VAN IZ SPORTA Ivan Šuker odbijen, ne smije biti predsjednik košarkaškog saveza!

Foto: Index / Hina 

IVAN ŠUKER zbog sukoba interesa ne može biti predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, odluka je resornog ministarstva sporta, odnosno sportske inspekcije drugog stupnja. Šukeru je odbijena žalba na rješenje prvostupanjskog tijela koje je objavio Index u prosincu 2015. godine.

Za Šukera sukladno Zakonu o sportu definitivno nema mjesta u dvije fotelje. Mora se odreći državno-dužnosničke gaže u Saboru, koju mu daje HDZ, ili zakonski ne smije biti na čelu hrvatske košarke. To je stav nadležnog ministarstva sporta.

Ukidanje državnih dužnosnika iz sporta je - miješanje politike u sport?! 

No protupropisni predsjednik najavio je i posljednji mogući pravni borbeni korak - pokrenut će postupak na Upravnom sudu, duboko uvjeren u konačnu pobjedu. Štoviše, HDZ-ov zastupnik i bivši Sanaderov ministar financija tvrdi da je ukidanje državnih dužnosnika s upravljačkih pozicija u sportu - nedopustivo miješanje politike u sport.

HDZ ne odustaje od borbe protiv Zakona o sportu 

Ovakve paradokse na životu održavaju hrvatski zakoni. Neusklađenost Zakona o sportu i Zakona o sukobu sprječavanja interesa tema je kojom se Index bavi godinama, ujedno upozoravajući i na status sada već bivšeg saborskog zastupnika Ante Kulušića, koji je aktualni dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i još uvijek prima saborski honorar. Božo Galić, HDZ-ov vukovarsko-srijemski župan član je Izvršnog odbora HNS-a. U sukobu interesa bila je i bivša ministrica Anka Mrak Taritaš, koja je zbog problematike podnijela ostavku na mjesto predsjednice Hrvatskog jedriličarskog saveza. Ivan Šuker i ostatak HDZ-ove klike ne odustaju od borbe protiv odredbi Zakona o sportu.

Inspekcija dovršila nadzor tri mjeseca nakon što se Šuker registrirao kao predsjednik 

Podsjetimo, sredinom prosinca prošle godine nakon provedenog nadzora u HKS-u sportska inspekcija prvog stupnja donijela je rješenje kojim se Ivanu Šukeru zbog sukoba interesa zabranjuje da obnaša funkciju šefa hrvatske košarke. Šuker se potom žalio drugostupanjskoj inspekciji pri Ministarstvu sporta te je i konačno odbijen, rješenjem istog sadržaja. Neodgovorenim ostaje pitanje zašto je sportska inspekcija dovršila nadzor tri mjeseca nakon što se Ivan Šuker u Uredu opće uprave u Zagrebu upisao kao predsjednik HKS-a. 

Naš pritisak prema institucijama da nam odgovore na taj upit, rezultirao je tek spoznajom da je u pitanju neusklađenost propisa, loptanje s odgovornošću i spisima među činovnicima. I sve, naravno, na naš račun. 

Slučaj Ivana Šukera eklatantni je primjer rasula sportskog zakonodavstva čiji su temelji postavljeni ekskluzivno za pogodovanje pojedincima. Taj apsurdni sustav i stotine inspektora skupo plaćamo, iako evidentno ne funkcionira. Objasnimo stoga još jednom kako smo na čelu hrvatske košarke dobili praktički nelegalno vodstvo.

Dok se sportski inspektori mejlaju, Šuker krši zakon 

Ivan Šuker u srpnju je preuzeo savez Danku Radiću, a žestoku kampanju za Šukera je odradio njegov Vaso Brkić, Nikša Prkačin. Radić se nakon 15 godina vlasti zapravo povukao pred ofenzivom HDZ-a. U isto vrijeme ministarstvo sporta šalje Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, konkretno sportskoj inspekciji prvog stupnja, mišljenje da Ivan Šuker kao državni dužnosnik i novoizabrani predsjednik HKS-a krši Zakon o sportu i djeluje u sukobu interesa. Međutim, to mišljenje nije stiglo i do Ureda opće uprave, iako ih dijele otprilike tri hodnika. Ured opće uprave Indexu je pojasnio da nikakav prigovor na status Ivana Šukera nisu zaprimili. 

Bivši ministar tvrdio da se zakon ne može doslovno primijeniti - jer tko bi uopće ostao u sportu?! 

Međutim, Ured opće uprave na zahtjev košarkaškog saveza za mišljenje je pitao Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa koje je utvrdilo da Šukerovo imenovanje ne predstavlja povredu odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa. No, Povjerenstvo je također upozorilo da je za eventualne zapreke za obnašanje funkcije sukladno Zakonu o sportu nadležno ministarstvo sporta. Mišljenje ministarstva odavno je poznato; objavili smo ga već i u slučaju Ante Kulušića. Ministarstvo nam mjesecima piše dopise da državni dužnosnici ne mogu zastupati ni biti članovi uprava sportskih udruga, no bivši ministar Mornar se istovremeno grlio s Ivanom Šukerom i objašnjavao da je zakon nemoguće doslovno provesti, jer tko bi u tom slučaju uopće ostao u sportu!?

