MLADI NA EURU

Važna lekcija slomljene momčine s maskicom

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Instagram

DA MLADA Hrvatska ima klasu u pojedincima poput Nikole Vlašića i Josipa Brekala znali smo svi jer njihove nogometne vještine cijene se i daleko izvan domovine. 

Nekih otkrića s nogometne strane u Gračanovoj reprezentaciji i nije bilo s obzirom na to da su mladići ispali uz bod iz tri utakmice. Međutim, na tom je turniru lekciju želje, čvrstine i karaktera održao branič Nikola Katić.

On ovoga ljeta neće na Instagramu objaviti fotografije ili seriju od stotinu dosadnih storyja s atraktivnih turističkih destinacija.

Nije Nikola na turniru odigrao spektakularno kao vođa obrane, Hrvatska je primila osam golova u tri utakmice, no po ljudskim kvalitetama i mentalnom planu on je osvježenje i dobitak.

Na Euru igrao sa slomljenim nosom, nakon Eura odmah otišao na klupske pripreme

Vjerojatno Katić neće stići ni na hrvatsku obalu, od godišnjeg odmora nakon europskog U-21 prvenstva s Hrvatskom neće biti ništa.

Odmorio se koliko je stigao nakon sezone s Glasgow Rangersima, sanirao ozljede koje je imao ove polusezone i pojavio se prozivci Nenada Gračana. Na turniru je odigrao sve tri utakmice sa zaštitnom maskom jer je slomio nos na prijateljskoj utakmici s Danskom uoči početka Eura.

Složit ćemo se, nitko od nas ne bi ravnodušno išao u skokove i duele slomljenog nosa s maskicom jer dovoljno je dobiti jedan nezgodan udarac na ranu i eto niza novih problema. Recimo, pojavite se nespremni na pripremama kluba koji je uložio ozbiljan novac u vas. Nikola je riskirao i stisnuo zube.

Euro je za Hrvatsku završio neslavno u ponedjeljak pa je Katić sa suigračima iz reprezentacije već u utorak bio slobodan.

I onda - ovaj se obrambeni igrač već danas pojavio na treningu Stevena Gerrarda u portugalskom Faru.

Škote očekuju izazovi u Europa ligi već 11. srpnja, prvenstvo kreće početkom kolovoza i Katić kojem tamošnji mediji predviđaju mjesto u udarnih 11 Rangersa ove sezone, nije ni pomišljao na duži odmor.

Reprezentacija prije svega

A mogao je dogovoriti barem koji dan više nakon Eura, posebno jer je igrao ozlijeđen. Umjesto toga, objava sprinta s treninga na Instagramu uz poruku: "Sretan što sam se vratio".

Katić, stasiti 22-godišnjak, do Rangersa je stigao bez da je igrao u nekom velikom hrvatskom klubu.

Sezona u Neretvancu iz Opuzena, potom dvije u Slaven Belupu i od prošloga ljeta igrač je škotskog velikana gdje je stigao na poziv Liverpoolove legende. I to puno govori o karakteru i kvaliteti ove momčine koja se do transfera karijere nije probijala uz pomoć menadžera. Uspio je sam.

Igranje za Hrvatsku bilo mu je ostvarenje sna. Zamislimo samo njegovu buduću motivaciju - proživio je svoj san s Hrvatskom iako je njegova momčad izletjela u skupini. Sada će htjeti više.

"Iako sam razočaran jer nismo ostvarili zapaženiji rezultat, s druge strane jako sam sretan što sam dio ove sjajne generacije sjajnih igrača i zahvalan Bogu jer sam ostvario jedan od svojih dječačkih snova - igrati za svoju zemlju na velikom natjecanju", napisao je na Instagramu nakon 3:3 protiv Engleske u ponedjeljak.

Katić je slomljeni nos iskoristio kao materijal za šalu na vlastiti račun da bi na terenu igrao beskompromisno uz minimalnu zaštitu. Nije morao. Mogao je, recimo, okrenuti broj Stevena Gerrarda koji bi sredio malo duži godišnji odmor.

Pa bi umjesto znojne fotke s treninga na 30+ stupnjeva u Faru pala neka s plaže...

Pročitajte više