LIGE PETICE

Van Dijk je ležao u krevetu. Iz njega su virile cijevi i potpisao je oporuku

Foto: Getty Images/Guliver Image

VIRGIL VAN DIJK po mišljenju većine nogometnih stručnjaka trenutačno je najbolji stoper na svijetu.

Stasiti Nizozemac bio je jedan od najzaslužnijih za Liverpoolovo osvajanje Lige prvaka prošle godine i naslov engleskog prvaka koji će uskoro osvojiti kad se Premiership nastavi. Van Dijk je bio i glavni favorit za Zlatnu loptu prošle godine, ali ju je ipak osvojio Lionel Messi.

No, 28-godišnji Van Dijk u početku karijere nije ničime odavao da bi mogao biti među najboljima na svijetu, a kad je imao 20 godina nogometna karijera, ali i život visili su mu o niti. Dok je imao 20 godina, Van Dijk još nije debitirao za prvu momčad Groningena i bio je tek jedan od mnogih u tom nizozemskom klubu.

Godinu dana prije debija za Groningen, Nizozemac se teško razbolio. Puknuće slijepog crijeva uzrokovalo mu je upalu trbušne maramice od čega mu se upalila i jetra. Morao je ići na hitnu operaciju i u jednom trenutku bio je u kritičnom stanju.

Potpisao oporuku

"Još se sjećam trenutka kad sam ležao u krevetu. Jedino što sam vidio bile su cijevi koje su virile iz mene. Tijelo mi je bilo potpuno slomljeno i nisam mogao ništa. Život mi je bio ugrožen i ja i majka smo se molili svaki dan da mi bude bolje. Razgovarali smo o mogućim scenarijima i dogovorili smo se da ću napisati i potpisati oporuku. Ako umrem, pola mojeg novca trebalo je pripasti majci. Nitko nije o tome želio govoriti, ali moja smrt je u tom trenutku bila jedna od opcija", prisjetio se Van Dijk.

Dok je bio mlađi, Van Dijk je igrao beka. No, 2008., kad je imao 17 godina narastao je 18 centimetara i odmah je prebačen na stopera, ali nije briljirao.

"Bio je limitiran igrač koji je često gubio koncentraciju i bio je sklon pogreškama", rekao je tadašnji pomoćni trener Willema II u kojem je Van Dijk započeo nogometnu karijeru.

Taj klub ga se praktički odrekao, ali ga je uzeo Groningen u kojemu je trener bio otac Ronalda Koemana, Martin. No, Van Dijk se razbolio da bi samo godinu dana od kad je ležao u bolničkom krevetu ostvario transfer iz Groningena.

Kad je izašao iz bolnice, Nizozemac je mentalno očvrsnuo i ozdravljenje je shvatio kao drugu priliku. Odigrao ja fantastičnu sezonu 2012./2013. i bilo je jasno da mora otići iz Groningena da bi napredovao. Ajaxov sportski direktor Marc Overmars dvoumio se između njega i Mike van der Hoorna i Van Dijk je otišao u Celtic. Osobno ga je gledao Celticov trener Neil Lennon kojemu nije bilo jasno kako ostali klubovi, a pogotovo Ajax, nisu prepoznali njegov talent.

Bolji od Rija Ferdinanda

"Fascinirala me njegova sirova snaga. Odmah sam pomislio da je vrlo sličan Riju Ferdinandu samo što bi mogao biti bolji igrač od njega. Ne znam kako je to sve promaklo ostalima, ali nisam dvojio ni trenutka i odmah sam ga doveo", rekao je Lennon.

Ostalo je povijesti. Van Dijk je briljirao u Škotskoj, vrlo teškoj ligi za afirmaciju mladih igrača. U ljeto 2015. otišao je u Southampton za 16 milijuna eura, a u siječnju 2018. Jürgen Klopp ga je platio 85 milijuna eura čime je Nizozemac postao najskuplji stoper u povijesti.

"Dok je igrao u Groningenu, nitko u Nizozemskoj nije pričao o njemu, ali pokazao je nevjerojatnu mentalnu snagu nakon svega. Napravio je vrlo težak korak odlaskom u Škotsku. Nova liga, drukčija liga, teška liga. I igrao je odlično. Onda je opet napravio korak više odlaskom u Premiership. Nova liga, drukčija liga, teža liga. I dokazao se. Njegovi nastupi u Liverpoolu su bili logičan nastavak", rekao je bivši nizozemski reprezentativac Jaap Stam.

Pročitajte više