IGOR POKRAJAC PIŠE ZA INDEX

Već sam otpisao Stipu, a on se vratio poput Rockyja. Sad mu dajte superborbu

Foto: Getty Images; Grafika: Index.hr

STIPE MIOČIĆ tehničkim nokautom u četvrtoj rundi pobijedio je Daniela Cormiera i vratio pojas UFC-ova teškaškog prvaka. Njegov veličanstveni meč za Index komentira Igor Pokrajac, naš poznati MMA borac koji je i sam odradio desetak borbi pod okriljem UFC-a.

Najviše me bilo strah Stipine brade

Stipe se ovom pobjedom potvrdio kao najbolji UFC-ov teškaš svih vremena, a sljedeći je korak da postane najbolji "pound for pound" borac svih vremena, bez obzira na diviziju.

Nakon što je prošle godine od Cormiera izgubio prekidom, najviše me bilo strah da će Stipin problem biti brada. Na vaganju se vidjelo da je skinuo dosta kila, svi su zaključili da je dobro pripremljen.

Na skidanje kila se odlučio da bi se bolje i više kretao i tako zadao više udaraca, a s obzirom na to da Cormier nikad nije izgubio prekidom, želio ga je istrošiti i završiti jednim udarcem.

Cormier nije podcijenio Miočića

Cormier je također skinuo kile, spustio se na 108, vidjelo se da je spreman. Svaka čast Stipi na tome koliko mu je brada izdržala, a primila je puno više udaraca nego u prvome meču kad je samo jedan presudio. Sad je primio 6-7 ozbiljnih udaraca u predjelu brade i uha, a nakon meča se vidjelo da je puno veća šteta na Stipinu licu nego na DC-jevom.

Ne bih rekao da je Cormier podcijenio Miočića. Utrčavanje u dvoranu je njegov stil, kao što je fokusiranost Stipin. Jon Jones, na primjer, uđe na koljenima pa napravi zvijezdu. Kad je spuštao ruke, to nije bilo zbog podcjenjivanja, nego se već na kraju druge runde na njemu vidjelo da je umoran. Previše se oni respektiraju da bi namjerno spuštali ruke, a ni ne reagiraju na takve provokacije.

Kad je meč krenuo, kako je odmicao iz runde u rundu, iskreno, nisam očekivao ovakav preokret u Rockyjevom stilu, da će ga ovako završiti. Gledao sam tijekom borbe statistiku s razlikom u broju udaraca koja je bila jako velika u korist Cormiera. U jednom trenutku bilo je i 100 udaraca razlike, ali se u četvrtoj rundi razlika dosta spustila.

Presudilo je nekoliko udaraca u jetra krajem treće i pogotovo u četvrtoj rundi, a posebno onaj koji je Cormiera natjerao da spusti ruke, što je Stipe iskoristio i serijom udaraca postao prvi borac koji ga je dobio nokautom. Da nije, teško bi nadoknadio razliku i pobijedio na bodove.

Nikad prije Stipe nije napadao jetra, primijetio je da mu je to bolna točka

Nitko nije očekivao da će Miočić napasti jetra, nije to nikad radio. Nisam čuo da je iz kuta dobio upute da udara baš tamo, vjerojatno je sam za vrijeme borbe osjetio da ga tamo boli i počeo ga više udarati. Onaj zadnji udarac zabio je točno tamo gdje je trebalo.

Što dalje? Mislim da mu ishod ove borbe neće previše utjecati na idućeg protivnika. I ovako i onako bi to vjerojatno bili Francis Ngannou ili Junior dos Santos. Obojicu je već pobijedio i obojica bi morala preko njega postati izazivači Cormieru da je ovaj put Stipe izgubio.

Ali nadam se da je vodstvo UFC-a sad shvatilo što ima u Miočiću i da će ga konačno početi tretirati onako kako zaslužuje.

Vrijeme je za superborbu

Mislim da je vrijeme za superborbu. Kad bi skinuo Jona Jonesa, mislim da bi postao najveći "pound for pound" borac svih vremena. Sad je to Jones, ali i on je najavio prijelaz u tešku kategoriju te rekao da bi se volio boriti sa Stipom.

Možda mu organiziraju superborbu s Brockom Lesnarom, koji je i dalje opcija jer donosi ogroman novac od "pay per viewa", a UFC ionako najveće borbe organizira zbog šoubiza, a ne sporta. UFC ne bi puno zaradio na Miočiću i Ngannouu, pogotovo jer među njima ne vlada neki veliki animozitet, a superborbe su uvijek zanimljive pa bi bila i ova. I za Stipu, i za javnost, i za UFC. Od borbe s Lesnarom zaradio bi dovoljno da se namiri za cijeli život.

Naposljetku, drago mi je zbog Miočićeve pobjede, drago mi je što je na vaganju bila uz njega i jednogodišnja kćerkica, a drago mi je i zbog Stipina oca Bojana, koji živi tu u blizini u Linzu i sigurno je jako ponosan.

Pročitajte više