Video: Dečka iz Tkalče jednom su već oživljavali zbog epileptičnog napada

LIJEČNIČKO izvješće iz KBC Rebro u rubrici primarna dijagnoza u slučaju privođenja Marka Štefanca navodi - epilepsija. Policija, koja je Štefanca privela uz uporabu prisile taj je detalj izostavila iz svog izvješća. Štefanac je na razgovor stigao u pratnji djevojke i prijatelja. Na njegovoj su glavi i rebrima još vidljivi tragovi policijskog postupanja u Tkalčićevoj ulici. 21-godišnjak iz Velike Gorice sa sobom je donio liječničko izvješće KBC Rebro, gdje ga je hitna pomoć odvela nakon privođenja tijekom kojeg je doživio epileptični napad. , već su dečka zavezali lisicama dok se nekontrolirano tresao na podu, još k tome i ležeći na leđima.

U uredno potpisanoj dokumentaciji KBC Rebro stoji da su liječnici heteroamnestički saznali da boluje od epilepsije. Dakle, prema tvrdnjama svjedoka i samog pacijenta. Nisu imali razloga sumnjati.

Po dolasku u KBC Rebro liječnici su Štefancu izvadili krv, ubrizgali mu injekcije Apaurina za smirenje i poslali ga na snimanje rebara te koljena. Nakon što je primio izvješće, interventni policajci koji su cijelo vrijeme bili s njim u bolnici, odveli su ga u postaju. Štefanac tvrdi da već četiri godine boluje od epilepsije.

"Kada sam prvi puta imao napad, to se također dogodilo u policijskoj postaji, kada sam došao na obavijesni razgovor. Izgledalo je gore nego ovaj put, imao sam 16 napada u minuti i oživljavali su me na Rebru", prisjeća se i tvrdi da mu nikada ne bi palo na pamet odglumiti napad.

"Prolazili smo Tkalčom, zezali smo policiju. Prvi kordon se nasmijao, ali na moje dobacivanje "Di ste plavi prijatelji", istupio je policajac iz drugog kordona i zatražio me osobnu iskaznicu. Rekao sam da mi je kod djevojke, na što me on počeo čupati...  Odgurnuo me do drugog policajca koji mi je zveknuo šamar. Zgrabili su me ra ruke i noge i počeli me nositi. Tada mi se počelo mantati i zamolio sam ih da me puste da legnem, rekao sam da ću biti miran. Osjetio sam da mi je netko stavio koljena na glavu. Sljedeće čega se sjećam je da mi dva prolaznika pomažu da dođem k sebi", priča Marko i ovim putem moli dečke koji su priskočili u pomoć da se jave našoj redakciji kako bi s njima stupio u kontakt i zahvalio se.

Najavljuje da će se svakako javiti Saborskom odjelu za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a razmišlja i o tužbi protiv policije. Nejasno je zašto policija u svom službenom izvješću, osim toksikacije alkoholom nije spomenula i dijagnozu epilepsije. Marko tvrdi da  u KBC Rebro nije podvrgnut EEG testiranju niti magnetskoj rezonanci, što uostalom, nije ni dužnost kliničkog centra u situaciji gdje svjedoci, kao i sam pacijent, tvrde da je pretrpio epileptični napad. Slična smo tumačenja dobili i od stručnjaka, koji tvrde da EEG ne može biti mjerodavan u situaciji kada se radi nakon epi napada. Liječnici su Štefancu primarno dijagnosticirali epilepsiju, a detalje o postupanju liječnika i policije pogledajte u izjavama Štefanca u našem video prilogu.

U izvješću je navedeno da pacijent uzima Normabel tablete, ali ne i lijek Phemitom, iako Štefanec kaže da je isto naveo prilikom razgovora s liječnicima. Na temelju liječničkog izvješća koje prilažemo, iščitava se primarna dijagnoza, a kako bi dokazao da uistinu boluje od epilepsije u našu redakciju sutra će dostaviti i svoj liječnički karton s poviješću bolesti.

Pročitajte više