Video: Ballack, Costacurta, Caniggia... Više nećemo gledati finala bez zvijezda!

MEĐUNARODNA je nogometna federacija (FIFA) odlučila promijeniti pravilo o trenutku brisanja žutih kartona sudionicima SP-a kako bi osigurala da najveće zvijezde ne propuste finale.

Umjesto nakon završetka prvog kruga, odnosno natjecanja po skupinama, žuti će se kartoni igračima, onima iz četiriju preostalih momčadi u turniru, izbrisati nakon četvrtfinalnih dvoboja.

To znači da zbog zarađenoga žutog kartona u polufinalu južnoafričkoga, kao i budućih Mundijala, igrači više neće moći dobiti suspenziju igranja u prvoj idućoj utakmici, dakle u finalu. Nadalje, to znači da će nogometaš reprezentacije koja se plasira u finale teoretski moći propustiti završnu utakmicu turnira samo u slučaju da dobije dva žuta, odnosno crveni karton u polufinalnom dvoboju.

"Jednostavno smo željeli omogućiti najboljim igračima da igraju u finalu", izjavio je Fifin glasnogovornik Marius Schneider.

Generacije nogometnih zaljubljenika pamte iskren plač engleskog veznjaka Paula Gascoignea u polufinalu SP-a 1990. godine u Italiji, kada je drugi žuti karton dobio u srazu s Njemačkom. Plakao je jer tada još nije znao da će njegova momčad ispasti, što se kasnije dogodilo nakon raspucavanja penala.

Izostanci Alessandra Costacurte iz finala 1994. godine i Claudija Caniggije četiri godine ranije, a pogotovo izostanak njemačkog veznjaka Michaela Ballacka iz finalnog dvoboja s Brazilom u Japanu i Koreji 2002. godine, nagnali su Fifu na promjenu pravila.

Pravilo crvenog kartona se ne mijenja. Igraču koji ga dobije i nadalje slijedi pauza od najmanje jedne utakmice. 

Pročitajte više