bježim od toga da nisam postigao planirano. Možda se u budućnosti neću ni baviti rukometom. Moram se preispitati, samozatajno, u krugu moje obitelji."

Analizirao je Euro.

 

"Istaknuo bih dva detalja. Nakon ždrijeba, naš cilj je bio borba za medalju. Pričali smo tada, kako je to ostvarivo ako Duvnjak bude zdrav, ako bude mogao. Znate kako je završilo, ali mi nismo tražili alibi nakon što se ozlijedio u prvoj utakmici u Splitu", krenuo je Červar s analizom Eura.

"I u Splitu i u Zagrebu igrali smo u fantastičnim okolnostima. Prve dvije utakmice ponudile su dobar dojam, ali Švedska... I danas razmišljam jesam li trebao nešto promijeniti, napraviti drugačije. Loše smo odigrali, nadigrani smo i to je činjenica..

Utakmica s Bjelorusijom imala je poseban značaj jer smo se trebali oporaviti i pod svaku cijenu pobijediti. Nije bilo lako. U četvrtoj utakmici smo nadigrali doprvaka svijeta. Protiv Francuske smo previše htjeli i upali smo u klopku."

Francuska?

"Došli smo do jedan razlike u drugom dijelu, imali smo napad u kojem je bio sedmerac za nas, i nitko ne može reći da smo kao domaćin imali sudački vjetar u leđa. Bilo je fantastičnih trenutaka, kao i loših. Zahvaljujem se igračima i stručnom stožeru, kao i medijima."

Pročitajte više