SPORTAŠI HUMANITARCI

Veliki humanitarac Rashford još jednom ganuo svijet

Foto: Getty Images

NAPADAČ Manchester Uniteda Marcus Rashford još na početku pandemije koronavirusa pokazao je koliko je osjetljiv na socijalne probleme te je pomogao prikupiti milijune funti u humanitarne svrhe, a zaustavio je i ukidanje besplatnih obroka za djecu u školama..

Sad je na Twitteru ponovno pokazao svoju nježnu stranu podijelivši priču o ženi koja mu se jadala zbog situacije u koju ju je dovela pandemija, odnosno njene ekonomske posljedice.

Glas običnog čovjeka se ne može čuti, ali glas nogometne zvijezde može

"Sjedio sam i slušao majku troje djece koja je cijeli život radila, a danas mi je isplakala dušu. Ostala je bez posla tijekom pandemije i nema pojma kako će prehranjivati djecu. Ona misli da se njen glas ne može čuti, ali moj može. Ovo je neprihvatljivo u 2020. godini, a u listopadu će biti još mnogih poput nje.

Ovo je veća pandemija od covida-19. Ovi roditelji ne spavaju brojeći dane do božićnih blagdana. Ovi roditelji i njihova djeca TREBAJU našu pomoć", napisao je Rashford na Twitteru.

I dok su se neki osjetili pozvanima upitati ga zašto on ne pomaže tim roditeljima, ogromna većina pohvalila je Rashforda na inicijativi i pomoći siromašnim obiteljima da se njihov glas čuje. Što se novca tiče, već ga je jako puno podijelio ove godine, a i ranije.

I prije pandemije brinuo se o beskućnicima i ponekad im osobno dostavljao hranu. Nakon početka pandemije udružio se s humanitarnom organizacijom FareShare s kojom je prikupio desetke milijuna funti te se zahvaljujući njemu tjedno podijeli tri milijuna obroka potrebitoj djeci.

Spasio besplatne školske obroke za siromašnu djecu

U lipnju je britanskom premijeru poslao otvoreno pismo u kojem je tražio rješavanje problema dječjeg siromaštva, a dan kasnije vlada je povukla odluku da se djeci ukinu besplatni školski obroci za vrijeme ljetnih praznika te zasluge za promjenu odluke pripisala upravo nogometašu.

Dobio pismo zahvale od londonskog gradonačelnika

Prošlog tjedna gradonačelnik Londona Sadiq Khan poslao mu je pismo zahvale na humanitarnom radu i inspirativnoj kampanji te mu otkrio da mu kao navijaču Liverpoola nije bilo lako hvaliti igrača Manchester Uniteda.

"Radim to što radim za Liverpool, kao i za sve ostale gradove. Djeca diljem zemlje trebaju našu pomoć. Ovo je puno veće od mene, nogometa i politike. Vrijeme je da počnemo slušati, a ne odmicati glavu zbog savezništva i rivalstva", odgovorio mu je Rashford.

Pročitajte više