Vela Luka Outdoors 2017: "Tko jednom dođe, doći će opet"

Foto: Index

U VELOJ LUCI na Korčuli održani je četvrti po redu festival pustolovnog turizma. Centralni događaj festivala odigrao se u subotu. 120 natjecatelja nastupilo je u kraćoj i dužoj trail trci, 12 i 23 kilometra, Biciklistički maraton okupio je isti broj natjecatelja. Vela Luka Outdoors raste iz godine u godinu, ove godine natjecatelji su stigli iz Slovenije, Češke, ali i dalekog Čilea.

Vladala je uistinu sjajna atmosfera, bilo je smijeha i suza, jer neki su natjecatelji zalutali, odnosno, željeli su trčati duži trail, a završili na kraćem...

Novi turistički proizvod

"Cilj nam je promovirati nove sadržaje i ponudu izvan ljetne sezone te iskoristiti velike mogućnosti Hrvatske i glad svjetskog turističkog tržišta za novim destinacijama i oblicima turizma. Radi se o globalnim trendovima jer u svijetu takav turizam raste po stopi više od 60 posto godišnje što je veliki potencijal i prilika", smatra Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a i organizator Vela Luka Outdoorsa.

"Dugoročni nam je cilj da Vela Luka postane prestižna destinacija za cjelogodišnji turizam, a to nije moguće dok god lokalno stanovništvo ne prihvati to kao jednu doista pozitivnu aktivnost, a ne da se čude kako neke budale dolaze trčati u njihove krajeve. Želimo razviti ovakav turizam u Hrvatskoj, brendirati Hrvatsku za aktivni cjelogodišnji turizam, jako smo dobro pozicionirani u Europi, imamo raznolikost, idealnu klimu, treba stvoriti infrastrukturu i da sve to skupa približimo lokalnom stanovništvu da počnu razmišljati o tome kao novom turističkom proizvodu", kaže Prizmić.

Trčali i bivši načelnik i nova načelnica

U promociju ovog za Vela Luku i Korčulu jedinstvenog događaja aktivno su se uključili i bivši općinski načelnik Tonko Gugić, ali i nova načelnica Katarina Bikić. Oboje su iz SDP-a. Pitali smo ih gdje su HDZ-ovci.

"Oni se vjerojatno zagrijavaju za trku. Mi smo se već zagrijali. Kako bi to bilo malo misto u kojem ne bi bilo crossa. Onaj tko jednom dođe, doći će opet. Natjecatelji mogu vidjeti interesantan krajobraz Vele Luke. Općina je imala akciju, obnovili smo stare šumske puteve, sada su to prekrasne staze za jogging. Uživat ćemo u trčanju", kazao nam je Gugić koji i trči i vesla. 

"Trka nam je već prešla u tradiciju. Odlična prilika za sve sportaše i rekreativce i one koji su prepoznali Vela Luku kao savršenu destinaciju za ovakav vid turizma", kaže Bikić.

Splićanin Koceić pretrčao 23 kilometra za manje od dva sata

Najbrža je na kraćem trailu u ženskoj konkurenciji bila je Jadranka Žilić, kojoj je za stazu od 12 kilometara trebalo nešto više od sata i pol. U muškoj konkurenciji s 1:09:43 najbolji je bio domaći natjecatelj Hrvoje Žuvela. 

2:32:55 trebalo je Evi Tušar za 23 kilometra dužeg traila. Najuspješni u muškoj konkurenciji s 1:54:05 bio je splitski triatlonac Marin Koceić, koji nam je prije utrke rekao da je došao po pobjedu. Svega 20 minuta trebalo mu je za uspon do tvrđave na vrhu Hum na 376 metara nadmorske visine.

Pročitajte više