Video - Gotovo je, gotovo: Krah Mišinog Hajduka

GOLOM Ahmada Sharbinija u sudačkoj nadoknadi Rijeka je pobijedila Hajduk. Tri kola prije kraja Dinamo ima sedam bodova prednosti i može početi slaviti. Jer, iako modri još nisu matematički osigurali prvenstvo, gotovo nevjerojatno zvuči mogućnost da bi Jurčićev Dinamo na Maksimiru mogao kiksati protiv Slaven Belupa i Zagreba. Hajduk je imao sve u svojim rukama nakon što je poveo pogotkom Hrvoja Vejića, ali Alen Pamić i stariji brat Sharbini uz izvrsnu Anasovu asistenciju donijeli su Rijeki zasluženu pobjedu. "Izgubili ste prvenstvo u Rijeci", poručila je Armada prijateljima Hajduka. Naslađivanje možda nije sportski, ali je očekivano i sasvim opravdano.

> Tijek susreta

> Video: Dinamo potukao Šibenik

> Miše: Dinamo je stavio obje ruke na pehar

Rasprodana Kantrida koja je večeras postavila ovosezonski rekord posjećenosti obećavala je spektakl. Upravo je to prava riječ za utakmicu koju smo gledali, ali ne na onaj način na koji su Hajdukovci priželjkivali. Riječani su igrali čvrsto, hrabro, motivirano, nisu odustajali čak ni kad je Vejić doveo Hajduk u vodstvo. Iako je Hajduk veći dio utakmice bio bolja momčad. Mišini su dečki stvarali prilike, ali ni večeras lopta nije željela u gol. Čini se da bijeli mogu sve - osim zabiti gol kad je to potrebno. Od prvenstva se Ante Miše večeras oprostio, ostaje mu još borba za Kup s Dinamom koji igra puno kvalitetniji nogomet i postaje jasno da smo večeras zapravo vidjeli krah Mišinog Hajduka. Vizija mladog trenera koji je na Poljud unio dašak svježine i ujedinio čitavu Dalmaciju iza Hajduka sasvim se razvodnila, nestala pa je izvjesno da se Miše u ovom trenutku može početi bojati za svoju trenersku budućnost u Hajduku. Dva najzvučnija hrvatska kluba nikad nisu trpjeli gubitnike, teško je povjerovati da će se u Mišinom slučaju napraviti iznimka. Hoće li Hajduk u novu sezonu krenuti s novim trenerom? Vrlo vjerojatno.

Tomasov tragičar večeri

Obje su momčadi vrlo skoncentrirano ušle u susret i prvih dvadesetak minuta prošlo je praktički bez ikakvih uzbuđenja. Riječani su uglavnom pokušali probijati bokove, Hajdukovci su tražili Kalinića i pokušavali kratkim pasovima nadmudriti vezni red Rijeke, ali obrane obje momčadi funkcionirale su besprijekorno. Iz uvoda u utakmicu treba izdvojiti slobodne udarce koje su imali Anas Sharbini i Marin Tomasov, ali nisu namjestili nišanske sprave. Prvu veću šansu Hajduk je imao u 17. minuti, ali Tomasov nije uspio zapucati nakon izvrsne Kalinićeve asistencije u kaznenom prostoru. Mladi veznjak koji još traži svoje mjesto u Hajduku nakon prelaska iz Zadra općenito je bio tragičar večeri jer se spetljao u nekoliko zicer šansi.

U 25. minuti Štrok je zatresao gredu iz slobodnog udarca, a četiri minute kasnije uzvratio je Ibričić koji je izašao sasvim sam pred vratara Mancea i pucao pokraj gola. Vratar Rijeke bio je vrlo blizu da ga s terena iznesu na nosilima, kad je u 34. minuti dobio od Kalinića udarcem kopačkom u glavu, zbog čega je napadač Hajduka požutio. Veliku šansu pred kraj poluvremena imala su braća Sharbini; Subašić je obranio snažan Ahmedov udarac, a Anas nije uspio pospremiti odbijanac jer ga je blokirao Vejić.

Nada bijelih trajala je tek nekoliko minuta

Drugo poluvrijeme otvorio je Boris Pandža, koji je glavom nakon kornera zatresao stativu Manceovog gola. Pritisak Hajduka nastavio se preko Tomasova, koji je opet upropastio izglednu šansu nakon Kalinićevog proigravanja. Andrić je iz slobodnog udarca pucao ispod živog zida, ali Mance je opet obranio. Činilo se da Hajduku ništa ne može ući u mrežu, dok se nije u 76. minuti ukazao Hrvoje Vejić. Visoki se stoper izvrsno postavio nakon udarca iz kuta i glavom zakucao mrežu ravno pod gredu.

No, prednost domaćina istopila se već nakon četiri minute. Vrlo sličnu situaciju u pogodak je pretvorio Pamić, koji se postavio točno između dvojice Hajdukovih stopera, loptu naciljao glavom, te je skrenuo u mrežu. "Va bank" igra u završnici bolje je pasala Rijeci; Turkalj je pucao glavom, a Fernandez opasno zaprijetio iz slobodnog udarca. No, činilo se da će dvije ekipe podijeliti bodove i da će jadranski derbi završiti bez pobjednika, kad su se u drugoj minuti sudačke nadoknade ukazala braća Sharbini. Anas je probio lijevu stranu i poslužio svog starijeg brata koji je u sredini čekao loptu. Ahmadov udarac bio je neumoljiv; Subašić je pokušao obraniti, ali mogao je samo gledati kako lopta ulazi u mrežu i kako Hajduk gubi prvenstvo.

Petar Vidov
Foto: Tea Cimaš / CROPIX

Pročitajte više