Dok se famozna sportska inspekcija u čijoj je nadležnosti provođenje Zakona o sportu loptala mišljenjima, Ivan Šuker 9. rujna upisuje se kao predsjednik HKS-a. Kako doznajemo iz Ureda opće uprave, rješenje je postalo pravomoćno jer na njega nije ni izjavljena žalba!

Tri mjeseca kasnije, Index otkriva da sportska inspekcija konačno "upada" u HKS i obavlja nadzor koji je rezultirao zabranom obnašanja funkcije predsjednika Ivanu Šukeru.

Šuker: Čim smo krenuli čistiti košarku, naišli smo na zapreke 

Nakon što je primio prvostupanjsko rješenje, Šuker nam je kazao:

"Samo se kod nas valjda može dogoditi da ti jedna vrata daju pozitivno rješenje, a druga negativno. Klasičan slučaj upletanja politike u sport. Moja želja je bila počistiti nered u hrvatskoj košarci i vratiti je na mjesto gdje pripada. Čim smo zasukali rukave i počeli raditi, naišli smo na zapreke. Što ćete, tako valjda mora biti. Ipak, idemo dalje"

Pohvalio je i brzinu institucija u rješavanju njegovog slučaja.

ODGOVOR UREDA OPĆE UPRAVE GRADA ZAGREBA:

člankom 43. Zakona o udrugama (Narodne novine 74/14), određen je sadržaj  inspekcijskog nadzora što ga provode registracijska tijela odnosno ovaj Gradski ured. Radi se o nadzoru koji se odnosi na to prijavljuju li udruge, sukladno članku 27. Zakona, promjene statuta, naziva, adrese sjedišta, izbor osoba ovlaštenih za zastupanje i prestanak rada ili rabe li u pravnom prometu podatke o promjenama, odnosno postupaju li po promjenama prije nego su upisane u registar udruga, rabe li naziv pod kojim su upisane u registar udruga, održavaju li sjednice skupštine i dostavljaju li zapisnike s redovnih sjednica skupštine udruge, vode li popis članova udruge na način propisan Zakonom o udrugama te jesu li prestale djelovati, sukladno članku 48. stavku 1. točkama 2.3. i 6. Zakona.    
 
Zakonom o sportskoj inspekciji (Narodne novine 76/12), određeno je između ostalog da sportska inspekcija provodi inspekcijski nadzor nad provedbom Zakona o sportu i propisa donesenih na temelju njega te poduzima mjere i radnje za koje je ovlaštena tim Zakonom. Nadalje, člankom 9. toga Zakona, određeno je da u provedbi inspekcijskog nadzora nad pravnim i fizičkim osobama u sustavu sporta koje podliježu nadzoru inspekcije, inspektor utvrđuje stanje u vezi s obavljanjem sportske djelatnosti sukladno odredbama Zakona o sportu, a između ostalih osobito „je li sastav predstavničkog i izvršnog tijela odnosno tijela upravljanja i nadzora pravne osobe u sportu u skladu sa Zakonom o sportu i na temelju njega donesenih propisa (toč.4.) i postoje li za osobe koje obavljaju poslove u sportu zapreke u smislu odredaba zakona o sportu (toč. 5.)“.
 
Isto tako, člankom 3. toga Zakona određeno je da inspekcijski nadzor u prvom stupnju obavljaju sportski inspektori i viši sportski inspektori u uredima državne uprave u županijama, odnosno Gradskom uredu Grada Zagreba, a u drugom stupnju državni sportski inspektori, viši državni inspektori i glavni sportski inspektor ministarstva nadležnog za sport dok iznimno poslove inspekcijskog nadzora u prvom stupnju mogu obavljati državni inspektori.  S tim u skladu, Uputa Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta od 2. srpnja 2015. o provedbi odredaba Zakona o sportu – sprečavanje sukoba interesa naslovljena je Uredima državne uprave u županijama i Gradskome uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a ne i ovom Gradskom uredu a niti se u njoj spominje sukob interesa koji bi se odnosio na gospodina Ivana Šukera odnosno na njegov upis u Registar udruga RH za predsjednika HKS-a.
 
Međutim, u konkretnom slučaju rješavajući po zahtjevu Hrvatskog košarkaškog saveza za upis promjene osobe ovlaštene za zastupanje u Registar udruga RH, ovaj je  Gradski ured proveo iscrpan i detaljan upravni postupak u skladu sa Zakonom o općem upravnom postupku, Zakonom o udrugama, Zakonom o sportu i Zakonom o sprečavanju sukoba interesa a što je vidljivo iz obrazloženja rješenja koje je dostavljeno i Ministarstvu znanosti,  obrazovanja i sporta, Zagreb, Svetice 38. Napominjemo da je navedeno rješenje postalo pravomoćno dana 9. rujna 2015. jer na njega nije izjavljena žalba.


