VIDEO Hrvatski navijači okupirali Kalinjingrad, pogledajte atmosferu sa stadiona

Foto: Index, Čitatelji, Hina

HRVATSKA je odigrala prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. U Kalinjingradu je slavila protiv Nigerije (2:0).

Ako ste u Rusiji, svoje nam fotografije i videomaterijale šaljite na desk@index.hr!

Hrvatska je imala veliku podršku, hrvatski navijači su na otvaranju prvenstva bili puno brojniji od Nigerijaca. Na stadionu se nalazilo oko 15 tisuća Hrvata. Navijačke pjesme orile su se s tribina, posebno nakon vodećeg pogotka. 

 

I ispred stadiona su dominirali hrvatski navijači, dok je nigerijske bilo teško pronaći.

Satima prije utakmice središte Kalinjingrada preplavile su hrvatske boje, a atmosfera je bila sjajna. Tisuće hrvatskih navijača doputovale su u nama najbliži ruski grad. Prema prvim procjenama u gradu ih je više od 10 tisuća.

Stigla je i najveća hrvatska zastava, koju je donijela ekipa iz Crikvenice i Bribira. Zastava se razvijala od Poljske do Portugala, od Engleske do Brazila, a sada i u Rusiji. Zastava je dugačka 96 metara, široka 10 i pol te ima 448 kvadratića.

"Hrvati su osvojili grad, gdje su Nigerijci", pitaju se oni koji su u Kalinjingradu.

 

U Rusiji ima i onih koji žele podsjetiti Luku Modrića na njegov iskaz na suđenju Zdravku Mamiću kada se zvijezda Reala nije mogla sjetiti gotovo ničega...

 

Neki su već jutros stigli u Kalinjingrad.

Velik broj Hrvata dočekao je reprezentaciju već u četvrtak na Trgu pobjede u Kalinjingradu, a stotine navijača u petak su iz Hrvatske krenule prema Baltiku. Od Zagreba do Kalinjingrada dijeli ih put od 1400 kilometara, no za Rusiju se putuje iz svih dijelova Hrvatske. Navijači s kupljenom ulaznicom ne trebaju vizu za ulazak u Rusiju, a metro i vlakovi navijače voze besplatno.

Do Kalinjingrada se autobusima išlo preko Maribora ili Katowica, Varšave i Gdanjska, dok avionom iz Zagreba treba presjedati, najčešće u Varšavi.

Indexov reporter koji je na putu za Kalinjingrad javio se u petak poslijepodne iz Varšave. Glavni grad Poljske, koji je blizu ruskog grada u kojem će igrati Hrvatska i Nigerija, bio je prepun Hrvata. Atmosfera je bila sjajna i hrvatski navijači preplavili su Varšavu.

Po mnogo čemu Kalinjingrad je jedinstveno mjesto na Starom kontinentu. On je glavni grad ruske enklave na površini Europske unije, čisti i pravi ratni plijen. Ovdje možete vidjeti najviše pješčane dine u Europi, ali i borove šume i plaže na obali Baltičkog mora koje se pružaju kilometrima i svake godine privlače nekoliko milijuna turista.

Nalazi se između Baltičkog mora, Poljske i Litve, a od ruske granice udaljen je 320 kilometara.

Lučki grad ima i drugo lice, centar je droge i prostitucije. Navijači se moraju paziti ruskih snaga reda ako ulete u nevolju jer ona može biti samo još veća.

>>> KALINJINGRAD U STRAHU: Hrvati, Srbi, Rusi i Englezi na istom mjestu! 

Ekipa Riječana, koja reprezentaciju prati na svim velikim natjecanjima od 1998. godine, zaputila se kamperom. "Do Rusije ćemo prijeći otprilike deset tisuća kilometara, što nam za Hrvatsku ne predstavlja problem", poručili su prije puta. 

Razgovarali smo s navijačima koji su sinoć prema Kalinjingradu krenuli autobusom iz Zagreba. 

"Doznali smo da će FIFA u prodaju pustiti nekoliko 'last minute' ulaznica. Čekali smo tri dana na njihovim stranicama i jednu noć oko 3:30 napokon smo uspjeli ugrabiti ulaznice. Putujemo s osamdesetak navijača iz cijele Hrvatske zbog čega ću sve ovo doživjeti na još bolji način. Konačno je san postao stvarnost. Idem na Svjetsko nogometno prvenstvo. Afrika i Brazil bili su daleko, ali sada sam konačno sve organizirao i ugrabio nekoliko slobodnih dana na poslu", kazao nam je Josip Bilić, koji će nas izvještavati o ozračju kada stigne u Kalinjingrad.

 

Pročitajte više