VIDEO Brutalni obračun crnogorske policije i navijača Budućnosti u Nikšiću

Foto: Screenshot

BRUTALNI sukob crnogorske policije i navijača Budućnosti zasjenio je remi 2:2 vodeće Sutjeske i podgoričkog kluba u Nikšiću u 27. kolu tamošnje prve nogometne lige. Domaćin se poraza spasio u 95. minuti, a po završetku utakmice nekoliko gostujućih navijača ušlo je u teren kako bi se pozdravili s igračima. U tom trenutku je krenuo sukob s policijom, a korišten je i suzavac.

Međutim, ono najstrašnije dogodilo se po izlasku sa stadiona. Dok su pristalice Budućnosti Varvari bili u autobusima, policija ih je zaustavila, a potom krenula u brutalno obračunavanje s njima. Najteže posljedice, iako nije jedini, pretrpio je jedan od vodećih navijača Aleksandar Čaka Ivanović, koji je dobio pendrekom po glavi, rukama, nogama... 

Također, policajcu Goranu Krstonijeviću ozlijeđena je desna ruka i on je pomoć potražio u Urgentnom centru, dok je njegov kolega Kerim Topuzović zadobio posjekotinu na čelu. Crnogorska policija naglašava da se "u modernim društvima napad na policiju smatra napadom na državu".

"Službenici Uprave policije su, nakon ozljeđivanja policijskih službenika, bili primorani da, radi odbijanja napada na njih, sprječavanja daljnjeg napada i sprječavanja te grupe Varvara da dođe do navijača suprotne ekipe, upotrijebe sredstva prinude - prvo ručni sprej, a potom i službenu palicu. Prilikom upotrebe sredstava prinude ozljede je zadobio i jedan broj pripadnika ove navijačke grupe koja je prethodno napala i ozlijedila policijske službenike", poručuju iz policije pa dodaju:

"Isto tako očekujemo od nadležnih institucija da, kada proces identifikacije napadača na policiju bude završen i kada oni budu procesuirani odgovarajućim krivičnim i prekršajnim prijavama, ova lica adekvatno sankcioniraju, u cilju zaštite prava i integriteta policijskih službenika na čiju štetu je izvršen ničim izazvan napad s posljedicama u vidu ozljeda koje su policijski službenici zadobili".

Na navode crnogorske policije da su spriječili napad Varvara na navijače Sutjeske Vojvode oglasili su se i nikšićki navijači te stali u obranu gostiju iz Podgorice...

"Na jučerašnjoj utakmici publika je imala priliku prisustvovati klasičnoj policijskoj torturi nad navijačima iz Podgorice. Demantiramo jučerašnje navode da su pristalice podgoričkog kluba pokušale preko terena ili tribina doći do navijača Sutjeske. Svi smo kao navijači svjesni naše uloge i odgovornosti u svakom problemu i tučnjavi, ali je jučer policijska neprofesionalnost bila glavni i odgovorni krivac.

Nakon što je sudac označio kraj utakmice, došlo je do komešanja između navijača i policije zbog ulaska nekoliko njih u teren, nakon čega su organi reda upotrijebili suzavac i kao po komandi počeli pendrecima tući sve koji su bili u kavezu za gostujuće navijače, a jasno je i neupućenima kako djeluje suzavac i koliko je netko u stanju vidjeti kuda se kreće, a kamoli braniti samog sebe. Čitava nikšićka publika je mogla vidjeti prekomjernu upotrebu sile i klasično iživljavanje.

Jasno je svima nakon svih ovih godina kolika netrpeljivost i nesimpatiziranje vlada između nas i navijača podgoričkog kluba, ali ljudskost i navijačka solidarnost nam ne dozvoljavaju da ostanemo nijemi na događaje od jučer, čiji je epilog mnogo teško ozlijeđenih i uhapšenih navijača, kojima sigurno prijeti robija", poručili su navijači Sutjeske uz poruku "Podrška ozlijeđenima - sloboda navijačima".

Pročitajte više