Veliki rezultat koji ništa ne garantira

RUKOMETAŠI Croatia Osiguranja konačno su pronašli pravi ključ za španjolsku bravu. Zahvaljujući ponajprije sjajnoj obrani, mlada ekipa Nenada Kljaića zaledila je Ademar Leon, upisavši prednost od šest pogodaka uoči uzvratne utakmice polufinala Kupa pobjednika kupova, koja se za tjedan dana igra u Španjolskoj. 

Iako bi mnogi od njih prije utakmice bez razmišljanja potpisali rezultat 26:20, dogodilo se da Zagrebaši ostanu nezadovoljni s prednošću od šest pogodaka, koju odnose u Leon. I to protiv jednog Ademar Leona, koji po utakmici redovito zabija 30. I koji je ne tako davno upravo u Zagrebu uzeo naslov Kupa pobjednika kupova. 

No, u Ledenoj dvorani Španjolci su sinoć izgledali prepoznatljivo svega prvih sedam minuta, kada dolaze do prednosti 3:1. CO u nastavku demonstrira ponajbolju obranu ove sezone, predvođenu vratarom Vjenceslavom Somićem koji je do kraja skinuo 12 udaraca, ali i maksimalno koristili snage u napadu počevši od raspoloženog Damira Bičanića, preko Kaleba i Horvata. Istina, Španjolci su do kraja prvog dijela bili sasvim bezopasni, a to se poglavito odnosi na napad koji je bez pogotka egzistirao više od deset minuta. 

Na odmor se otišlo s 12:8, a prve minute nastavka nudile su identičnu sliku s početka susreta. Španjolci kradu nekoliko lopti i brzopotezno rade mini seriju od tri pogotka. Zagrebaše u ritam ponovo vraća disciplinirana obrana, ispostavilo se, naime, da gosti nemaju pravo rješenje za duboku zonu. Toskić i Jurca obavili su solidan posao u napadu i polako povećali prednost, no prevagnuo je ponovno Domagoj Duvnjak serijom od tri pogotka, u trenucima kad je napad ostao bez baruta. No, na kraju je mladi i supertalentirani reprezentativac žalio za posljednjim neiskorištenim napadom, što je Krivošljikov bez problema iskoristio i smanjio prednost Zagreba sa zvukom sirene.

"Bilo bi bolje da sam napucao tu zadnju loptu na tribine! Ali nemamo razloga za nezadovoljstvo, obrana na čelu sa Somićem bila je sjajna, jedino smo u napadu ponovo bili statični. Da nam je netko prije susreta ponudio šest razlike, odmah bi potpisali i u Španjolsku idemo sa realnom šansom da dohvatimo finale." -govorio je Duvnjak nakon susreta.

Alilović: Ubili su nas

"Stigli smo premoreni od puta, dovoljno govori podatak da smo ostali na 20 pogodaka. Toliko inače znamo zabiti do poluvremena. No, Somić je na vratima zaista briljirao. Zagrebaši su nas ubili, imali smo velikih problema s njihovom obranom, a napad je u potpunosti zakazao. Na kraju moramo biti zadovoljni, mogli smo ostati na minus osam. Za uzvrat se sve zna, idemo pobijediti, ali neće nam biti lako. Još nismo bili u situaciji da lovimo šest pogodaka zaostatka, ali što je tu je." - nakon susreta priča nam reprezentativac Mirko Alilović, koji u Ademaru nije "prvi pick", ali u pravilu sjajno koristi i najmanju priliku. Sinoć je iznimka, međutim, potvrdila pravilo, i Ademarov vratarski dvojac ostao je na svega 11 obrana.

Zadovoljstva nije nedostajalo u glasu kapetana Zlatka Horvata, koji se odmah ustao protiv kritika na račun neiskorištenih šansi; "Ne možemo prigovoriti Duvnjaku zbog jedne lopte, odigrao je sjajno cijelu utakmicu. Ovo je super rezultat, ostavili smo Španjolce na 20 pogodaka i odigrali najtežu utakmicu ove sezone. S definitivno najboljom obranom. Hvala navijačima što su nas došli bodriti u velikom broju i nadam se da će šest pogodaka biti dovoljno za ulazak u finale."

Neno Kljaić nudio je nešto drugačiju, ali i objektivniju sliku: "Zadovoljan sam obranom i vratarima, ali u napadu smo ponovo bili rezervirani. Rezultat nije loš, ali ništa ne garantira. Moramo prikazati puno bolju igru u napadu ako želimo finale. Trebali smo imati osam razlike, ali su neki mladi igrači ponovo pogubili konce  napadu. No, to im ne mogu zamjeriti, ostavili su srce na terenu. Bez obzira na ishod u Španolskoj, mi smo već postigli veliki uspjeh."

D.R.
Foto: RK Croatia Osiguranje

Pročitajte više