Večeras zagrijavanje za dvoboj Cloete - Vlašić

HESTRIE CLOETE je glavna kandidatkinja za zlato u skoku u vis. Iako je Blanka naša, prema rezultatima Južnoafrikanke možemo osjećati samo respekt. Ženski vis će biti jedno od najzanimljivijih atenskih atletskih natjecanja. Danas u 19 sati su na redu kvalifikacije.

Na početku moramo reći: Hestrie, sretan ti 26. rođendan! Nije upitno da će najbolja južnoafrička atletičarka ovaj svečani dan ukrasiti plasmanom u finale koje je na rasporedu u subotu.

Samo je šest atletičarki ove sezone skočilo preko dva metra, a tri su išle preko 2.03. To su Cloete, Slesarenko i Vlašić (osobni rekord).

Cloete je u intervjuu za južnoafrički The Mercury istakla kako postoji mogućnost da će u Ateni pasti novi svjetski rekord. On trenutno iznosi 2.09, a postavila ga je legendarna Stefka Kostadinova još 1987. godine. Podsjetimo, Hestrie ima osobni rekord 2.06. No, znamo da atletičari na Igrama idu iznad svojih mogućnosti. Znamo što je Ruskinja Isinbajeva uradila u skoku s motkom.

"Ako pogledamo što se zbivalo u Sydneyu, zlato je osvojeno s preskočenih 2.01. (Yelesina i Cloete po 2.01, ali je Ruskinja imala manje pokušaja, pa je osvojila zlato – nap. a.). Od tada sam sve bolja i bolja. Prošlu godinu sam završila osvojenim Svjetskim prvenstvom s preskočenih 2.06. Svake godine zlato se nalazi sve više. Možda ćemo u Ateni vidjeti svjetski rekord. Prošle godine dva puta sam pokušala oboriti svjetski rekord i svaki put se osjećam sve bliže i bliže. Ako budem imala puno samopouzdanja i pronađem idealnu putanju, da, mogu skinuti svjetski rekord." – rekla je Cloete.

Pored naše Blanke (za koju je u tekstu kazano da je u Atenu stigla iz "tvornice sporta", Splita), Južnoafrikanku bi mogla ugroziti svjetska dvoranska prvakinja Jelena Slesarenko (osobni rekord 2.04). Ne smijemo zaboraviti ni Čičerovu (2.00), Acuff (2.01), i Mihalčenko (2.01).

Nadamo se da viroza na Blanki Vlašić neće ostaviti traga. Naša atletičarka će skakati u A skupini kao 14. od 17 visašica, zajedno sa Cloete, Stjopinom, Babakovom…  Večeras će biti dovoljno preskočiti 1.95 i pribrati snagu za subotnje finale koje počinje u 19 sati.

Pročitajte više