"Vatreni" uskoro igraju protiv Australaca?

IZBORNIK Zlatko Kranjčar krajem tjedna boravit će kao gost Australskog nogometnog saveza u Sidneyu gdje će s australskim nogometnim čelnicima razgovarati o mogućem terminu prijateljske utakmice s reprezentacijom Australije.

Cico je ovaj tjedan gost Hrvatske zajednice u Melbourneu, a drži nogometne seminare u klubu Melbourne Knights.

Predsjednik kluba Stan Bilić jedan je od zagovaratelja ove prijateljske utakmice, a datum koji odgovara momčadima je prosinac ove godine. Utakmica bi se igrala u Sydneyu ili Melbourneu, a eventualno na europskom teritoriju.

"Kranjčar je zainteresiran za dolazak njegove momčadi, a jedan od razloga je čvrsta povezanost Hrvatske i Australije u kojoj igra njihovih desetak igrača." - izjavio je Bilić za The Age iz Melbourna. 

U našoj nacionalnoj vrsti igraju čak trojica australskih Hrvata - Joe Šimunić, Ante Šerić i Joe Didulica.

Prijateljska utakmica između naše i australske reprezentacije trebala se odigrati ovog mjeseca u Londonu, ali dogovor je "pao u vodu", o čemu John OSullivan iz Australskog nogometnog saveza kaže: "U ovoj utakmici bilo je komercijalnih problema u vezi visine naknade koju je HNS tražio, ali Hrvati su momčad protiv koje mi svakako želimo igrati i odmjeriti naše snage."

Naša je reprezentacija na pragu kvalifikacija za SP 2006. Od pripremnih utakmica dogovorena je ona s Brazilom, a pregovara se i s Argentinom.

U razgovoru s Ivanom Rotimom, glasnogovornikom Hrvatskog nogometnog saveza, koji se također nalazi u Melbourneu, doznali smo da će od sljedećeg tjedna boraviti u Sidneyu gdje će biti gosti njihove krovne nogometne institucije.

Rotim je za Index potvrdio da se prijateljska utakmica već trebala odigrati ovog mjeseca u Londonu, što se nije uspjelo realizirati, ali da između dva saveza ima mnogo dobrih namjera, te da postoji obostrana želja da se utakmica ipak odigra. Razlog tome je mnogo hrvatskih igrača koji igraju na australskom kontinetnu i povezanost ovih zemalja na nogometnom planu.

"Vatrenima" je prioritet dovršavanje kvalifikacija i plasman na Svjetsko prvenstvo. Potvrđena je i informacija da postoje kontakti za utakmicu s Argentinom, koja je već igrala u Maksimiru 4. lipnja 1994.

Jedina prijateljska utakmica koja je zasad dogovorena je ona s Brazilom 17. kolovoza na splitskom Poljudu, a ne sumnjamo da će i ostati "samo" na tome. 

Vatreni su s Australijom igrali prijateljske utakmice 1992. u Australiji i 1998. u Hrvatskoj. Nakon prijateljske utakmice 1998. Hrvatska je na SP u Francuskoj bila treća na svijetu. Možda bi utakmica s reprezentativcima Australije prije SP u Njemačkoj bila dobar znak.

Pročitajte više