INDEX STUDIO

Valter Matošević: Ostavka? Treba nam tableta, kakva ostavka

Foto: Screenshot Index studio

VALTER MATOŠEVIĆ je i drugi put u pet dana bio gost u Index studiju kod voditeljice Dee Redžić. Proslavljeni hrvatski vratar, a danas trener rukometaša Zameta, komentirao je ogled drugog kola druge faze natjecanja na SP-u u Egiptu gdje je Hrvatska poražena od Argentine, a izbornik Lino Červar podnio ostavku.

Osim o utakmici protiv Argentine, Matošević i voditeljica Dea Redžić su pričali o brojnim drugim temama.

TIJEK EMISIJE

O utakmici protiv Argentine

Previše smo igrali jedan na jedan. Nismo omogućavali udarce krilima, nismo imali protoka lopte i previše smo gurali loptu na pivota Marića. Meni je žao nakon onog odličnog početka, imamo cepelin za vodstvo na poluvremenu, ali nismo danas bili pravi. Dao nam je Pešić neku nadu, ali zabili smo samo 19 golova. Primili smo ih 23, ali obrana nije bila na nivou, stisli su nas u devet metara. Oni su sve koristili strpljenjem.

O suzama radosnicama Argentinaca

Svjetski rukomet dolazi iz Europe. Mi smo top reprezentacija i favorit ovog Svjetskog prvenstva. Kada autsajder dobije takvog favorita i njihove suze radosnice su pokazale koliko im to znači. Ovo je najveće iznenađenje na prvenstvu i mislim da ih više neće biti toliko.

O susretu protiv Danaca i mogućem četvrtfinalu

Lakše ćemo igrati protiv Danaca nego protiv Bahreina i Katara. Vjerujem da ćemo se uspjeti plasirati u četvrtfinale, mi prije svega moramo dobiti Dance, ali Katar mora dobiti Argentinu.

O ciljevima Hrvatske na ovom SP-u

Drugi su nas svrstavali u ulogu favorita, a nama je cilj bio četvrtfinale. Mi nismo s euforijom išli na SP, igrač želi osvojiti prvenstvo, on ide po zlato, ali četvrtfinale je primarno ono što bi zadovoljilo kriterije. Vjerujem da će nas sreća pomaziti i da će Katar dobiti Argentinu. Ali Argentina ima iskusnog trenera i vjerujem da se neće opustiti protiv Katara. Nama danas nije išlo, možda nas je poremetila crijevna viroza. Mi smo previše solirali jedan na jedan. Nije nam lopta prolazila.

O gubitku utakmice koja se igra kao finale

Možda je do crijevne viroze, možda do iscrpljenosti. Karačić se tek vratio, nije bio svjež. Jednostavno, ne znam, dogodi se. Ovo je totalni blok cijele momčadi osim Čupića. Pešić se pridružio u drugom dijelu, ali bilo je sivilo. Trebao se još netko pridružiti. Ovo je šok, trebaju nam tablete.

O Červarovoj ostavci

On je sigurno dotučen kao i igrači. Nitko ovo nije očekivao. Mi smo bili favoriti, oni su bili autsajderi i ušli su opušteno u utakmicu. Oni su više htjeli pobjedu i zasluženo su pobijedili. Lino najbolje zna što želi napraviti s ostavkom. Vjerujem da postoji nešto u tome da samo želi podignuti momčad. Mi imamo još puno toga za odigrati, malo mi je glupo da nakon zasluženog poraza Lino daje ostavku. On mora prespavati, pogledati sve i popričati s ljudima u stožeru.

O lideru reprezentacije

Duvnjak je pravi lider ove reprezentacije, vjerojatno ne može sam. Musa je tu uz njega. Danas ništa nije štimalo, osim postotka Čupića i Pešićevih obrana u drugom dijelu. Totalna blokada nam se dogodila.

O novom izborniku

Mi smo ovo prvenstvo trebali iskoristiti kao pripremu za kvalifikacije za Olimpijske igre. Bit je da mi u Parizu iskoristimo vizu za Tokio. Mi smo trebali ovdje dobiti dva ili tri igrača koji će nas voditi u Parizu. Igramo u Francuskoj protiv jake Francuske, Portugala koji mi se svidio najviše na ovom prvenstvu. Oni dosta ulažu na klupskoj razini, prvenstveno mislim na Porto, Imaju puno rješenja, snažni su. Možda mi nemamo fizičku snagu koliko inteligencije.

O Luki Stepančiću koji nedostaje

Luka Stepančić može razbiti zonu s 10 do 11 metara, ali nema ga. Ja sam vjerovao i da bez nekih igrača mi možemo, bili smo favoriti i trebali smo pokazati više. Čudno je ovo prvenstvo jer nema publike, a nama to nedostaje. Mi smo imali rupa protiv Japana, pa i kasnije, a onda i danas protiv Argentine, možda da smo zabili gol za 13:12 na kraju poluvremena, ali ne možemo to znati.

O krivcu zbog manjka igračke želje

Pokušavaš na svaki način, ali to je kompletni blok cijele momčadi. Sve je loše, misliš da ćeš proći nekoga, pa te zaustavi, ništa ne ide i počneš se gubiti. Ako pogodiš stativu, onda si nesiguran i kod drugog šuta počneš razmišljati. Mladi igrači imaju još vremena, čak će i na ovom prvenstvu biti još utakmica. Mislim da je Červar pokušao sve, ali nije išlo. Divim se Červaru s obzirom na godine i zdravstveno stanje da uopće ulazi u ovo. On je pobjednik, on ovo želi i svakog takvog čovjeka ti dođe žao, ali život ide dalje.

