Veličanstveni Ibro doveo Hajduk nadomak Europske lige

NAKON pola sata susreta Hajduka i Unireje ništa nije sugeriralo da će Splićani pregaziti rumunjsku momčad i stići na korak od plasmana u Europsku ligu. Međutim, u nastavku Rumunji su se raspali, praktički nestali s terena, a Špacini puleni briljirali su iz minute u minutu, nošeni gromoglasnom podrškom gotovo 40 tisuća navijača.

> Ubijaju iz svih oružja: Hajduk odškrinuo vrata Europe

> Špaco čestita Ibri i navijačima na upornosti, Rumunji u čudu zbog "neviđene atmosfere"

Ipak, da ovo dobrim dijelom neće biti utakmica poput one s bukureštanskim Dinamom znalo se odmah, i to iz više razloga. Kao prvo, Hajduk nije jurio rezultat i nije bilo imperativa "biti ili ne biti", a kao drugo Unirea je klasični bunkeraš, koji napadačke pretenzije iskazuje jedino kontrama i polukontrama.

Strahovanja se pokazala opravdanim, kontranapadi i individualna kvaliteta umalo šokirali splitsku publiku

Upravo zato simpatizeri Hajduka pribojavali su se kako će se Hajdukova obrana, u dosadašnjem dijelu sezone sklona kiksevima, snaći u jednoj utakmici gdje Bijeli moraju osigurati prednost uoči uzvratne utakmice za sedam dana. Nažalost, strahovanja su se pokazala opravdanima, a upravo je iz jednog kontranapada rumunjska momčad postigla svoj jedini gol.

Špaco je danima prije utakmice upozoravao kako momčad Unireje obiluje individualnom kvalitetom, međutim, izgleda da ga igrači nisu ozbiljno shvatili, jer kako inače objasniti indolentnost braniča Bijelih kod prodora Frunze i vodećeg gola. Još u jednom navratu igrači Unireje su skoro šokirali vatrenu splitsku publiku, na sreću, greda je spasila mladog vratara Radoševića.

Rumunji nakon Ibričićeva gola nestali s terena

No, nakon što je Hajduk izjednačio, a pogotovo nakon što je veličanstvenim pogotkom Ibričića i poveo, igrači Unireje kao su se raspali. Vrlo funkcionalni bunker odjednom se pretvorio u harmoniku, koju su ofenzivni igrači Hajduka razvlačili praktički kako su htjeli. Svaki napad mirisao je na gol, a rezultat je realno mogao i morao biti veći.

Iako je ovo pobjeda cijele momčadi i stručnog stožera na čelu sa Stankom Poklepovićem, samo je jednom igraču nakon posljednjeg zvižduka skandirala splitska publika. Naravno, riječ je o Senijadu Ibričiću, koji je svoju sjajnu predstavu okrunio sa dva prekrasna zgoditka i asistencijom. Ako je Tomasov bio junak ogleda s Dinamom Bukurešt, onda je Hajduk za novi rumunjski izazov dobio i novog junaka u liku sjajnog BiH reprezentativca.

Što slijedi nakon veličanstvenog Ibre? Vjerojatno veličanstvena pirja, kojom bi Splićani za sedam dana u Bukureštu trebali osigurati nastup u skupinama Europske lige. Tako su Bijeli blizu snu koji svaki navijač Hajduka sanja posljednjih 16 godina. Bit će zaista spektakularno ukoliko na jesen budemo gledali dva hrvatska kluba u Europi.

Pročitajte više