Već sedam godina nitko se nije toliko približio Dinamu

Foto: Hina

U DERBIJU 33. kola Rijeka je na Poljudu slavila s 2:1, tako i 12. uzastopnu međusobnu utakmicu ne dozvolivši Splićanima da okuse slast pobjede. Posljednji put Bijeli su slavili u Jadranskom derbiju prije više od četiri godine, točnije u ožujku 2012. I ovaj put Burićeva momčad bila je blizu pobjede, vodila je 1:0 nakon prvog poluvremena i imala niz izglednih prilika, no opet je presudio manjak koncentracije i iskustva domaće momčadi u finišu dvoboja.

> Rijeka preokretom slomila Hajduk na Poljudu

> Burić: Ni igračima nije jasno što se dogodilo

> Kek nakon slavlja na Poljudu: Ljudi koji vode klub moraju odrediti kako dalje

Riječani su na taj način barem donekle isprali gorak okus nakon blijede partije na Rujevici i nastavili kakvu-takvu utrku s Modrima za naslov prvaka. Prisjetimo se, tri kola prije kraja prvenstva Dinamo i dalje ima velika četiri boda prednosti, a s obzirom na raspored (Istra kući te Belupo i Lokomotiva u gostima) teško da će tu prednost ispustiti. Bio bi to pravi presedan u domaćem nogometu.

Ova pobjeda vrlo je važna i za Matjaža Keka, koji se našao na udaru kritika nakon ispadanja iz Kupa i prvenstvenog remija s Dinamom. Trebala je ovo biti sezona velikog iskoraka, a ne samo da se slovenski strateg nije plasirao u kontinentalna natjecanja, već nije ni obranio naslov u hrvatskom Kupu. Ipak, veliki pomak očigledno je napravljen u prvenstvu jer će po prvi put od 2009. neka momčad završiti sezonu gotovo uz bok Modrima. U posljednjih šest godina, pratioci su najbliže došli na -11. Svaka im čast na tome.

Samo je jednom u posljednjih 11 godina Hajduk završio sezonu na četiri boda minusa iza Dinama. Te 2009. je Hajduk završio s 58, a Dinamo sa 62 boda. Sve ostale godine Dinamo je završavao s dvoznamenkastom prednošću. 


Bijeli unatoč porazu igraju najuspješnije proljeće posljednjih pet godina

S druge strane, navijači Bijelih unatoč ovom porazu mogu biti zadovoljni posljednjim prezentacijama svojih pulena. Da je netko rekao kako će mlada momčad Hajduka nakon očajnog starta u proljetni dio, u kojem tradicionalno gubi veliki broj bodova, u finišu aktualnog prvenstva odigrati vrlo dobre partije protiv četiri najveća konkurenta - Dinama, Rijeke, Splita i Lokomotive, vjerojatno bi pomislili da taj nema veze sa stvarnošću.

Naime, u ožujku i travnju prošle godine Bijeli su ubilježili šest poraza, od toga četiri uzastopna, protiv Zagreba, Splita, Istre i Rijeke, završivši sezonu s mizernih 50 bodova, a sada, ponajprije zahvaljujući sjajnom Buriću, gledamo prilično drugačiju sliku. Splićani do egzekucije Vesovića sedam kola uzastopce nisu primili gol, a od početka ožujka, dakle u puna dva mjeseca, upisali su samo jedan poraz.

Ukoliko do kraja prvenstva upišu još tri slavlja, što nije nemoguće s obzirom da igraju protiv Osijeka, Intera i Zagreba, Bijeli bi mogli osvojiti rekordni broj bodova još od 2009., uz čak 62 posto uspješnosti, što je astronomska cifra za sve trenere posljednjih pet godina. Ovaj podatak još je impresivniji kada uzmemo u obzir da je Hajduk ovog proljeća, što zbog ozljeda (Ohandza, Vlašić), a što zbog prodaje (Milović, Caktaš, Balić) nastupao bez svojih ključnih igrača.

Burić radi prave stvari s potpunim anonimcima

Pogledajte na trenutak nogometaše s kojima Burić raspolaže ovoga proljeća. U prvoj jedanaestorki protiv Riječana nastupili su Bašić, Biliy, Grbić, Jefferson, Kalik, Mastelić, Milić, Sušić, Tudor i Velasquez. Momčad s prosjekom 21.8 godina i to praktički druga ekipa kluba. 20-godišnjem Masteliću ovo je tek šesta utakmica u elitnom nogometnom razredu, Grbiću četvrta, dok je 18-godišnji Anthony Kalik tek "jučer" stigao iz Australije.

Usporedimo li to s udarnom momčadi iz prošle sezone, Kalinić - Jozinović, Maloča, Milović, Vršajević - Caktaš, Anđelković, Balić, Mezga - Maglica, Gotal uočit ćemo kako su Bijeli u godinu dana promijenili praktički svih 11 igrača, a ne samo da su na njima zaradili šest milijuna eura, već istovremeno na pojačanja nisu potrošili nijednu jedinu lipu. Zato se na treće mjesto i 58 bodova na kontu može i mora gledati s respektom.

Ono na čemu Buriću treba čestitati, brzina je kojom stasaju novi prvotimci. Svega dva mjeseca trebalo mu je da pronađe zamjenu za Caktaša u liku talentiranog Kalika, koji je već zacementirao mjesto u udarnoj postavi, a kada je nedavno zbog ozljede Velez ispao iz stroja, Burić je "izmislio" Mastelića. U zadnje četiri utakmice ovaj je upisao čak tri asistencije. Ukoliko se uzme u obzir da su i Jefferson i Tudor također njegovi "proizvodi", jasno je kako na Poljudu ne trebaju strahovati za budućnost.

 

 

Pročitajte više