Veliki ispit za Srbe: Orlovi ili vrapci?

OČEKIVALO se da će njemačka nogometna reprezentacija svladati Australiju na startu Mundijalu, no tako dominantnu igru i 4:0 pobjedu nitko se nije usudio najaviti.

Tom su predstavom Nijemci na sebe okrenuli reflektore pozornice dokazavši još jednom da na turnirima velikog značaja, kao što su svjetska i europska prvenstva, baš ništa ne prepuštaju slučaju i da su uvijek u krugu favorita za najveće dosege.

Dalo je to Elfu i krila pred ogled protiv srpske nogometne reprezentacije koja je, pak, startala porazom od afričkog predstavnika Gane. Bilo je 1:0. Pobjeda je ono što će obje momčadi tražiti u skupini, Nijemci kako bi se približili osmini finala, Srbi kako bi zadržali nade u prolazak skupine D.

"Nismo mi tako fantastični kakvim nas drugi prikazuju, ali imamo svako pravo utakmicu protiv Srbije dočekati optimistično. Očekuje nas drugačiji susret od onoga protiv Australije u kojem će tri boda tražiti i oni. Ne očekujem da pobijedimo 4:0, ali ničega se u ovoj utakmici ne trebamo bojati", misli Thomas Müller, jedan od strijelaca u golijadi protiv Australije.

"Ono što je Njemačka pokazala protiv Australije bilo je impresivno. Za sada su najviše pokazali na Svjetskom prvenstvu, djeluju poput stroja. Imaju sedmoricu koja jure prema suparničkom golu, a želimo li ih iznenaditi morat ćemo odigrati utakmice bez bojazni, najbolju kakvu možemo. Istina je, sučelit ćemo se s boljom reprezentacijom no što smo mi", iskren je krilni nogometaš Srbije Milan Jovanović.
 

Zanimljivosti: 

• Utakmica će se odigrati u Port Elizabethu. Objema momčadima zabranjen je trening na njemu zbog jake kiše koja je natopila travnjak. Organizatori su se pobojali da bi vježbanjem on bi uništen do neprepoznatljivosti i krajnjih uvjeta za regularnost igre. 

• Veznjak Intera Dejan Stanković u Južnoafričkoj Republici postao je prvi nogometaš koji je nosio dres triju reprezentacija na svjetskim prvenstvima. Igrao je za Jugoslaviju, Srbiju i Crnu Goru, te sada za "bijele orlove". 

• Četiri srpska nogometaša igraju u Njemačkoj. Oni su Antonio Rukavina (1860 München), Neven Subotić (Borussia Dortmund), Gojko Kačar (Hertha Berlin) i Zdravko Kuzmanović (Stuttgart). 

• Poraz 1-0 koji im je nanijela Gana bio je ukupno peti zaredom srpskoj nogometnoj reprezentaciji na utakmicama SP-a. 

• Iako je iza njega klupski dio sezone u kojem se nije istaknuo, Miroslav Klose nadahnut je u dresu reprezentacije. Gol koji je postigao Australiji njegov je jedanaesti na svjetskim 
prvenstvima. Izjednačio se njime s Jürgenom Klinsmannom na drugom mjestu ljestvice igrača Elfa u toj statističkoj kategoriji. Ispred njega je još samo Gerd Müller s 14 postignutih pogodaka.
 
Forma: 

Njemačka 

POBJEDA 4:0 Australija (Svjetsko prvenstvo, 13. lipnja)
POBJEDA 3:1 Bosna i Hercegovina (prijateljska, 3. lipnja)
POBJEDA 3:0 Mađarska (prijateljska 3-1, 29. svibnja)
POBJEDA 3:0 Malta (prijateljska, 13. svibnja)
PORAZ 0:1 Argentina (prijateljska, 3. ožujka)
 
Srbija 

PORAZ 0:1 Gana (Svjetsko prvenstvo, 13. lipnja)
POBJEDA 4:3 Kamerun (prijateljska, 5. lipnja)
REMI 0:0 Poljska (prijateljska, 2. lipnja)
PORAZ 0:1 Novi Zeland (prijateljska, 29. svibnja)
POBJEDA 3:0 Japan (prijateljska, 7. travnja)
 
Vjerojatni sastavi: 

Njemačka (4-2-3-1): Neuer - Lahm, Mertesacker, Friedrich, Badstuber - Schweinsteiger, Khedira - Müller, Ozil, Podolski - Klose 

Srbija (4-4-2): Stojković - Ivanović, Vidić, Subotić, Kolarov - Krasić, Stanković, Kuzmanović, Jovanović - Žigić, Lazović
 
Izostanci: 

Njemačka: Sjajna igra Elfa iz susreta protiv Australije uvjerila je izbornika Joachima Löwa da u momčadi ne treba ništa mijenjati. Očekuje se isti sastav kao onaj iz prve utakmice.
Srbija: Isključenje Udineseovog Aleksandra Lukovića u utakmici protiv Gane znači da će Srbija imati nešto slabiju obranu no na startu SP-a. Očekuje se da njegovo mjesto zauzme Neven Subotić. Također, Zdravko Kuzmanović trebao bi zamijeniti Nenada Milijaša, baš kao što bi i Danko Lazović trebao startati umjesto Marka Pantelića u vrhu napada.

Pročitajte više