VARCheck: Bio je ofsajd prije penala za Dinamo

Screenshot: Youtube

DINAMO je u zadnjoj utakmici 26. kola SuperSport HNL-a na Maksimiru pobijedio Slaven Belupo 5:2. Golove za Dinamo su postigli Tibor Halilović u 7., Gabriel Vidović u 18., Sandro Kulenović s bijele točke u 70. te Martin Baturina u 82. i 94. minuti iz penala. Za goste su pogađali Ivan Lepinjica u 22. i Matej Šakota u 59. minuti.

Dinamo je počeo odlično i vodio je 2:0, no gosti se nisu predavali i golom Šakote u 59. minuti su stigli do izjednačenja. No radost gostiju nije dugo trajala. Sudac Kolarić je u 66. minuti dosudio kazneni udarac za Dinamo iz kojeg je postignut gol koji je prelomio utakmicu. Pokazao je na penal nakon duela Lepinjice i Baturine. VAR provjera je trajala skoro četiri minute i sudac je na kraju dosudio jedanaesterac, a Kulenović je pogodio za 3:2.

Kolarić i Bebek su dugo analizirali

Kod kaznenog udarca sporna su bila dva detalja i zbog toga je provjera trajala toliko dugo. Najprije je li kontakt Lepinjice i Baturine bio dovoljan za kazneni udarac, a onda se gledalo i potencijalno zaleđe Špikića u akciji prije. Ipak, sudac Patrik Kolarić potvrdio je svoju odluku. Glavni VAR bio je Ivan Bebek.

No YouTube kanal VARCheck, koji se, kako piše, bavi "nezavisnom i objektivnom analizom spornih nogometnih situacija nastalih prilikom povlačenja VAR linija" također je napravio analizu te zaključuje da je prije penala za Dinamo njegov igrač bio u zaleđu te to dokazuje grafički, povlačenjem crta. 

> KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ ANALIZU VARCHECKA

"Nerazumljivo je da su suci ovako pogriješili nakon tako duge provjere"

"Sama VAR provjera je dosta dugo trajala i ne mogu razumjeti kako je ova greška počinjena. Pozicija je sigurno analizirana, dakle ne radi se o propuštenom incidentu. Kvaliteta slike nije idealna, ali sam upravo zbog toga išao na stranu sigurnosti prilikom povlačenja i jedne i druge linije. I linije tako povučene pokazuju da je napadač Dinama u ovom trenutku u nedozvoljenoj poziciji. U nastavku iste akcije dolazi do kaznenog udarca za Dinamo pri još aktivnom rezultatu 2:2", piše VARCheck.

Dodajmo da je u televizijskom prijenosu utakmice prikazana crta kao dokaz da nema ofsajda. 

Utakmice HNL-a možete gledati na MaxSport kanalu Hrvatskog Telekoma, kao i emisiju koja ide svako kolo nakon posljednjeg susreta.

Pročitajte više