VIDEO Eriksson je vodio amatere do osvajanja Kupa UEFA-e. Priredili mu posebnu počast

Foto: EPA

PROSLAVLJENI švedski trener Sven-Göran Eriksson (76) prije tri mjeseca je otkrio javnosti da boluje od raka gušterače te da mu je, nažalost, preostalo najviše godinu dana života. Kasnije je otkrio da su on i njegov otac bili navijači Liverpoola i da je oduvijek želio voditi klub, a nedavno mu se ta želja djelomično i ostvarila.

Bio je dio trenerskog tima Liverpoolovih legendi u humanitarnoj utakmici protiv Ajaxovih legendi na Anfieldu. Susret je završio 4:2 za Liverpool, a strijelci za Liverpool su bili Djibril Cisse i Fernando Torres, Nabil El-Zhar i Gregory Vignal. Eriksson je dobio ovacije punog stadiona.

Nakon Liverpoola, nedavno mu je posebnu počast priuštila Benfica, koju je švedski trener vodio u dva navrata. Prvi put od 1982. do 1984., a potom od 1989. do 1992. godine. S Benficom je osvojio tri naslova prvaka Portugala te po jedan kup i superkup, a igrao je finale Kupa UEFA-e 1983. godine i finale Kupa prvaka 1990. godine.

Eriksson je s Goteborgom osvojio Kup UEFA-e 1982. godine

Na današnjoj utakmici 4. kola švedske lige, koju su igrali protiv Norrkopinga (1:1), njegov bivši klub Goteborg ga je ugostio, a navijači su pripremili sjajnu koreografiju za vjerojatno najvećeg trenera u povijesti kluba. Eriksson je švedski klub vodio od 1979. do 1982. godine te je s njima osvojio prvenstvo i dva nacionalna kupa.

Međutim, uvjerljivo najveći uspjeh bilo je osvajanje Kupa UEFA-e u sezoni 1981./82., što će Erikssonu do kraja karijere ostati jedini veliki europski trofej uz jedan osvojen europski superkup na klupi Lazia. Ta momčad Goteborga se sastojala od amaterskih nogometaša koji su uz treninge imali normalne poslove, a na putu do osvajanja su pobijedili Valenciju, Kaiserslautern i u finalu HSV.

Sven-Göran Eriksson honoured in Gothenburg. He coached their team of amateur players with day jobs to the UEFA Cup title in 1982.
byu/unvobr insoccer

 

Pročitajte više