Video: Engleska - Andora 6:0 u "viktoriji" oko kaznenog prostora gostiju

DESET bodova Hrvatskoj i Ukrajini bježi Engleska nakon rutinske pobjede nad Andorom. Engleska je u srazu daleko najbolje i jednako tako najlošije reprezentacije u kvalifikacijskoj skupini došla do sedme uzastopne pobjede. Nadamo se da se u rujnu na Wembleyu niz neće nastaviti protiv Hrvatske, mada nemamo baš razloga za optimizam.

Capello je od luzera napravio pobjednike

Znalo se da će Engleska propisno "nakantati" smiješne Andorce koji su na Wenbley došli uzevši neplaćeni godišnji u njihovim turističkim agencijama, mesnicama i prodavaonicama boja i lakova, ali pod izbornikom koji je od njih napravio ubojiti stroj, nema više mučenja, nesigurnosti i čekanja da uđe kakav "krompir" ili odbijanac nakon što se panika uvuče u igrače a bijes na tribine Wembleya.

Protiv Andore je Capello (nakon što se meklarenovski mučio s njima u prvoj utakmici) sve bacio u totalni napad, pa je tako cijelo vrijeme igrao s duplim krilima, dvije polušpice, dok se Crouch i Rooney nisu ni micali iz gostujućeg peterca.

U drugom dijelu je pošao još ofenzivnije, kao da je htio dokazati kako riječi zahvale publici koja je usprkos prometnom kolapsu podzemne željeznice stigla na utakmicu (a koje su cijelo vrijeme treštale s razglasa) nisu prazne fraze i da im zaista želi priuštiti zabavu cirkuskih razmjera.

Nema nikakvog smisla da Andore igraju kvalifikacije

Ako su u tom cirkusu Englezi bili lavovi, Andori i sličnim reprezentacijama pripada uloga klauna koji u njihove ždrijelo gura namaškaranu glavu. Stvarno nema ništa kubertenovskog u tome da se amateri sa škembicama nadmeću sa superzvijezdama svjetske kategorije, jer to nema veze sa sportom nego dapače, ismijava one koji su svjetlosnim godinama iza ozbiljnog nogometa stavljajući ih u groteskno neravnopravni položaj.

Reprezentacije iz šeste jakosne skupine bi trebale razigravati prije "pravih" kvalifikacije u koje bi zatim trebalo pustiti maksimalno dvije, jer u suprotnom, tko želi gledati ovakve smijurije.

Bio je dirljiv trenutak kada je Kodo, golman Andore, svoju časnu karijeru na golu njegove domovine okončao baš na Wembleyu, ali to je stvarno jedino što je imalo smisla na večerašnjoj, apsurdno nepotrebnoj utakmici.

Englezi ispremiješali momčad

Od dva igrača koji imaju žute kartone, Capello je za Hrvatsku odlučio sačuvati Heskeya, dok je Glen Johnson bio u prvom sastavu.

Peter Crouch je igrao u vrhu napada umjesto Heskeya, dok je kartoniranog Garetha Barryja mijenjao David Beckham, kojem je to 100. puta da od početka istrčava za reprezentaciju i prvi put ove godine da je u postavi.

Od ostalih izmjena; u obrani društvo Johnu Terryju je pravio Joleon Lescott umjesto očekivanog Matthewa Upsona.

Wembley je bio ispunjen nešto više od pola kapaciteta (57 tisuća) zbog dobro poznatog razloga: štrajka radnika podzemne željeznice, pa su oni koji su teškom mukom stigli do Wembleya istakli poruke "Pješačio sam do stadiona".

Engleska (4-2-3-1)

Green; Johnson, Lescott, Terry, A Cole - Beckham, Lampard - Walcott, Rooney, Gerrard - Crouch

Zamjene: Robinson, Neville, Bridge, Young, Wright-Phillips, Defoe, C Cole

Andora (5-4-1)

Alvarez; Ayala, Ildefons Lima, Sonejee, Antoni Lima - Txema Garcia, Jimenez, Andorra, Vieira, Moreno - Silva.

