LIGA PRVAKA

Velika pobuna protiv revolucije u Ligi prvaka. Evo tko je predvodi i što traže

Foto: EPA PHOTO EFE/ANDREU DALMAU

REVOLUCIONARNA promjena Lige prvaka, koja je u novom formatu trebala krenuti 2024., što je trebalo biti potvrđeno na sutrašnjem sastanku, odgođena je za najranije 19. travnja nakon što su klubovi samo dan prije donošenja te odluke odlučili da ne žele igrati čak 100 utakmica više po sezoni. 

Nova Liga prvaka sutra je trebala postati formalnost

Izvršni odbor Uefe trebao je na sutrašnjem sastanku glasati o prijedlogu promjene formata Lige prvaka i očekivalo se da potvrda preobražaja LP-a u ligaško natjecanje s 36 klubova, iz kojeg najveći i najbogatiji klubovi ne mogu ispasti, bude tek formalnost. 

Međutim, u zadnji tren novoj Ligi prvaka usprotivili su se Europski klubovi i Europske lige, što su imena udruga koje ih okupljaju. Protive se tako drastičnom povećanju broja utakmica i zalažu se za pravedniju raspodjelu novca od sponzora i televizijskih prava. 

Last-minute pobuna protiv revolucije

Ovaj potez klubova izveden je kako bi last-minute pobunom, zapravo ucjenom, natjerali Uefu na što više ustupaka u njihovu financijsku korist. Klubovi su mogli izvesti ovo iako je Uefa s njima, kao i ligama i nacionalnim nogometnim savezima, nakon nekoliko mjeseci pregovora dogovorila novu Ligu prvaka, zato što znaju da Uefa prijedlog o novom LP-u neće poslati na glasanje dok ne bude sigurna da će proći.

Za novu Ligu su najvažniji igrači Uefa te najbogatiji klubovi. Uefa revoluciju u LP-u i uvodi samo kako bi bogate velikane spriječila da se odmetnu osnivanjem svoje zatvorene Superlige, što su ozbiljno najavili početkom godine. 

Englezi i 300 patuljaka protiv Uefe i bogataša

Ipak, one koji su protiv nove Lige prvaka, koja je defacto Superliga, ne može se zanemariti. U prvom redu tu su Engleski nogometni savez, zatim Premier League, kao i niz europskih nacionalnih saveza i liga te praktički svi mali i klubovi srednje klase. Njih više od 300.

Pobunu predvode Europske lige. To udruženje zahtijeva da nova Liga prvaka ne bude, kao što je planirano, zatvoreni klub najbogatijih i najmoćnijih, nego da se u nju mogu plasirati i oni izvan tog kruga. Lars-Christer Olsson, utjecajni predsjednik Europskih liga, je na odlasku, ali će zastupati interese svoje grupacije na Uefinom ključnom sastanku u travnju. 

Manchesteri ujedinjeni protiv Uefe: Želimo više novca od nove Lige prvaka

Uefu je dodatno zabrinuo zaključak sastanka njenog CCC-a, Odbora klubova sa 17 članova, u kojem su ključne figure Ed Woodward, izvršni dopredsjednik Manchester Uniteda i Ferran Soriano, glavni operativac Manchester Cityja. Oni traže da u reformiranoj ligi prvaka klubovi dobivaju više novca od sponzora nego što je planirano. 

Uz sve ovo Uefa ima još jednu veliku brigu. Moćna ECA, Udruženje europskih klubova, u kojem su predstavnici svih 17 klubova zastupljenih u CCC-u, također je dugo pregovarala s Uefom oko formata i raspodjele financija nove Lige prvaka. Sada je nezadovoljstvo spomenutih udruženja "malih" i "srednjih", Premiershipa te FA-a i ECA-u motiviralo da u novoj Ligi prvaka traži ustupke i za svoje članove.

Englezi vode opoziciju: "Nova Liga prvaka uništit će naša natjecanja"

Uefu jako brine što snažan otpor novom LP-u dolazi iz moćne Engleske. Steve Parish, predsjednik Crystal Palacea, je izjavio: "Nova Liga prvaka nije ništa drugo nego Superliga, samo se tako ne zove. Čak 100 utakmica po sezoni više u Ligi prvaka uništilo bi engleska nogometna natjecanja."

Pročitajte više