WIMBLEDON

Vekić izgubila povijesni meč pod krovom Wimbledona

Foto: Getty Images / Guliver Image

AMERIČKA tenisačica Alison Riske (WTA - 55.) će biti upisana kao prva tenisačica koja je došla do pobjede u službenom wimbledonskom meču pod novim krovom postavljenim nad terenom broj 1, gdje je nakon dva sata i 28 minuta borbe svladala najbolju hrvatsku tenisačicu Donnu Vekić s 3:6, 6:3, 7:5, nadoknadivši zaostatak od 1:4 u odlučujućem setu.

Bio je to četvrti međusobni dvoboj Riske i Vekić, a Amerikanka je ostvarila drugu pobjedu, nakon što je trijumfirala i u prethodnom meču odigranom na travnatoj podlozi prije dvije godine u Birminghamu.

Meč Vekić i Riske je prema inicijalnom rasporedu trebao biti odigran na terenu 15, a tenisačice su ušle u povijest kao prve koje su završile meč u dvoranskim uvjetima na terenu 1.

Vekić je loše ušla u meč, odmah izgubila servis i bila suočena s dvije povezane break-lopte kojima je Riske mogla doći do vodstva 3:0. Uslijedio je najduži gem meča koji je Vekić osvojila nakon 32 odigrana poena i ukupno spašenih pet break prilika svoje suparnice. Osječanka je pokrenula seriju od pet uzastopnih gemova za potpuni preokret. Riske je u devetom gemu imala priliku spasiti set, ali je propustila još pet break lopti Te propuštene prilike skupo su je koštale. Najboljoj hrvatskoj tenisačici je za osvajanje prvog seta ključna bila statistika spašenih i iskorištenih break lopti: spasila je 10 od 11 prilika Riske, a svoje dvije šanse pretvorila u dva oduzeta servisa.

Riske se vratila u drugom setu, ponešto zahvaljujući i 23-godišnjoj Osječanki koja je u prvom gemu imala priliku za break, ali nije došla do rezultatske i dodatne psihološke prednosti. Umjesto toga, Vekić je u šestom gemu nizom pogrešaka vratila 28-godišnju Amerikanku u meč izgubivši servis. Stvorenu prednost Riske je sigurno zadržala do kraja seta i nakon 90 minuta igre odvela meč u odlučujuću, treću dionicu.

U setu odluke Vekić je osvojila prva tri gema i propustila break loptu za 4:0. Kod 4:1 je stigla do 0:30, ali je Riske osvojila pet od sljedećih šest poena i smanjila zaostatak na 2:4. Tada se još uvijek činilo da hrvatska tenisačica ima meč u svojim rukama i pod kontrolom. Međutim, izgubila je sljedećih osam poena, ponajviše zahvaljujući svojim pogreškama, i Amerikanka je stigla do 4:4. Vekić je spasila dvije break lopte u devetom gemu i povela 5:4, ali je Riske bez problema izjednačila na 5:5.

Po lokalnom vremenu bilo je 21:10, kad je vrhovni sudac turnira Andrew Jarrett odlučio da će kraj dvoboja biti odigran pod krovom i umjetnom rasvjetom. Nakon 15 minuta stanke tenisačice su nastavile borbu, a Vekić je dvostrukom pogreškom na break loptu darovala suparnici servis za pobjedu. Riske takvu priliku nije propustila te je nakon sedam minuta nastavka, a ukupno dva sata i 28 minuta igre, asom zapečatila prolaz u 2. kolo, gdje je čeka Srpkinja Ivana Jorović (WTA - 99.).

Vekić je u konačnici platila skupu cijenu zbog 41 neforsirane pogreške i devet promašenih drugih servisa, jer su joj te dvostruke pogreška odnijele mogućnost pobjede u dva seta i vratile Riske u igru, kad se činilo da je Osječanka sigurno na putu prema drugom kolu. Umjesto toga, treći je put u karijeri završila put na prvoj wimbledonskoj prepreci. 

Pročitajte više