O Červarovim riječima nakon poraza od Argentine 2003.

Ja ga se baš ne sjećam, vjerojatno smo imali neki sastanak, ali ne sjećam se koliko je trajao. Mi smo i u sljedećoj utakmici protiv Saudijske Arabije jedva dobili nakon egala, ali onda nam se otvorilo protiv Mađarske i Rusije. Vjerovao sam i da se to može dogoditi danas, ali nažalost nismo. 

O Mandiću i igračima koje Červar nije koristio

Igrali su baš svi, četiri krila, kasnije Šarac, Jaganjac... Červar je pokušavao, ali mi smo bili u bloku, kao da nismo igrali za četvrtfinale. Igrali smo utakmicu kao da nije ključna. Dojam je da nije bilo pravog pristupa, da igrači nisu bili u utakmici. Mi nismo dobro ušli u utakmicu jer da jesmo ne bi Argentinci napravili seriju 5:0. Trebali smo igrati protiv njih kao Danci koji su ih riješili u prvih 10 minuta utakmice.

Problem s pritiskom

Kad si top, svaka momčad koja igra protiv tebe je motivirana 200 na sat. Svaka čast Argentincima koji igraju u odličnim klubovima, ali kad igraju protiv nas su napaljeni. Nama je nedostajao kontakt, mi nemamo što pričati ako ne napravimo prekršaj.

O Bašićevu udaranju Lackovića 2003.

Možda je ponovno trebalo tako nešto. Prije je bilo normalno da te trener udari i tako te motivira. Vori to može napraviti, on je veliki motivator, možda i Kajba to može kao motivator. Vjerujem da se atmosfera neće narušiti, ali će biti drugačija nego prije utakmice. Ne vjerujem da će igrači spavati nakon ovakve utakmice. Danci će isto ići na 100 posto protiv nas. Oni uživaju u rukometu i ako namirišu da nas mogu dobiti 10, dobit će nas 10. Njima je bolje da prođe Argentina, a ne Hrvatska. Ipak, mislim da će nam bit lakše protiv njih, bit će drugačiji motiv. 

Ponovno o novom izborniku

Goluža je tu. On ima tri medalje, tri bronce, a nama bronce nisu dobre, posebno europske. Evo Nijemci su već ispali, njih nema ni blizu, a mi smo nezadovoljni ovime. Goluža ima iskustvo, Smajlagić je isto tu. Stranac nam ne treba, mi imamo puno kvalitetnih ljudi. Novog izbornika moramo dobiti što prije jer nam je kvalifikacijski turnir važniji od Svjetskog prvenstva.

O hrvatskoj ligi

Najveći je problem što igrači odlaze van s 19 ili 20 godina. Ne moramo biti Bundesliga, ali da damo nešto primarno tim dečkima da ga zadržimo do 22. ili 23. godine. Naša liga je kvalitetna, ali nije medijski popraćena. Idemo na bolje, ali sve se vrti oko novaca. Da ima novaca, liga bi nam bila još kvalitetnija. Naši igrači se ne uče igrati rukomet vani jer treneri vani nemaju vremena baviti se jednim igračem. Puno naših igrača se vani utopilo u sivilo kad su otišli van, a bili su veliki potencijali. Može se otići van da budeš kao pojačanje, a ne kao mlad i talentiran. Imali smo puno talenata, ali malo je njih postalo igračima.

O sindromu Line Červara

On je savjetnik u Zagrebu. On izlaže svoje mišljenje, ima stav, ali mislim da hrvatski sustav u rukometu postoji. Od 2000., 2002., 2004. godišta. Ide se postepeno da bi se došlo do rezultata. Možda Francuzi rade drugačije, ali imaju i više novaca. S druge strane, naša liga crpi ovo malo što nas ima. Odakle bi reprezentacija funkcionirala da sustav ne postoji. Mi stalno imamo debitante, nismo rezultatski doživjeli debakl kao Francuzi koji su bili 13. na Europskom prvenstvu prošle godine.

O Duvnjaku

On vjerojatno može odigrati još Tokio, ali mislim da će igrati i Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj. 

O radu ljudi u savezu nakon ostavke Line Červara

U jedan dan moraš donijeti neke odluke, a teško je. Vjerujem da će Lino, kada prespava noć, donijeti drugačiju odluku. Nama se isto dogodilo 1996. godine na EP-u u Španjolskoj. Mi smo to prebrodili, ali ne radi se to tako. Treba odigrati turnir, vratiti se doma i popričati s ljudima iz HRS-a. Može ovo biti jedan šok za ponedjeljak i susret protiv Danske, možda on pokušava dovesti momčad do stanja šoka.

O vratarima

Oni su od prvog kola bili dobri. Nažalost, protiv Argentine nismo iskoristili njihove obrane. Protiv Katara je bilo suprotno, tamo smo sve iskoristili. Mislim da nije samo Pešiću žao, nego da je svima njima žao. Napad je danas zakazao, sve sam već rekao o njemu. Iznenadilo me sve.

O pobjedi protiv Poljske na EP-u 2016.

Poljska je tada bila favorit, organizirali su prvenstvo da bi ga osvojili. Mogli su izgubiti, samo ne s visokom razlikom, ali i oni su bili blokirani. Mi sada pričamo o Argentini i Hrvatskoj, ali neusporedivo je.

Poruka igračima

Dok ima nade, treba vjerovati. Meni je realno da mi dobijemo Dansku i da Katar dobije Argentinu. To je utakmica dva trenera, Rivere i Cadenasa, koji će htjeti pobjedu da bi dokazali pobjedu. Vjerujem u čudo.

Pročitajte više