Tijek utakmice:

Koji je uopće smisao da reprezentacije poput Andore igraju u kvalifikacijama kada bi mnogo bolje bilo da na Wembley dođu putem turističkog aranžmana koji bi uključio razgledavanje stadiona. Zašto ovo pišemo? Englezi u dvije minute i 45 sekundi imaju tri udarca na gol, jednu stativu i jedan gol.

1:0 ZA ENGLESKU u 3. minuti! Strijelac Wayne Rooney! S desne strane je nabacio Glen Johnson a Rooney se samo naklonio za vodstvo domaćina.

U prvih deset minuta Andora (a ni lopta) nisu izašli dalje od 20 metara udaljenosti od gola gostiju.

16. minuta: igrači Andore u ovoj utakmici imaju malo aktivniju ulogu nego da se Englezima suprotstavio kartonski živi zid, ali vrijedi zabilježiti ovaj povijesni trenutak jer upravo sada su s loptom prešli centar!

23. minuta: engleski golman Robert Green je prvi put dotakao loptu na sveopće oduševljenje publike.

2:0 ZA ENGLESKU u 28. minuti! Strijelac Frank Lampard! Theo Walcott je na desnoj strani bio prebrz za Sonejeea i nakon što mu je pobjegao zavrnuo je povratnu loptu u sredinu gdje je na visini bijele točke na loptu natrčao Lampard i zabio zasad drugi engleski gol.

3:0 ZA ENGLESKU u 39. minuti Strijelac Wayne Rooney! Manchesterov napadač trenutno ima učinak poput Blaža Lackovića - pet udaraca na gol, tri u okvir gola, dva zgoditka. Opet je asistencija došla s desne strane; Johnson je nabacio a ispred golmana Alvareza se stvorio Rooney i postigao 10. gol za reprezentaciju ove godine i tako izjednačio rekord Garyja Linekera.

41. minuta: slobodni udarac na oko 25 metara s lijeve strane se očekivao s velikim nestrpljenjem jer David Beckham još nije postigao gol za reprezentaciju na Wembleyu. Huk iz preko 50 tisuća grla ispratio je ovaj njegov pokušaj koji je išao u bliži kut ali je golman Andore Alvarez uhvatio loptu.

Kraj 1. poluvremena

McClarenova Engleska (ali i ona Capellova na početku mandata) bi se s ovakvim protivnicima što se s cijelom momčadi nastane u vlastitom kaznenom prostoru mučile po 50 i kusur minuta, ali ne i ova. U prvih pet minuta je moglo biti golova koliko je nakon 45.

Drugo poluvrijeme

Jermain Defoe i Ashley Young su ušli umjesto Rooneya i Gerrarda.

Englezi i dalje konstantno pritišću i u drugom dijelu i iako nema igrača i dijela terena u krug kaznenog prostora s kojeg nisu uputili udarac, do prvog gola u drugom dijelu su došli tek nakon 28 minuta igre.

4:0 ZA ENGLESKU u 73. minuti! Strijelac Jermain Defoe! Tipičan engleski gol; Beckhamov nabačaj s desne strane je napadač koji je ušao na poluvremenu dočeko trzajem glave i lopta je završila u mreži.

5:0 ZA ENGLESKU u 75. minuti! Strijelac Jermain Defoe! Opet je Beckham namjestio zgoditak. Odapeo je iz slobodnjaka sa 25 metara. Alvarez je stigao sam odbiti na peterac gdje je natrčao Defoe i samo pospremio otpadak.

6:0 ZA ENGLESKU u 80. minuti! Strijelac Peter Crouch u 80. munuti! Nakon desetak promašaja iz peterca i "bliže okolice", konačno je dobro podmetnuo nogu iz neposredne brzine nakon što je Walcott ispremiješao cijelu obranu Andore i polsužio visokog napadača kao na pladnju.

Minutu prije kraja utakmice iz igre je izašao 38-godišnji golman Andore Kodo Alvarez, koji se skroz solidnom predstavom oprostio od nacionalnog dresa, a cijeli Wembley ga je "standing ovationom" ispratio iz igre.

Kraj utakmice!

Zvonko Akač
Foto: AFP

Pročitajte više