Video: Danas više nema likova kao što je Ivan Gudelj

ZAGREBAČKA promocija knjige Hajdučka priča stigla je u pravo vrijeme, jer ono što se krije iza naslova knjige kolege Blaža Duplančića totalni je, vrlo požaljan odmak od aktualnog terora nogmetnog undergrounda. Danas više nema likova kao što je bio Ivan Gudelj. Ili nam se barem tako čini, nakon što nam je autor u zagrebačkom Kerempuhu servirao snimke Hajduka i Valencije (4:1) iz 1981. i Gudeljevog hat tricka, Španjolske i Jugoslavije iz 1982. godine kada je izabran u momčad SP-a ili prosinačke pobjede Hajduka nad Dnjeprom u kaljuži, pa kada je zabio dva, (oba) majstroska pogotka. Takve bi utakmice danas trebalo puštati "sharbinijima" da gledaju, čulo se iz publike, kao i spontani aplauz nakon što je uvalio drugog.

"Bio je najkompletniji igrač, bilo ga je po cijelom terenu, bio je ubojit. Nije tu bilo driblinga, samo je išao na gol. Ravno, poput Ronalda.", rekao je Špaco Poklepović, koji je bio centralna zvijezda promocije u Kerempuhu. Pjevao je s klapom, ispričavao se Deveriću jer ga prije 25 godina ostavio na klupi (zbog Gudelja), plakao nad slikom nogometa kakav je nekada poznavao.

"Gudelja sam zvao Ivanhoe, po onom vitezu", sjeća se Špaco igrača koji se kao zadnji vezni po učinku rješavao svaku treću utakmicu, i u Hajduku, u slavnoj euro generaciji 80-ih, zabio 35 pogodaka. Ali samo do 26. godine. Derbi sa Crvenom Zvezdom 13. rujna 1986. godine posljednja je utakmica koju je odigrao.

"Svake nedjelje mislio sam da danas igram utakmicu. I tako tri godine. Od hepatitisa me spasila vjera", priča danas izbornik kadetske reprezentacije, koji odgaja Kovačiće i Špehare, kao što je nekada odgajao Vučevića i Bokšića. A još je i sam mogao biti igrač. Bolest ga je izabrala i prekinula veliku karijeru. Bio je igrač, kao što kaže, za Real Madrid, Bordeaux, Barcelonu. Najmlađi kapetan Jugoslavije, Ćiro Blažević sjeća se da ga je 1986. želio u Dinamu.

"Imao bih tada najjaču vezu na svijetu - Gudelj, Prosinečki, Boban. Tek me Bokšić znao podsjetiti na njega, kada bi krenuo, krenuo bi - poput Gudelja"

Ne treba previše podsjećati tko je bio Ivan Gudelj, uostalom, tu je i biografija; šest životnih poglavlja, koje treba pročitati.

Hajdučku priču Blaža Duplančića danas su došli su poslušati mnogi. Autor je skromno zahvalio na "iznenađujućem odazivu", no promocija na kojoj u istom redu možete vidjeti lepezu od Zvone Bobana preko Stjepana Tomasa, do Tihomira Purde i gradskog i državnog predstavništva, Slavena Bilića (plus stožer), Tofka Dedića, Adriana Koznikua, Vahida Halilhodžića, Marka Mlinarića, Vlatka Markovića, pa čak i Aleksandre Grdić (plus Hohnjec) ipak govori koliko je priča u krajnjem naumu uspjela.

Pročitajte više