ODGOVOR  MZOS  NA UPIT  INDEXA:

"Vezano za vaš upit, ukratko, saborski zastupnici su dužnosnici i u sukobu su interesa prema Zakonu o sportu" 

Obrazloženje:
u skladu s odredbom članka 27. stavka 3. alineje 1. Zakona o sportu (Narodne novine, broj: 71/06, 124/10, 124/11, 86/12 i 94/13) članovi tijela sportskog kluba – udruge za natjecanje, između ostaloga, ne mogu biti osobe koje ne mogu biti članovi uprave odnosno nadzornog odbora dioničkog društva prema odredbama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sprečavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti

Nadalje, sukladno odredbi članka 46. stavka 5. alineje 4. Zakona o sportu u skupštini i izvršnom tijelu sportskog saveza ne mogu biti i imati ovlasti u zastupanju, između ostaloga osobe koje ne mogu biti članovi uprave, odnosno nadzornog odbora dioničkog društva prema odredbama Zakona o trgovačkim društvima i zakona kojim se uređuje sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti.

Zakon o trgovačkim društvima ne propisuje zapreku državnim dužnosnicima da budu članovi uprave odnosno nadzornog odbora dioničkog društva. Međutim, iako Zakon o sprečavanju sukoba interesa (Narodne novine, broj: 26/11, 12/12 i 126/12) u članku 14. stavku 5. propisuje da dužnosnici smiju biti članovi upravnih i nadzornih tijela, najviše dviju, neprofitnih udruga i zaklada (bez prava na naknadu ili primanje dara u toj ulozi, osim prava na naknadu putnih i drugih opravdanih troškova) isti u stavku 1. navedenoga članka propisuje da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova, odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova niti obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima.

Slijedom navedenoga, kako Zakon o sportu propisuje da članovi tijela sportskog kluba – udruge za natjecanje ne mogu biti osobe koje ne mogu biti članovi uprave odnosno nadzornog odbora dioničkog društva prema odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti odnosno da u skupštini i izvršnom tijelu sportskog saveza ne mogu biti i imati ovlasti u zastupanju osobe koje ne mogu biti članovi uprave, odnosno nadzornog odbora dioničkog društva prema odredbama zakona kojim se uređuje sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, a Zakon o sprečavanju sukoba interesa u članku 14. stavku 1. propisuje da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova, odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova niti obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima, proizlazi da dužnosnici ne mogu biti ni u skupštini i izvršnom tijelu sportskog saveza odnosno ne mogu biti članovi tijela sportskih klubova – udruga za natjecanje.

Ujedno napominjemo kako je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na 76. sjednici održanoj 4. prosinca 2014. godine donijelo Mišljenje, Broj: M-120/14 u kojem, između ostaloga ukazuje dužnosniku da je člankom 46. stavkom 5. podstavkom 4. Zakona o sportu propisano da u izvršnom tijelu sportskog saveza ne mogu biti i imati ovlasti u zastupanju osobe koje ne mogu biti članovi uprave, odnosno nadzornog odbora dioničkog društva prema odredbama Zakona o trgovačkim društvima i zakona kojim se uređuje sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti. Obzirom da je člankom 14. stavkom 1. Zakona o sprečavanju sukoba interesa propisano da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, Povjerenstvo je ukazalo dužnosniku da njegovo članstvo u Izvršnom odboru Hrvatskog nogometnog saveza nije u skladu s člankom 46. stavkom 5. podstavkom 4. Zakona o sportu.

ZAKON O SPORTSKOJ INSPEKCIJI
Članak 2.

Inspekcija provodi inspekcijski nadzor nad provedbom Zakona o sportu i propisa donesenih na temelju njega te poduzima mjere i radnje za koje je ovlaštena ovim Zakonom.

Članak 17.

(1) Ako uoči povredu propisa nad čijom primjenom nadzor obavlja druga inspekcija ili drugo tijelo državne uprave, inspektor će o povredi izvijestiti nadležnu inspekciju, odnosno nadležno tijelo državne uprave.

(2) Ako uoči povredu pravila za čiju provedbu je nadležno neko od sportskih tijela, inspektor će o povredi izvijestiti to tijelo.

(3) Ako ocijeni da postoji sumnja u počinjenje kaznenog djela, inspektor će o tome izvijestiti nadležno tijelo progona.

Članak 18.

(1) Na temelju utvrđenih činjenica inspektor može izreći naredbu ili zabranu te izdati prekršajni nalog, odnosno podnijeti optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu ako je povredom propisa počinjen prekršaj.

(2) Naredbe i zabrane izriču se rješenjem.

(3) Izdavanje prekršajnog naloga i podnošenje optužnog prijedloga provodi se pod uvjetima, na način i u postupku koje propisuje Zakon o prekršajima.
 

 

Pročitajte više