Video - Đoković ipak prejak: Čilić prvi put poražen u finalu

NAJBOLJI hrvatski tenisač Marin Čilić nije uspio osvojiti četvrti naslov u karijeri na ATP turniru u Pekingu. Poražen je u finalu od Srbina Novaka Đokovića 6:2, 7:6(4).

Porazom je Čilić pokvario svoj stopostotan učinak u finalima budući je osvojio sva tri prethdona turnira u kojima je dogurao do završnog meča (New Haven, Chennai, Zagreb).

Hrvatski je igrač sjajno otvorio meč, bio je bolji na startu, u uvodnom je gemu imao čak tri break-lopte, ali ih nije iskoristio jednako kao i još dvije u petom gemu prvog seta pri rezultatu 2:2. Potom je pala kiša, te su igrači morali nakratko prekinuti dvoboj kod rezultata 2:2 i 40:40 na servis Đokovića.

Nakon povratka na teren Čilić je stvorio još jednu break-priliku, ali ju je opet propustio realizirati nakon čega je uslijedio drastičan pad u igri te gubitak četiri uzastopna gema.

U drugom setu Čilić je čak tri puta oduzimao servis Đokoviću, ali nije uspio dobiti ga i dovesti meč u neizvjesnost. Do prvog breaka dolazi već u prvom gemu, ali kod vodstva 3:2 gubi svoj početni udarac. Čilić je ponovo imao priliku odvesti meč u treći set kod vodstva 5:4 uz servis, kao i kod 6:5 uz servis, ali ga u tim trenucima početni udarac nije služio, što je Đoković znao iskoristiti.

U tie-breaku je srpski tenisač kod vodstva 3:2 oduzeo oba servisa Čiliću, a hrvatski tenisač nije uspio kreirati preokret.

Čilić: Mogu biti zadovoljan

Bio je ovo četvrti međusobni ogled Čilića i Đokovića i četvrta pobjeda srpskog igrača koji je njome došao do trećeg ovosezonskog naslova i 14. ukupno u karijeri.

"Razočaram jesam, no siguran sam da ću se osjećati bolje kad prespavam. Odigrao sam ovdje nekoliko vrlo dobrih mečeva, uživao igrajući pred pekinškom publikom i, sve u svemu, mogu biti zadovoljan", izjavio je hrvatski tenisač.

Na pitanje moderatorice koliko ga je zasmetao prekid zbog kiše u petom gemu prvog seta, nakon kojeg je zaredao s četirima izgubljenim gemovima, Čilić je kazao.

"Izgubio sam ritam. Krenuo sam jako dobro u meč. Nakon prekida vratio sam se hladan i trebalo mi je ponovno vremena da me krene. Ktome sam imao nesreću da je Novak igrao jako dobar tenis", odgovorio je Marin.

Đoković: Dobio sam jer sam imao više živaca

Srbin, koji je Marina dobio četvrti put u četvrtome njihovu međusobnom dvoboju, uzvratio je komplimentom:

"Tajna moje pobjede? Nema je. Među nama dvojicom nema tajni. Sve mečeve koje smo dosad igrali bili su vrlo izjednačeni. Bio je i ovaj, a Marin je na trenutke igrao odlično. Mislim da sam dobio jer sam imao više živaca", sažeo je dojmove pobjednik, koji turnir napušta bogatiji za 500.000$ novčane nagrade i 500 ATP bodova, te će od sljedećeg tjedna ponovno zasjesti na treće mjesto ATP renkinga.

Čilić je zaradio 230.000$ i 300 ATP bodova. Ovim je finalom došao nadomak granice od 2 milijuna dolara zarade od novčanih nagrada. Trenutačno je na točno 1.991.535$.

ATP Peking, finale:

Đoković (2) – Čilić (8) 6:2, 7:6(4)

Pročitajte više